CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 2362 din 19 iunie 2017        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SHAY AVIVI - CĂLĂTOR PRIN ISRAEL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pictorul Shay Avivi s-a născut în Israel, cunoaşte bine ţara şi este un îndrăgostit de natura ei. Poate că acesta este şi motivul pentru care, viitoarea lui expoziţie care va avea loc în curând aproape de malul Kineretului (lacul Tiberiada), la Casa Gabriel, se va numi Călătorie prin Israel.  
 
Călătoria lui Shay Avivi prin peisajul israelian, de-a lungul şi de-a latul ţării este de fapt cea a unui îndrăgostit care descoperă de fiecare dată alte frumuseţi. Pictorul nu primeşte frumosul ca ceva de la sine înţeles. El îl priveşte din nou, îl memorează, uneori îl schiţează şi apoi, în intimitatea studioului, îi dă contur şi culoare. De remarcat lumina locului şi cromatica specific medeteraniană, adăugată la spaţiile vaste, pierdute în zare, după care se bănuiesc alte spaţii şi alte zări...  
 
Pentru Shay Avivi lumina şi umbra sunt instrumentele descoperirii tainelor naturii. Câmpia domoală, dealurile semeţe, copacii de tot felul, marea nesfârşită, chiar şi deşertul necuprins au uneori culori mai strălucitoare decât lumina sau mai întunecate decât întunericul. Până şi atunci când face o incursiune în peisajul urban, dominante sunt elementele naturii, care fac loc cu parcimonie sensibilităţii citadine.  
 
Dar de ce lipsesc din tablourile acestui îndrăgostit împătimit de peisajul israelian oamenii ? E un reproş sugerat discret că omul nu respectă întotdeauna echilibrul ecologic, că prezenţa umană este principala cauză a impasului vizual?  
 
Şi totuşi, tablourile lui Shay Avivi stabilesc imediat cu privitorul o caldă intimitate, determină o replică tăcută la bogăţia culorilor, o acceptare imediată la stilul său care reuşeşte să fie simultan şi descriptiv, şi liric. Arta sa este calmă, plăcută, prietenoasă, adesea atemporală. Ea aminteşte vag de stilul maeştrilor, conferindu-i neintenţionat o viziune intelectuală. Excelent observator al naturii, artistul pledează prudent pentru păstrarea acestor minunăţii, pentru protejarea lor.  
 
Pictura a fost pentru Shay, în urmă cu mulţi ani, o îndeletnicire de amator. Dar a devenit cu timpul o preocupare dominantă, transformându-l într-un profesionist al penelului. S-a format în timp, frecventând pictori de anvergură şi aplicându-le învăţătura şi sfaturile. O influenţă majoră în formarea lui artistică se pare că a avut pictorul Israel Hirschberg din Ierusalim. Shay Aviv rămâne oricum credincios stilului său realist figurativ şi un entuziasmat descoperitor al frumuseţilor naturii.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, 18 iunie 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SHAY AVIVI - CĂLĂTOR PRIN ISRAEL / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2362, Anul VII, 19 iunie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!