CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 2331 din 19 mai 2017        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - EDUARD MATTES - IRONIA ŞI AUTOIRONIA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O vorbă de demult susţine, pe bună dreptate, că dacă cineva nu ştie să râdă de sine, vor avea grijă să o facă alţii. Oamenii cu simţul umorului nu evită să râdâ nici de ei şi nici de ceilalţi, atunci când situaţia o impune, de regulă cu simpatie, cu un zâmbet amical şi binevoitor. Un astfel de zâmbet îl caracterizează pe arhitectul Eduard Mattes care nu se mulţumeşte cu titlul academic, ci îşi încearcă talentul, de fapt talentele multiple, ca grafician, fotograf artistic, prozator şi caricaturist.  
 
Subiectele pe care le abordează sunt diferite, întotdeauna interesante şi de actualitate. Situaţia politică a Israelului în context internaţional şi pericolul fundamentalismului islamic sunt prezentate direct, cu mijloacele proprii genului, în mod realist şi deloc edulcorat. La fel sunt prezentate unele personaje politice sau care pot înfluenţa societatea şi perspectivele ei de dezvoltare. Eduard îşi rezervă însă zâmbetul amical şi umorul tonic atunci când creionează din câteva tresături portretul unor oameni de artă, muzicieni, sportivi, actori sau literaţi.  
 
Era firesc să folosească în lucrările lui şi tema ciberneticii care a pătuns în toate domeniile vieţii noastre, înfluenţând-o în bine şi în rău. Până într-atât încât, în viziunea personală a caricaturistului Eduard Mattes are drept de viaţă şi de moarte asupra noastră. Este, dacă vreţi, o serioasă atenţionare, îmbrăcată în haina uşoară a glumei. Dar nu numai!  
 
Am lăsat intenţionat la urmă ideia cu care am început aceste rânduri. Ironia şi autoironia, iluzia absurdului, situaţia contorsionată a adevărului dar şi sugestia că artistul preferă să "zboare" pe căile imaginaţiei. Este exact ceace fac mai toţi creatorii, indiferent de gen, stil şi metodă. Este, probabil, secretul lui Eduard care reuşeşte mereu să ne surprindă prin numeroasele sale preocupări, cu un desen deosebit, cu o demonstraţie grafică, cu o schiţă literară, cu un articol de ziar, cu o fotografie de esenţă a simplicităţii şi nu în ultimul rând, cu o caricatură venită exact la timpul şi la locul potrivit.  
-------------------------  
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
mai 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - EDUARD MATTES - IRONIA ŞI AUTOIRONIA / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2331, Anul VII, 19 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!