CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 2327 din 15 mai 2017        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - EXPOZIŢIE SUPRAREALISTĂ LA HAIFA - UN CURENT ARTISTIC ELECTRIZANT
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Casa Artiştilor „Chagall" din Haifa găzduieşte un eveniment deosebit, expoziţia pictorilor israelieni care crează în stil suprarealist. Participă foarte numeroşi creatori, lucru care mă surprinde plăcut, mai ale că mulţi dintre ei sunt tineri. Dintre artiştii suprarealişti israelieni renumiţi cunosc şi mi-au fost foarte apropiaţi maeştri ai genului ca Baruch Elron şi Mandi Sand, Sami Briss, Orna Benshoshan şi Arie Lamdan.  
 
Suprarealismul este o mişcare artistică şi literară de avangardă născută în urmă cu aproape o sută de ani ca un gest colectiv de revoltă care a întrodus schimbarea şi sensibilitatea în operele destinate să revoluţioneze realitatea, aducând experimentul şi fantezia pe prim plan. Experimentul înseamnă pentru suprarealişti ştiinţă, filozofie, psihologie. Nu degeaba, în pictură, suprarealismul a fost (şi este) un curent „electrizant".  
 
În acest curent artistic fabulos au creat câţiva mari pictori de reputaţie internaţională cum ar fi Giorgio De Chirico, Salvador Dali, Rene Magritte, Max Ernest, Paul Delvaux, Marc Chagall şi Victor Brauner. Şi ei, dar şi ceilalţi care au cultivat fascinaţia pentru subconştient au întrodus în arta comunicării imaginaţia, visul, fantezia, simbolul şi,frecvent, misterul.  
 
Şi creaţiile pictorilor care participă la expoziţia de la Casa Artiştilor din Haifa abordează teme metaforice, paradoxalul ca pretext, utilizează aparenţa naturală combinată cu elemente de stilizare, invită la noi deschideri emblematice pentru a ne oferi câte o viziune utopică, adesea onirice, cu forţă halucinatorie.  
 
Stilul suprarealist propune pictorilor un echilibru intuitiv dar logic între abstractie şi imaginaţie, între substanţă şi irealitate, între vis şi concret. Este meritul conducerii Asociaţiei pictorilor şi sculptorilor din Haifa şi nordul ţării, a curatoarei expoziţiei, Tami Sinar, de a fi grupat lucrările a nu mai puţin de 38 de artişti cu viziuni şi interpretări variate într-o expoziţie de gen, în care este demonstrată nu numai dualitatea în limbajul artei, ci mai ales dualitatea între ideie şi imagine.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
mai 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - EXPOZIŢIE SUPRAREALISTĂ LA HAIFA - UN CURENT ARTISTIC ELECTRIZANT / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2327, Anul VII, 15 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!