CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 2324 din 12 mai 2017        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - CONSTANTIN CIOSU - CLASICUL „HAZ DE NECAZ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Alegându-şi subiectele mereu din actualitate, cunoscutul caricaturist Constantin Ciosu abordează ingerinţa în viaţa noastră a reţelelor de socializare care sunt astăzi dominante în mai toate domeniile. Există în desenele sale un umor stenic, cu caracter specific prin soluţii neaşteptate şi care produce adesea ilaritate.  
 
Cifrele de pe cadranul ceasului clasic nu mai corespund „necesităţilor" omului internetic şi sunt inlocuite de google, yahoo, facebook, e-bay, twitter, youtube şi alte însemne familiare generaţiilor mai tinere şi nu numai. La vizitarea unei expoziţii de pictură într-un muzeu de artă, majoritate celor prezenţi se îngrămădeşte în jurul unui televizor care transmite un meci de fotbal sau actualităţi, în timp ce doar un singur cetăţean (posibil ghidul) admiră o capodoperă a unui maestru vestit, de fapt motivul pentru care şi ceilalţi se află acolo.  
 
Personajele lui Ciosu sunt ridicole, dar simpatice. Umorul caricaturistului este blând, cumsecade, critica lui înregistrează o situaţie valabilă peste tot, el face de fapt clasicul haz de necaz. Aluziile sunt desigur incomode, dar adevărul trebuie totuşi spus. In desenele lui Constantin Ciosu arta se intersectează cu satira, dar şi cu umorul născut în situaţii de criză. In fond, este şi acesta un exerciţiu în arta modernă a comunicării.  
 
Desigur acesta este numai un aspect de actualitate surprins de artist. O gamă nesfârşită de subiecte fac deliciul privitorului. Uneori caricatura are o tentă voit satirică, umorul este acid, mesajul este ironic sau chiar cinic. Dar voia bună este dominantă, poanta surprinzătoare şi optimismul îşi face loc întotdeauna.  
 
Talentul deosebit, simţul umorului, noutatea în desen şi spiritul de observaţie deosebit i-au adus lui Constantin Ciosu o binemeritată celebritate, împreună cu recunoaşterea internaţională şi numeroasele premii dobândite. Participarea la concursurile de caricatură organizate în cele mai diferite ţări de pe mapamond l-au consacrat ca fiind unul dintre cei mai merituoşi artişti ai genului. Personal sunt bucuros că mi-a ilustrat generos trei dintre cărţile mele de umor, editate în Spania, în România şi în Israel.  
------------------------  
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
11 mai 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - CONSTANTIN CIOSU - CLASICUL „HAZ DE NECAZ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2324, Anul VII, 12 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!