CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 2243 din 20 februarie 2017        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (101) - LEACUIRI PENTRU RĂCEALĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
în compartimentul de tren eram şase persoane. Ne aştepta o călătorie lungă şi plictisitoare, ca toate călătoriile din zilele reci şi cenuşii ale începutului de iarnă. Mi-am privit tovarăşii de drum. Erau oameni obişnuiţi, preocupaţi cu ale lor, care nu aveau nimic în comun în afară de dorinţa de a ajunge mai repede şi fără probleme la destinaţie. Până când fără să vreau, am strănutat tare şi am pronunţat pe nas:  
- Ei, fire-ar să fie, se pare că am răcit...  
 
Bărbatul cel gras care ocupa un loc lângă fereastră a constatat firesc:  
- A început sezonul. Cum ajungi acasă, dragă domnule, bagă-te sub plapumă, ia vreo doua aspirine şi bea mult ceai verde, chinezesc...  
- De ce verde şi de ce chinezesc?  
 
Femeia care vorbise ştia ceva pentru că era foarte categorică:  
- Nimic nu-i mai eficient decât ceaiul de flori de tei. Ajută şi la tuse, e bun pentru sudaţie şi în plus e calmant şi sedativ. Trebuie băut încet, încet, dacă se poate fierbinte, ca să determine sudaţie si transpiraţie. Indulcit cu miere de albine de anul trecut, sau cu zahăr brun, sau melasă, face minuni.  
- Eu, dacă-mi permiteţi, interveni un bărbat uscăţiv care părea a fi un fost militar de carieră, socot că nimic nu ajută mai repede şi mai bine decât un pahar de vin fiert cu scorţişoară. Ba chiar mai multe pahare, dacă crezi că ai răcit mai tare. Vinul te face să uiţi de toate simptomele şi, după ce tragi un pui de somn corespunzător, te trezeşti absolut sănătos şi cu nasul roşu, dar uscat.  
- Poate că e bun şi tratamentul cu vin şi scorţişoară, confirmă un domn în vârstă, dar nu toată lumea are voie... Există persoane care suferă de hipertensiune, sau care iau medicamente pentru altă boală şi atunci medicamentele astea se contrazic sau, mai rău, pot provoca o reacţie în lanţ cu un final nedorit. Eu vă spun, din proprie experienţă, că cel mai bun lucru este un masaj cu oţet, sau cataplasme cu muştar, prişniţe cu comprese umede şi calde, băi de picioare cu apă aproape fierbinte. Răceala se manifestă la cap, dar credeţi-mă că ea vine întotdeauna de la picioare...  
- Cel mai mult ajută să întăreşti organismul cu vitamine, spuse o doamnă care ascultase cu bunăvoinţă toate opiniile. Vitamina ce din fructe, cum ar fi lămâile şi ardeiul iute, vitamina be din brânză de capră, vitamina de din iaurt patru la sută şi zeamă de varză, plus pateu de ficat şi un muşchi în sânge te face mai sănătos decât erai... Zău aşa...  
 
Se părea că totul a fost spus. În compartiment se lăsase o linişte stânjenitoare, mai ales pentru că eu, cel care provocasem avalanşa de sfaturi binevoitoare, tăceam.  
- Ei, ce spui dumneata, întrebară deodată mai multe glasuri curioase. Dumneata cum crezi că trebuie tratată răceala?  
- Eu, hâm, nu am nici o părere. Eu sunt medic...  
----------------------  
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
6 ianuarie 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (101) - LEACUIRI PENTRU RĂCEALĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2243, Anul VII, 20 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!