CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 2222 din 30 ianuarie 2017        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (20) - SĂNĂTATE ŞI NOROC
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Într-o sâmbătă seara, cam în timpul emisiunii de ştiri de la televiziune, Leopold Gurnişt strănută puternic. Madam Gurnişt, ca şi doamna Brodiciche care intrase de câteva ceasuri pentru câteva minute, i-au spus "sănătate". Înainte însă de a apuca să mulţumească pentru urări, Leopold strănută încă o dată, atât de energic că dacă cineva l-ar fi auzit fără să-l vadă, ar fi putut crede că e un halterofil. De data aceasta, doamna Brodiciche îşi repetă urarea, dar nevastă-sa preciză: Du-te şi ia-ţi o batistă din sertarul de jos, nu vezi că ai răcit dracului!?  
 
A doua zi dimineaţa, Leopold se sculă cu ochii roşii şi umflaţi, declară că n-a dormit mai deloc, că îl doare capul şi că ar face bine să rămână acasă o zi, două.  
- Ai înebunit? îl luă în primire consoarta, nu-ţi ajunge cât ai lipsit cu nevroza aia? Bei un ceai fierbinte, iei vreo două aspirine şi gata, ce mare lucru o răceală?  
 
Se înţelege că Leopold Gurnişt n-a mai scos o vorbă şi s-a dus la datorie. A lucrat conştiincios, folosind pe cât posibil cele trei batiste din sertarul de jos pe care le usca prin rotaţie şi a căutat să strănute cât mai puţin zgomotos.  
 
Marţi, două zile după primul strănut, colega sa Lina, o femeie foarte rezistentă, nu s-a prezentat la serviciu. Miercuri, Leopold a intrat la şeful de serviciu cu rugăminte să i se acorde o anumită păsuire la o lucrare, întrucât în afară de Lina absentau încă doi funcţionari. Şeful îi dădu păsuirea solicitată dar, lucru curios, a doua zi nu se prezentă nici dânsul la birou. În această situaţie, Leopold Gurnişt fu nevoit să intre pentru prima dată în cabinetul directorului. Îşi şterse bine nasul, strănută pe coridor de câteva ori, ca pentru a-şi epuiza stocul, bătu la uşă şi păşi cu dreptul. Directorul îl primi cu bunăvoinţă, îi analiză lucrarea şi, mulţumit, îi strânse mâna. Lucru care urma să-l coste...  
 
Joi lipsiră de la lucru, în cifre statistice, patruzeci la sută din forţa de lucru a instituţiei, iar vineri dimineaţa , Leopold nu-l găsi în poartă nici măcar pe paznicul de serviciu. El, ce-i drept, încercă să lucreze, dar treaba nu mergea de loc din cauza numeroaselor telefoane care ajungeau direct la el. Centralista, cine ştie cum, se îmbolnăvise şi ea.  
 
Sâmbătă, la emisiunea de ştiri de la televiziune, Leopold se simţea deja foarte bine, doar niţeluş slăbit. În schimb, doamna Brodiciche care intrase pentru câteva minute, începu să strănute.  
- Ai putea să-mi explici, o întrebă madam Gurnişt, cum se face că eu, care dorm în acelaşi pat cu el, nu am nici pe naiba şi matale, care nici nu ştii bine cum îl cheamă, te-ai molipsit?!?  
------------------------  
Dorel SCHOR  
Tel Aviv  
6 ianuarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (20) - SĂNĂTATE ŞI NOROC / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2222, Anul VII, 30 ianuarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!