CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 2209 din 17 ianuarie 2017        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (98) – DĂ-MI REPEDE RESTUL
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Azi dimineaţa devreme, pentru că mă grăbeam foarte, am luat un taxi. Trebuia să ajung repede acasă, uitasem ceva esenţial. Şoferul s-a prins imediat că mă tot uit la ceas şi, când am ajuns, a încercat să mă taxeze în plus. Dar cu mine nu putea să-i meargă. Cunoşteam tariful. Aşa că i-am dat o hârtie de o sută şi i-am spus:  
- Dă-mi repede restul, că n-am timp...  
- Eşti primul meu client, mi-a răspuns hoţul. De unde rest!?  
 
Era clar că dorea să-mi forţeze mâna. Şi-a găsit omul, am gândit.  
- Aşteaptă-mă o clipă, l-am rugat. Voi intra la chioşcul de ziare şi voi schimba suta...  
 
La chioşc e un vânzător care mă cunoaşte. Şi eu îl cunosc şi ştiu că nu-i prea mare amator să facă servicii gratuite. Aşa că i-am cerut un ziar, o revistă şi un pachet de ţigări.  
- Nu am rest de la o sută, abia am deschis, mi-a zâmbit el. Dar nu contează, doar vă cunosc, voi nota în carneţel... Mergeţi sănătos.  
 
Nu m-am lăsat, am intrat la băcănie şi am strigat:  
- Vreau un iaurt şi o cutie de chibrituri. Dă-mi, te rog, rest!  
- Nu vezi că n-am timp? mi-a răspuns vânzătorul. Tocmai mi-au adus mezeluri proaspete şi trebuie să le cântăresc. Ia-ţi singur şi ai să-mi plăteşti mâine. Doar n-ai să te muţi de aici numai ca să-mi tragi clapa...  
- O.K., am mormăit şi am plecat cu iaurtul care nu-mi trebuia.  
 
Chiar alături de băcănie este o sursală a băncii. Aici n-o să spună că n-au bani, m-am gândit. Şi m-am repezit la casier.  
- La coadă! Treci la coadă! m-au apostrofat cetăţenii...  
 
M-am uitat disperat în jur. Toţi funcţionarii erau ocupaţi. La un singur ghişeu nu era nimeni şi tipul de acolo se scobea în dinţi cu pixul. M-am repezit la el.  
- Ajută-mă, te rog, i-am spus dintr-o suflare. Am nevoie...  
- Ia loc, m-a invitat el. Se face. Numai cu puţintică răbdare. Cum te chemă?  
I-am spus.  
- Ai cont la noi?  
 
Am confirmat. I-am dat numărul contului, s-a dus să verifice ceva în nişte catastife, apoi a verificat la computer. Mi-a spus radios:  
- E în regulă. Semnează aici...  
 
Am semnat. Dar i-am atras atenţia că-i vorba de o sută care...  
- Poţi să pleci liniştit, m-a asigurat el. Ţi-am făcut un program de economii pe şase ani...  
- Şi suta?  
- E în regulă. O sută pe lună, nici n-ai să simţi.  
 
Intre timp, şoferul îşi pierduse probabil răbdarea pentru că începuse să claxoneze nervos.  
- Răbdare, i-am strigat şi m-am gândit „nu mă duci tu pe mine". Hai să mergem în centru, acolo găsesc eu pe cineva să schimbe suta.  
 
Când am ajuns în centru mi-am dat seama că uitasem cu totul să trec pe acasă, să iau acel ceva esenţial pentru care luasem taxiul.  
- Întoarce maşina, am strigat, plecăm din nou acasă. Urgent!  
 
N-a mai fost nevoie să-mi dea rest. Suta acoperea exact toate cursele. Aşa e corect. Mama lui de escroc, m-am gândit, pe mine s-a găsit să mă păcălească?!?  
----------------------  
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
27 decembrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (98) – DĂ-MI REPEDE RESTUL / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2209, Anul VII, 17 ianuarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!