CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 2195 din 03 ianuarie 2017        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - COSTEL PĂTRĂŞCAN - SAREA ŞI PIPERUL DESENELOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Caricaturistul Costel Pătrăşcan are o excelentă reputaţie internaţională, a primit numeroase premii la Saloanele de Caricatură din întreaga lume, colaborează la ziare şi reviste, în presa scrisă şi în cea on line şi, inimos, participă la festivaluri de umor, unde aduce sarea şi piperul desenelor sale. S-a afirmat pe bună dreptate că el este un scriitor care se exprimă zilnic prin grafică.  
 
Cu ironie fină, bun gust şi inteligenţă, el consideră, mai în glumă, mai în serios, că e un privilegiu faptul că trăieşte într-o ţară în care multe lucruri trebuie îndreptate. Pentru că, evident, caricaturistul este un moralist, un om de atitudine, aflat mai tot timpul în opoziţie. Caricatură de bine, afirmă Costel, nu există.  
 
Călăuzit de aceste principii, Costel Pătrăşcan face performanţă din caricatură. Din caricatura de presă, în primul rând, dar şi din caricatura de salon, adresată unui public mai instruit şi educat. Misiunea lui nu-i uşoară, mai ales când trebuie, nu de puţine ori, să „furnizeze" într-o singură zi, două sau trei desene. Care desene să arate într-o manieră veselă că ceva nu-i tocmai corect.  
 
Temele caricaturilor semnate de Costel Pătrăşcan sunt politice şi sociale. Ele trebuie să exprime reflectarea intelectuală şi emoţională a unor realităţi pe care o constată mulţi, dar numai puţini ştiu s-o pună în evidenţă, să-i sublinieze cu har şi umor esenţa şi simplitatea. Caricatura trebuie să aibe spirit, dar şi mesaj, sugerând şi soluţia, de cele mai multe ori aluziv, dar necondiţionat. De acea, imbinarea pragmatismului cu fantezia duce, în cazul special al lui Costel Pătrăşcan, la reinventarea crochiului satiric şi a pamfletului grafic de calitate.  
 
Într-o scrisoare recentă, Costel, de prietenia căruia mă bucur, îmi mărturiseşte că intenţionează să viziteze Israelul într-una din lunile din vara acestui an. Cred că va fi foarte interesant şi pentru cititorii noştri să aflăm părerea şi impresiile acestui excelent observator, filtrate prin exigenţa sa umoristică, spiritul de observaţie şi claritatea rostirii plastice.  
----------------------  
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
3 ianuarie 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - COSTEL PĂTRĂŞCAN - SAREA ŞI PIPERUL DESENELOR / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2195, Anul VII, 03 ianuarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!