CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 2119 din 19 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (53) – LUMEA ÎN INDIGO
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Madam Gurnişt tocmai era antrenată într-o discuţie cu Pnina Brodiciche din Odesa despre noutăţile politice şi meteorologice actuale, când pe lângă ele trecu Amalia, englezoaica de la etajul patru, într-un complet bluză - pantaloni de culoare indigo.  
- Ia te uită, făcu ochii mari doamna Gurnişt. Nu mai există alte culori decât indigo! Dacă ar fi fost una din astea fără nici un gust internaţional, mai înţelegeam. Dar de la Amalia nu mă aşteptam la ţopism. Ce culoare anonimă, decolorată, ţi se face aproape negru în faţa ochilor numai când te uiţi...  
 
Madam Brodiciche din Odesa schimbă sacoşa cu lactate dintr-o mână în cealaltă şi fu de acord cu ea. A doua zi, la policlinică, madam Gurnişt avu surpriza să constate că doctoriţa purta sub halat o bluză de culoare indigo. Ieşi din cabinet cu mult mai repede decât de obicei şi, văzând-o pe culoar pe nevasta lui Haim Nasgâtaşvili, instrumentistul, i se adresă amabil, deşi de regulă abia se salutau:  
- Fii numai atentă la bluza doctoriţei... Indigo cu picăţele albe. Lumea e complet aiurea! Dacă ar fi fost o parvenită acolo, mai înţelegeam. Dar o intelectuală, o femeie atât de fină, care mă serveşte cu valium de cinci miligrame orişicând îi cer, asta n-aş fi crezut. Ca să vezi cum pot să te înşele aparenţele, eu credeam că e o femeie cu gust.  
 
Soţia lui Haim Nasgâtaşvili nu înţelese ce înseamnă indigo şi aparenţe, dar fiind o femeie cumsecade, fu imediat de acord. În aceaşi după-amiază, alegând nişte castraveciori pentru murat, madam Gurnişt observă la taraba alăturată o blondă elegantă care cumpăra conopidă. Blonda avea câteva rânduri de brăţări, unghiile foarte lungi şi îngrijite, dar dacă îţi aplecai niţeluş privirea, puteai vedea că fusta şi chiar pantofii erau indigo. Doamna Gurnişt nu se mai tocmi cu vânzătorul, nu mai verifică atentă cântarul ca de obicei, şi îl onoră pe Leopold care aştepta cuminte, cu un subiect monden:  
- Uită-te repede la picioarele ei, ce zici?  
 
Leopold nu ştia realmente ce să zică, aşa că pronunţă un „merg" cu mai multe înţelesuri.  
- Uite ce culoare au pantofii! subliniă intrigată Matilda Gurnişt. Indigo! E al treilea caz în două zile. Cred că a dat epidemia în femei cu culoarea asta. Aşa o tipă îngrijită, o persoană atât de distinsă şi încalţă o culoare monstru... Ce părere ai?  
 
Leopold care era om însurat cu vechime spuse că are dreptate.  
Vineri seara, fiind în vizită la familia Oiţerman, madam Gurnişt constată din prima clipă că gazda, adică doamna, îmbrăcase un costum de casă foarte elegant de culoare indigo. Madam Gurnişt făcu ochii mici, o măsură din cap pînă-n picioare şi nu spuse nimic.  
- Ei, ce părere ai? forţă lucrurile doamna Oiţerman. Nu-i aşa că mă slăbeşte? E o culoare foarte suferitoare, se asortează cu orice şi nu mă întreba cât am plătit pentru minunea asta... Se găseşte numai în centrul centrului, la un butic de mare lux exclusiv.  
Astăzi, pe la amiază, am întâlnit-o, aşteptând liftul, pe doamna Gurnişt. Era proaspăt coafată, rujată evident, parfumată cu apă de colonie rusească şi... purta o bluză indigo.  
- Mergeţi la o întâlnire? am încercat să glumesc. Sunteţi foarte elegantă, madam.  
- Ei aşi! mi-a răspuns cu cochetărie. O femeie de lume trebuie să fie elegantă la orice oră. Iar culoarea asta, indigo, este ultimul strigăt. Vezi numai cum se asortează cu orice, cum oferă o linie de distincţie, de sobrietate imperială!  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
24 noiembrie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (53) – LUMEA ÎN INDIGO / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2119, Anul VI, 19 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!