CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 2114 din 14 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - ŢARA MEA SFÂNTĂ - O EXPOZIŢIE COLECTIVĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pictoriţa Batya Bombiger, pe care am mai prezentat-o cititorilor noştri şi căreia i-am urmărit de-a lungul timpului o frumoasă evoluţie în această frumoasă preocupare, îmi trimite o invitaţie la o expoziţie colectivă de artă plastică, organizată în Tel Aviv, la Casa Rubinştein, între 30 septembrie - 29 noiembrie 2016 (intre orele 8:00-21:00). Expoziţia are un frumos titlu în ebraică, dar oarecum dificil de tradus cu exactitate (Arei at mekudeshet li, artzi). Curatoarea expoziţiei este Lori Pashnitza, ea însăşi o cunoscută pictoriţă şi animatoare pe tărâmul artelor vizuale, care şi participă la eveniment cu lucrări proprii, de astă dată abstracte.  
 
Participanţii sunt din toată ţara, din chibuţuri şi din oraşe mari sau aşezări diverse, iar curatoarea ni-i prezintă, în puţine cuvinte, dar cu afecţiune şi bune aprecieri pentru fiecare. Voi încerca, în continuare, şi mai pe scurt, să citez o perte din afirmaţiile ei despre numeroşii expozanţi.  
 
Şhira Hay este nu numai pictoriţă, ci şi poetă. Menuha Yankelevici, care este a cincea generaţie ierusalemiteană, pictează mai ales iudaică. Ashira Levi preferă diversitatea peisajului israelian. Batya Bombiger foloseşte alegoria şi metafora vizuală, Miron Maor este un pictor intuitiv, care face apel la imaginaţie, iar Menuha Cohen reprezintă realitatea figurativă. Sarit Nahari apelează la simboluri şi motive clasice evreieşti, în timp ce Iehezkel Sander foloseşte stilul voit naiv, popular.  
 
Mihal Laor Rotman preferă abstractul, dar şi simbolurile în pictura sa, în timp ce Dina Frid a dezvoltat un stil propriu, lucrând mozaic. Arie Vered pune accentul pe culoare, Dora Damari foloseşte calităţile puţin ştiute ale pânzelor, iar Dina Zeifer, ca şi Hava Lior, deşi diferite în concepţie şi realizare, surprind prin acurateţe şi atmosferă.  
 
Fără a avea în mod expresiv o miză politică şi socială, expoziţia (care este deschisă marelui public până la sfârşitul lunii noiembrie) practică o largă democraţie a stilurilor demonstrând, prin această pluralitate, unicitatea şi constanta sentimentului de dragoste entru patrie şi valorile ei permanente.  
------------------------  
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
octombrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - ŢARA MEA SFÂNTĂ - O EXPOZIŢIE COLECTIVĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2114, Anul VI, 14 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!