CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 2068 din 29 august 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - OAMENI LA MUNCĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe vremea „realismului socialist", aceasta era o temă comună. Dacă vroia să reuşească, pictorul trebuia să aleagă un loc de muncă, o uzină, un atelier, un furnal, o arie, o sondă... Şi să populeze spaţiul cu oameni care lucrează entuziaşti şi gata să îndeplinească cincinalul în patru ani. Dar chiar şi în aceste condiţii, cu subiectul impus, au fost pictori care au reuşit să surprindă emoţia şi intensitatea trăirilor sufleteşti ale personajelor. Maestrul Corneliu Baba, care a considerat arta sa ca o meditaţie asupra lumii şi a vieţii, ne oferă o lucrare ca „Oţelarii" în care atmosfera este gravă, iar chipurile sunt marcate de tristeţe...  
 
Încă în Rusia ţaristă, pictorul Ilya Repin, în celebra sa pictura „Edecarii de pe Volga", descrie condiţiile în care oamenii trebuiau să tragă ambarcaţiile în susul fluviului. Tensiunile sociale, munca neomenească, sentimentul de nedreptate constituie o miză politica strecurată insidios în tematică.  
 
Munca nu ar trebui să fie reprezentată ca un izvor de conflicte, dar se pare că cel mai frecvent au preferat această temă revoluţionarii, revoltaţii, care au căutat s-o prezinte ca o confruntare continuă. Emblematic este pictorul muralist mexican Diego Rivera, activist comunist pasionat. Talentat, şi-a creat propriul stil bazat pe figuri mari, simplificate, purtătoare ale mesajului revoluţionar.  
 
Yohanan Simon, pictorul israelian născut la Berlin, a trăit o vreme în chibuţ, în atmosfera de entuziasm colectiv şi egalitate deplină. Lucrările din această perioadă sunt optimiste, compoziţiile lui sunt cu bărbaţi şi femei care lucrează pe ogor sau la construcţii, într-o atmosferă aproape idilică, dar plauzibilă. Edificatoare în acest sens este pictura intitulată „Constructori".  
 
Bineînţeles că în toate timpurile, chiar dacă nu era o tematică prioritară au existat pictori care au surprins oamenii care muncesc. De la clasici la contemporani, lucrările au reflectat cu robusteţe aspecte din activitatea acestora, subiectul fiind focalizat pe detalii specifice, dar şi pe interacţia cu mediul şi perioada descrisă.  
-------------------------  
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, israel  
23 august 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - OAMENI LA MUNCĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2068, Anul VI, 29 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!