CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 2062 din 23 august 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (85) – SINCERE FELICITĂRI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
S-a întâmplat mai demult să primim invitaţii la două nunţi. Era vorba de nişte rude, nu chiar de gradul unu sau doi. Fapt este ca o nuntă era din partea familiei mele şi cealaltă din partea rudelor soţiei. Era cazul să ne ducem ca să nu fie discuţii şi chiar aşa am decis. Mai ales că nunţile erau la interval de câteva zile.  
 
M-am interesat, bineînţeles, cam care e cursul zilei în materie, altfel spus cam cât de mare sau de potrivit să fie cecul şi, în clipa în care am introdus cadoul în plic, m-am gândit că e firesc să adaug şi câteva cuvinte de felicitare, nu de alta, dar să nu se creeze confuzii în legătură cu titularul donaţiei. Am făcut rost de hârtie velină şi am scris caligrafic: „Dorim multă fericire tinerei perechi..."  
- Cred şi eu, m-a apostrofat soţia. Dorim fericire tinerei perechi! Dar cât de tânără e perechea, habar n-ai. Că mireasă e mai trecută şi că el e la a treia experienţă matrimonială, nu te-ai gândit. Vrei să se spună că umbli cu aluzii!? Nu-i bine.  
 
După câteva minute de gândire, am formulat:  
„Vă urăm fericire şi multă sănătate..."  
- Dar ce, au ieşit din spital? Au născut? Sau e un apropo că la vârsta asta nu ar fi prea sănătoşi?  
- Atunci, numai „vă dorim fericire"...  
- Prea scurt.  
- Bine, am acceptat. „'În aceste momente deosebite din viaţa voastră, ne alăturăm cu gândul şi cu fapta..."  
- Cum cu fapta!? m-a întrerupt cenzură.  
- În regulă, renunţ. Ce spui de "Vă urăm că toată viaţa să fiţi veseli şi fericiţi că astăzi". Original, nu?  
- Foarte... Nu e nunta fără un original ca asta. Numai noi de câte ori am scris tâmpenia asta.  
- Ştii ceva? Mai adaug vreo zece la sută la cec şi nu scriu nimic. Parcă sta cineva să citească? Semnăm foarte citeţ şi gata!  
 
Aşa că am oferit plicul fără cuvinte, am servit un sfert de pui şi o cafea opărită, la zece seară eram acasă şi am considerat că am terminat cu prima nuntă. A doua zi am primit un telefon de la mama miresei care ne reproşa că nu am găsit de cuviinţă să facem o urare mirilor, le-am dat un cec de parcă banii sunt totul în viaţă. Ei ar fi preferat de o mie de ori să ne ştie cu inima şi cu gândul alături, în aceste momente solemne şi înălţătoare în viaţa unor oameni care îşi unesc destinele la bine şi la rău, care pun bazele unei familii, pornind curajoşi pe oceanul învolburat al vieţii...  
 
Ne-am privit cu reproş reciproc, ne-am însuşit cu smerenie critică şi am valorificat textul la a doua nuntă. Aşa că am scris din toată inima: „În viaţă, nu banii sunt totul... Noi suntem cu inima şi cu gândul alături de miri, în aceste momente atât de înălţătoare în viaţa unor oameni care îşi unesc destinele la bine şi la rău, punând bazele unei familii fericite, pornind curajoşi pe oceanul atât de învolburat al vieţii".  
 
A ieşit foarte frumos, caligrafic şi fără nicio greşeală de ortografie. Şi semnăturile erau elegante, înflorite. Am făcut rost de un plic cu steluţe şi porumbei şi l-am oferit în seara nunţii cu un gest larg. Evident, nu am stricat impresia cu vreun cec, doar aveam experienta nunţii precedente nu era să-i jignim şi pe ăştia.  
 
De atunci au trecut câţiva ani. Cu personajele primei nunţi suntem în relaţii reci, dar corecte. Cât despre eroii nunţii numărul doi, ce să vă spun? Nici până azi nu am reuşit să aflu ce i-a învrăjbit în aşa măsură că nici la botezul primului lor copil nu ne-au invitat... Culmea este că tocmai pentru botez am eu o formulă de felicitare absolut imbatabilă.  
-------------------------------  
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
15 august 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (85) – SINCERE FELICITĂRI / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2062, Anul VI, 23 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!