CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 2053 din 14 august 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - „ERUPŢIE-ALERGIE” - EXPOZIŢIA PICTORIŢEI CLARA HERŞCOVICI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Clara Herşcovici, una din pictoriţele remarcabile din Asociaţia artiştilor plastici din Natania, ne invită la o expoziţie personală găzduită de sediul nou al primăriei municipiului. Expoziţia are un titlu original care iniţial oarecum nedumereşte pentru că, cel puţin în româneşte, sugerează un subiect medical: „Erupţie - Alergie". De fapt, este vorba de eflorescenţa din natura şi, dacă vreţi, de posibila reticenţă a unor privitori vizavi de pictura abstract - suprarealistă. 
  
Puşa, cum este mai cunoscută pictoriţa, a pictat întotdeauna în stil liber, figurativ dar, precum mărturiseşte acum, tot dintotdeauna a fost atrasă de lumea abstractului. Noi, care i-am urmărit cu interes evoluţia plastică, ştim că a debutat în manieră „clasică", dar cu timpul, deşi stilul ei a rămas figurativ, a trecut pe un teritoriu în care interacţia reciprocă a abstractului şi realului capătă un aspect cognoscibil. 
  
Observarea naturii, a realităţii, în context emoţional, creează o bază din care se dezvoltă abstractul expresionist. Flirtul cu lumea abstractă, spune Clara Herşcovici, a existat întotdeauna, dar i-a luat mult timp să iasă la lumină. Seria florilor i-a dat posibilitatea să se joace cu aspectul, forma, culoarea şi textura. Astfel a putut să caute şi căi de expresie noi. 
  
Preocuparea (re)construirii aproape anatomice a Naturii a devenit un stil nou care continuă s-o însoţească. Deşi aparent aceste flori, frumoase dar inexistente, constituie situaţii contorsionate ale adevărului, picturile enigmatice demonstrează imaginaţie fertilă a „creatoarei", la care suntem invitaţi să colaborăm. Este vorba de un simbolism ezoteric? De o confruntare a bizarului? De autoidentificarea cu un subiect neaşteptat? Sau o interesantă experienţă, un concept pe care Clara Herşcovici intenţionează să-l continue? 
  
Răspunsul la aceste întrebări îl vom primi, probabil, prin viitoarele lucrări plastice pe care pictoriţa le va crea, cu aceaşi abordare temerară, neconvenţională şi putere imaginativă ca de data aceasta. 
  
------------------------ 
  
Dr. Dorel SCHOR 
  
Natania, Israel 
  
24 iunie 2015 
  
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - „ERUPŢIE-ALERGIE” - EXPOZIŢIA PICTORIŢEI CLARA HERŞCOVICI / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2053, Anul VI, 14 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!