CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1976 din 29 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (80) – EXCURSII ORGANIZATE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ce-mi place mie la excursiile organizate e atmosfera... La început, oamenii nu se prea cunosc dar, după două, trei zile de călătorie cu autobuzul şi una sau două mese pe zi în sala restaurantului, începi încet, încet să recunoşti figurile şi chiar să-ţi dai seama cine cu cine e căsătorit sau, mă rog, face pereche. Tot după câteva zile, într-o seară fără program, ghidul organizează o întâlnire colectivă, fără protocol, în care fiecare se recomandă, spune cum îl cheamă, cu ce se ocupă, pe unde a mai călătorit şi citi nepoţi are.  
 
Ei bine, în urmă cu mai mulţi ani, nu ştiu ce mi-a venit şi le-am spus adevărul, adică ce profesie am şi, printre altele, că sunt sexolog. La început nu mi-am dat seama, dar ceva s-a schimbat la modul cel mai radical. Toţi îmi căutau tovărăşia, chiar dacă oarecum discret, fiecare îmi păstra loc la masă, eram servit cu ciocolată, fotografiat, invitat la cafea şi nu mi se cerea să fac rotaţie la locuri, în autobuz. Habar nu aveţi ce sufletişti sunt israelienii... Fiecare vroia să ştie ce-i de făcut în câte o anumită situaţie intimă, nu pentru ei personal bineînţeles, se interesau pentru câte un prieten, o rudă, un vecin sau chiar pentru un coleg de serviciu. Eu ascultam cu atenţie, dar nu puteam urmări ghidul, nu eram atent la obiectivele turistice, situaţia devenise imposibilă.  
 
Aşa că, în anul următor, la întâlnirea de cunoaştere, pe baza experienţei acumulate, am declarat modest ca sunt funcţionar la fisc... Efectul a fost instantaneu. Mi-am obţinut liniştea, nimeni nu mă mai bătea la cap dar mă simţeam privit cu ostilitate, nimeni nu se aşeză lângă mine la masă, nimeni nu schimba o părere cu mine, ciocolata mea era refuzată şi dacă ceream cuiva să-mi facă o poză cu aparatul meu, eram servit cu politeţe rece. Ca să nu mai spun că în toate fotografiile am ieşit fără cap. Odată am cerut chiar o tabletă contra diareii şi nimeni nu m-a servit. De prisos să vă spun că am vrut numai să verific dacă m-au crezut.  
 
Ce era de făcut? M-am gândit la o profesie benignă, prietenoasă, În excursia următoare, îmi creasem profilul unui om cumsecade şi neinteresant. Am declarat că sunt un mic funcţionar la poştă şi că este prima dată în viaţa mea când particip la o excursie. Am fost lăsat în pace sută la sută. Nu am fost servit cu ciocolată şi nici refuzat. Nu m-au fotografiat, dar nici nu m-au decapitat. Cu excepţia câtorva reproşuri la adresa tarifelor poştale care au crescut în ultima vreme nejustificat şi a cozilor interminabile de la oficii, mai ales în zilele când se plătesc pensiile, nu am avut prea mult de suferit.  
 
Cred că o să rămân pe poziţia asta, mai ales că la sfârşitul excursiei, când s-au adunat dolarii pentru bacşişul ghidului, pe mine m-au ocolit. Eram, orişicât, un om cu posibilităţi financiare mai reduse şi trebuia să fiu, într-un fel, menajat.  
---------------------------------------  
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
30 mai 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (80) – EXCURSII ORGANIZATE / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1976, Anul VI, 29 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!