CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1974 din 27 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (79) – O PROBLEMĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Bine că ai venit, îmi spune Menaşe bucuros. Am o problemă şi nu mă descurc deloc.  
- Ce fel de problemă?  
- O problemă adevărată, o problemă de matematică de clasa a patra primară...  
- Păi, ce?! Ai început să-ţi pregăteşti doctoratul? îl înţep cu prietenie. Ce ţi-a venit să rezolvi probleme de clasa patra?  
- Nu e problema mea, e problema lui Adrian, nepotul meu. Am văzut că nu se descurcă, am zis că-l ajut, dar uite că nu merge. Nu merge deloc.  
- Hai să vedem împreună, că eu într-a patra eram bun...  
- Ascultă aici: Doamna Levi merge în piaţă şi cumpără trei kilograme de mere, două de banane şi patru de portocale. Pentru toate a plătit treizeci de şekeli. Ni se cere să aflăm care este preţul fiecărui sortiment de fructe, dacă merele costă de două ori mai mult decât bananele, iar bananele costă de două ori mai mult decât portocalele. Simplu, nu?  
- Da, dacă am şti preţul portocalelor ar fi foarte simplu. Înmulţim preţul portocalelor cu doi şi aflăm preţul bananelor, după aia înmulţim iar cu doi şi aflăm preţul merelor.  
- Da, dar uite că nu ştim preţul portocalelor...  
- Adevărat. Atunci pornim de la preţul bananelor. Înmulţim cu doi şi aflăm preţul merelor, iar dacă împărţim la doi rezultă preţul unui kilogram de portocale. E foarte simplu.  
- Şi care e preţul bananelor?  
- Nu ştiu, dar dacă am şti preţul merelor, am putea să împărţim la doi şi... Sau Adrian încă nu a învăţat să împartă?  
- Ştie să împartă, dar nu ştie cât costă merele.  
- Adevărat, hm..., păi atunci e mai complicat... Ştii ceva? Am o ideie salvatoare. Ia treizeci de şekeli şi dă o fugă în piaţă. Cumpără trei kile de mere, două de banane şi patru de portocale.  
- Şi ce să fac după aia cu zece kilograme de fructe?  
- Numai nouă.  
- Mă rog, nouă . Ce să fac cu nouă kile?  
- Nu asta e problema... Problema este cât costă fiecare sortiment. Dacă nu ai ce face cu fructele, iau eu jumătate, e bine?  
- Iei tu jumătate, dar eu plătesc!  
- Vai de mine, îţi dau cinşpe şekeli. Nici o grijă, numai află preţurile.  
 
Aşa am făcut. Eu am plecat acasă, iar Menaşe la piaţă. Seara am revenit ca să aflu preţurile.  
- Ei, am întrebat.  
- Problema e falsă! mi-a răspuns Menaşe. Am umblat pe la toate tarabele. Toţi mi-au spus că e imposibil să cumperi cu numai treizeci de şekeli fructele din problemă. Asta a fost o dată, dar pe vremea aia nu erau banane...  
-------------------  
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
26 mai 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (79) – O PROBLEMĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1974, Anul VI, 27 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!