CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1961 din 14 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (77) – PLICTISEALA MARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Viaţa e teribil de plicticoasă. Chiar i-am spus lui Menaşe când a fost la mine alaltăieri, să împrumute o perie de haine maro:  
- Mă plictisesc... Nu e o zi să nu semene cu cealaltă... Dimineaţă te scoli, bei în fugă o cafea solubilă, înghiţi un sandvici dacă mai ai timp şi fugi să nu întârzii la serviciu. La serviciu rezolvi sau nu rezolvi aceleaşi chestii în fiecare zi, te vezi cu aceleaşi mutre, pleci la aceeaşi oră, faci cam aceleaşi cumpărături, vii acasă obosit, mănânci, citeşti ziarul, te uiţi la televizor şi gata! A trecut ziua.  
- Plictiseala mare, confirma Menaşe. Eu mă uit la ştirile de la televiziune, dar nu ai ce să vezi. Spune şi tu! Sau cade guvernul, sau nu cade guvernul, de parcă eu nu mai pot dacă o să se voteze legea aia sau nu. Spune un ministru nu ştiu ce şi se învârt în jurul lui cinci minute... Se întâmplă un mic război sau o acţiune teroristă nu ştiu unde, gata, ei vin cu imagini proaspete, nu te lasă în pace... Sau dacă e vreo greva de câteva săptămâni, li se pare că e foarte interesant să-ţi arate gunoaiele adunate... Naşte undeva o femeie şapte copii, îi filmează de parcă ar fi nişte vedete de cinematograf. N-ai ce să vezi!  
- Adevărat... Ciclon în Pacific, inundaţie în Italia, revoluţie în Nicaragua, război în Afganistan, epidemie în Africa, incendiu în Australia. Ce naiba se întâmplă, domnule, că nu se mai întâmplă nimic interesant? Sau te uiţi la eurovizion, aceleaşi chestii ca în fiecare an, numai că de fiecare dată e în altă ţară...  
- Şi poate nu e de-ajuns că lumea se tembelizează cu televizorul, în ultima vreme a ieşit o nouă modă, casetofonul, sifonul, telefonul... Nimeni nu mai vede pe nimeni, toţi se uită în aparatul lui, o să ajungem să nu ne cunoaştem copiii. Unde mai poţi vedea ceva pozitiv, pasionant constructiv, mobilizator? Am ajuns să-mi fie dor de un fruntaş în muncă, de un evidenţiat care să ne relateze cum a depăşit norma... Vreau să văd un şantier, o fabrică, un câmp de sfeclă... Vreau să văd, ştiu eu, nici eu nu mai ştiu ce vreau să văd... De atâta plictis mi s-au tocit gusturile... Iată, am o lună de concediu, crezi că ştiu ce să fac, unde să mă duc? Când mă uit la reclamele pentru excursii, deja mă plictisesc. Nu au, dragă, un pic de fantezie. Toate agenţiile îţi oferă cam acelaşi lucru: Europa clasică, turul capitalelor, excursii romantice, muzee celebre, natura şi iar natură, America şi Canada, Orientul îndepărtat, Africa de sud, safari, croaziere şi, dacă stau să mă gândesc, cam atât. Să mă duc în Scandinavia, să aleg Spania, să cobor la Eilat? Parcă nu e aceeaşi plictiseală peste tot? Spune şi tu!  
--------------------  
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
12 mai 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (77) – PLICTISEALA MARE / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1961, Anul VI, 14 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!