CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1939 din 22 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - FESTIVALUL INTERNATIONAL „ACASA LA CARAGIALE”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În România a avut loc un eveniment cultural-artistic de o factură deosebită. Este vorba de a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de umor „Acasă la Caragiale". Debutat în anul 2002, la iniţiativa unor oameni de spirit, caricaturişti de clasă şi epigramişti, festivalul a urmărit promovarea artiştilor din România, dar şi din întreaga lume, dintre aceştia nelipsind desenatori foarte buni din Israel, parte dintre ei născuţi şi formaţi în ţara lui Caragiale.  
 
În opinia organizatorilor, acest proiect cultural optimist s-a desfăşurat cu zâmbetul pe buze, din moment ce participanţii s-au întrecut într-o atmosferă propice umorului stenic, cu replicile date fie prin desenul inteligent şi subtil, fie prin catrenele încărcate de haz.  
 
De-a lungul celor cincisprezece ani scurşi de la prima ediţie a festivalului, au participat, prin lucrările lor, nu mai puţin de 1500 de artişti reprezentativi, din 142 de ţări. Impresionant, umor din toate colţurile lumii, de pe acest glob care a ajuns un sat mare, dar şi-a păstrat totuşi specificul local. Pentru că, probabil, altfel se amuză un japonez sau un sud american şi altfel un grec, un african sau un suedez. În contextul în care caricatura are un rol principal.  
 
Interesant este faptul ca, în timp, festivalul s-a „lărgit", devenind cu adevărat internaţional, prin numeroasele expoziţii desfăşurate în România, dar mai ales in diferite capitale străine, printre care Madrid, Ankara, Praga, Sofia, Kiev şi altele.  
 
Umoriştii se mândresc cu cele opt albume de caricaturi scoase în acest răstimp, dar dominanta lor în aceste zile este editarea unui album deosebit peste doi ani când în România se va serba împlinirea unui veac de la marea Unire. În intenţia organizatorilor, albumul se va numi „Un omagiu planetar", va cuprinde lucrări ale celor mai buni desenatori din întraga lume şi va fi dedicat României.  
 
Vom încheia cu satisfacţia de a menţiona succesul prietenului nostru , caricaturistul Eduard Mattes din Haifa, ale cărui lucrări au fost mult apreciate, alese dintre atâtea altele şi încununate cu unul din cele trei premii principale ale festivalului internaţional.  
----------------------------  
Dr. Dorel SCHOR  
Tell Aviv  
aprilie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - FESTIVALUL INTERNATIONAL „ACASA LA CARAGIALE” / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1939, Anul VI, 22 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!