CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1877 din 20 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (65) – ACT DE PREZENŢĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Unde crezi că am fost ieri după masă? mă întreabă Menaşe cu aerul că-mi pregăteşte o surpriză plăcută. N-ai să ghiceşti! Am plecat cu Rozica pe la două după masă şi ne-am întors după opt...  
- Habar n-am... La un picnic?  
- Picnic în mijlocul săptămânii? Zice Menaşe. În timpul slujbei? Am fost la o înmormântare.  
- Vai de mine, dar cine a murit?  
- Cred că o rudă de-a lui Strudelman, văr de-al doilea sau cumnat de sora, nu ştiu precis...  
- Cum adică, mă mir eu sincer, nu ştii cine e decedatul şi te-ai deplasat în mod special?  
 
Menaşe îşi aprinde o ţigară şi răsuflă adânc:  
- Exact aşa i-am spus eu lui Rozica. Ce să căutăm noi acolo dacă nici nu ştim despre cine e vorba? Problema e însă altă, mi-a răspuns ea: vrei să se supere Strudelman? Dacă ar fi fost altul, treacă meargă! Dar poţi să-l refuzi pe Strudelman? Un om atât de cumsecade.. Adică la bar-miţva băiatului am putut să ne ducem, la nunta fetei am putut să ne ducem şi la o ceremonie tristă, gata, nu mai putem? Chit că, între noi fie vorba, la petrecerile astea ne-am dus ca să nu se supere. Ştii cum vine: el m-a invitat ca să nu mă supăr că nu mă invita şi eu m-am dus ca să nu se supere el că nu mă duc.. Că e un efort, domnule. Dai la fiecare eveniment sărbătoresc câte un cec neprevăzut în cheltuielile lunare şi dacă ai ghinionul să fie câteva obligaţii una după alta, e chiar o problemă. O înmormântare, de ce n-aş recunoaşte, e mai convenabilă. Te costă numai drumul...  
- Să nu fim meschini, Menaşe!  
- Dar nu-s deloc... Au fost şi chestii plăcute. M-am întâlnit cu Iancovici, care şi-a făcut operaţie estetică la nas... Ne-am bucurat amândoi. Apoi Ghezuntertoit ne-a povestit un banc politic, cică se întâlnesc un turc, un israelian şi un terorist. Turcul zice...  
- Lasă asta. Vorbim de o înmormântare... E trist!  
- Bineînţeles. Nu-ţi mai spun ce surpriză, l-am văzut după ani de zile pe Alfonso, translatorul. Chiar l-am întrebat ce legătură are el cu Strudelmanii care sunt basarabeni. Că doar el e argentinian de origine poloneză. Şi ai să râzi, el a trebuit să se prezinte la trei fără un sfert, la altă înmormântare, dar a întârziat, şi atunci a participat la ce a nimerit... În altă ordine de idei, Rozica a făcut rost de la o doamnă de o reţetă de tort cu şase ouă în loc de opt, vasăzică o să avem şi ceva economie până la urmă. La întoarcere am intrat la cucoana asta, ea a insistat, sta în mijlocul Tel Avivului, o splendoare...  
- În orice caz, e un eveniment trist...  
- Fără îndoială! Să vezi numai ce-o să spună Simon Seinerovici, măgarul e rudă cu Strudelmanii şi nici măcar nu a făcut act de prezenţa. Un om civilizat nu face pe mortul în popuşoi la o ceremonie tristă. Un om civilizat îşi uită micile interese personale şi respecta doliul şi durerea aproapelui său. Nu poţi să stai numai în cochilia ta, ca un melc individualist, trebuie să mai ieşi în lume din când în când, să-ţi trăieşti viaţa!  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
18 februarie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (65) – ACT DE PREZENŢĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1877, Anul VI, 20 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!