CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1824 din 29 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (57) – UN CHILIPIR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
S-a sunat la uşă. Am întrebat cine-i acolo şi mi-a răspuns o voce care, nu ştiu de ce, mi s-a părut cunoscută:  
- Eu!  
Am deschis şi mi-a zâmbit un omuleţ tare simpatic, cu mustăcioara mediteraneană şi chelie liber consimţită:  
- Mă ţineţi minte?  
Adevărul este că nu mi-l aminteam, dar eram convins că-l mai văzusem undeva. El deja intrase şi se uită cu aer de cunoscător de jur împrejur. Aşteptă, evident, să-l invit să ia loc.  
- Luaţi loc, i-am spus. Cu ce vă pot fi de folos?  
- Dumneata mie? a zâmbit el din nou. Cu nimic... Eu pot să-ţi fIu de mare folos dumitale. Îţi aminteşti că ultima dată, când am fost aici, te-am ajutat să cumperi aparatul de aer condiţionat „Extra”?  
 
Asta era, domnule... Cum de nu-l recunoscusem? Doar jurasem, puţină vreme după ce mă lămurise ce şi cum să cumpăr, să-l găsesc şi în gaura de şarpe. Dar probabil omul e făcut să uite şi să ierte... Dovada că de aparat am uitat de mult, iar pe el îl iertasem.  
- Ei, cu ce noutăţi vii de data asta? am întrebat prudent.  
- Chiar că vin cu noutăţi! Vin cu ultima minune a tehnicii, cu incredibila realizare în materie de industrie casnică, vin cu frigiderul „Antarctica".  
- Vrei să-mi vinzi un frigider? am spus cu superioritate. Dar cine nu are frigider în ţara asta, amice?  
- Ai frigider? nu s-a descurajat el. Dar ce fel de frigider? Cât de mare e? Ce îţi intră în el?  
- E mare şi intră destul. Nouă ne ajunge...  
- Iartă-mă, dar nu ştii ce vorbeşti, m-a asigurat el amical. Frigiderul dumitale o fi mare, dar când vrei să scoţi un ou, trebuie să deschizi toată uşa. Aşa-i? Când vrei să bei o bere, o singură bere, eşti obligat, de asemenea, să deschizi uşa. Te-ai gândit ce economie de electricitate ai la noul frigider, care are o uşă la uşă?  
- O uşă la uşă? m-am mirat.  
- Evident... O uşă la uşa frigiderului şi o uşă la uşa de la congelator. Realizezi o economie de cel puţin un kilowatt pe zi. Când deschizi uşa de la uşă, nu deschizi uşa propriu zisă şi extragi elegant oul sau sticla de bere. În plus, dacă vrei o băutură rece, în uşa de la uşă ai o altă uşiţa, prevăzută cu o clapă prin care, prin apăsare, curge băutura respectivă la discreţie. Asta îţi economiseşte încă un kilowatt. Alt avantaj este că aparatajul..., ăsta, voltajul...  
- Kilometrajul!  
- Sigur că da! Văd că te pricepi la tehnica. Ca să nu mai vorbim de ambalajul frigiderului. Ambalajul, adică caroseria, e fabricat dintr-un material supra-izolator, extra-ermetic care numai prin evitarea pierderilor naturale, îţi mai economiseşte cam o jumătate de kilowatt, dacă nu şi mai mult, săptămanal.  
- Şi aspectul?  
- Aspectul este formidabil. Am adus un prospect cu toată gama de culori în care poate fi livrat. Dacă ai minte să optezi pentru o culoare mai sobră, discretă, faci o altă economie de curent electric. În plus, poţi face o bună raţionalizare a materialelor de curăţat, cu care, vrei nu vrei, alte frigidere trebuie spălate din când în când.  
- Şi pe asta nu trebuie să-l cureţi niciodată?  
- Niciodată. El îţi vine gata curăţat! Şi preţul, o nimica toată. Mai puţin de câteva mii de dolari...  
- Aproape degeaba, prietene.  
- Sigur! Mai ales dacă pui la socoteală economia de care ţi-am vorbit.  
- Uite, vezi, de aia n-am să-l cumpăr. Ce crezi dumneata că eu am nevoie să fac economie de doi kilowaţi? Du-te să-l vinzi la cei de la societatea de electricitate sau la alţi oameni săraci!  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
24 decembrie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (57) – UN CHILIPIR / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1824, Anul V, 29 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!