CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1593 din 12 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - CĂRAREA FLORILOR 2015
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Acesta este titlul expoziţiei de pictură, fotografie, grafică şi sculptură deschisă la Auditoriumul de pe Muntele Carmel, în Haifa, la care pot fi admirate lucrările a nu mai puţin de douăzeci creatori. Toate exponatele ne prezintă flori, diversitatea florilor în culorile şi farmecul lor, încercând şi să descifreze misterul şi semnificţia lor, capacitatea de a da naştere unei emoţii.  
 
Capul de afiş al expoziţiei este asigurat de prestigioasa prezenţă a picturilor semnate de Baruch Elron care, numai el, ar fi putut să ilustreze, prin varietatea creaţiei sale, multiplele aspecte diverse pe care le sugerează limbajul florilor. Există multe interpretări, multe obiceiuri de a dărui flori, multe înţelesuri ascunse în gestul acesta aparent simplu. Căci tipul de floare, culoarea, numarul de fire prinse în buchet spun întotdeauna ceva. Dar ce?!  
 
Voi înşirui o parte din cuvintele traduse prin flori (sau flori în loc de cuvinte), mărturisind sincer că pentru mine unele sunt surprinzătoare. Florile pot exprima iubire, tristeţe, splendoare, inspiraţie, delicateţe, aşteptare, puritate, noroc, dor, bucurie. Dar transmit şi urări de bine, dorinţă, prietenie, nobleţe, speranţă, protecţie, loialitate, consolare, prioritate, uitare, răbdare, fidelitate, frumuseţe...Precum şi ambiţie, gelozie, tăcere, vitejie, picanterie, decepţie, lumină, prevenire, pace, graţie, moarte şi... căsătorie.  
 
Sunt flori care reprezintă simbolic teritorii. In S.U.A., de pildă, fiecare din cele 50 de state are o floare specifică. Florida (!) pe cea de portocal, New York-ul trandafirul etc... Să nu uităm din istorie războiul celor două roze sau heraldica din care florile nu lipsesc. Îi voi cita, dintre artiştii participanţi la expoziţie pe Nurit Epştein, Tatiana Boloconenco, Haim Biran, Liora Dreifus, Ayala Hohma, Dan Lioni, Bubi Lichtenberg, Ruti Segal, Natur Natur, Tamar Magdal, Olya Kirzner, Iulia Krasnov, Arie Rubinovici, Ahuva Şerman, toţi cu tendinţa realismului spre rigoare şi simplitate. Curatoarea expoziţiei este Shuli Feuer Scheinwald.  
-------------------------------  
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
1 mai 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - CĂRAREA FLORILOR 2015 / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1593, Anul V, 12 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!