CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593



Acasa > Cultural > Vizual >  




Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1519 din 27 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - CURENTE ÎN PICTURĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lăsând de o parte povestea Dadaismului, condiţiile şi împrejurările în care a apărut, vom sublinia faptul că e o mişcare care neagă în mod absolut toate valorile creaţiei, inclusiv a celor care se declară adepţi ai acestei orientări. Artistul renunţa la reprezentări, la metodele de lucru cunoscute, el foloseşte fragmente de realitate culese la întâmplare. Dada s-a lansat iniţial în literatură şi a trecut apoi în artele plastice. S-a menţinut vreo două decade şi a dispărut (aproape) dizolvându-se în alte curente artistice.  
 
Suprarealismul a preluat foarte parţial ideia de la Dada, dar a optat pentru un automatism psihic pur care permite exprimarea plastică inteligenta în diverse moduri. Excelează printr-un dictat al gândirii în absenţa unui control aparent al raţiunii. Suprarealismul cultiva insolitul, fantasticul, jocul contrastelor, adăugând visul la realitate. Multe lucrări suprarealiste sugerează vis şi speranţă, mai puţin realitatea existentă. De regulă, acest stil foloseşte elemente combinate care emit vitalitate şi crează o poveste ce captează inima şi imaginaţia privitorului.  
 
Artă abstractă a apărut ca o formă de protest împotriva academismului şi naturalismului. Pictorul renunţa la elementele vizibile şi recunoscibile ale lumii vizibile, el foloseşte linii, semne, pete de culoare, volume care exprimă în formă pură sensibilitatea umană. Lucrarea abstractă emana muzicalitate, armonie între contraste, o imaginaţie brilianta şi nu în ultimul rând este decorativă, subliniind minunata lume a culorilor. Ea crează o unitate discretă între sensibil şi spiritual.  
 
Cobra este un alt curent în pictura care a rezistat puţină vreme, pe la jumătatea secolului 20. Numele Cobra este un acronim al oraşelor COpenhaga, BRuxelles şi Amsterdam. Mişcarea se autoprezinta că avându-şi rădăcinile în artă primitivă şi populară, folosind elemente şi idei din expresionism şi din dadaism, într-o manieră agresivă, sălbateca, dezordonată şi colorată violent. În principiu, Cobra se opune tradiţionalismului, academismului dar şi abstracţionismului geometric, nu mai puţin modern. Personal, am văzut una din rarele expoziţii ale mişcării, la Londra, dar cu toată sinceritatea, exponatele nu m-au convins.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
25 februarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - CURENTE ÎN PICTURĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1519, Anul V, 27 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!