CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1517 din 25 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (27) – O SUTĂ DE DOLARI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Boris Israelovici Glazpapier îşi suflă nasul într-o batistă enormă, sovietică, şi mi se plânge:  
- Am o rudă în Canada. Nu mă întreba exact cum mi-e rudă, că nu ştiu. Un om foarte cumsecade, ceva mai în vârstă, are un restaurant chinezesc la Montreal. Restaurantul se numeşte Fay-Bysh. De ce? Foarte simplu, pentru că pe el îl cheamă Faibiş. Într-o zi, cam acum un an, primesc de la unchiul Faibiş o sută de dolari. O sută de dolari sunt ceva, nu? Oricând şi oriunde, fie criza cât de rea, o sută de dolari rămân o sută de dolari. Ce să-ţi spun, ne-am bucurat grozav...  
- Înţeleg foarte bine, îl asigur. O sută de dolari sunt...  
- Exact! Şi atunci imi spune Liuba, nevastă-mea: „De luni de zile nu mi-am cumpărat o pereche de pantofi ca lumea, ce-ar fi să profităm de ocazie şi să mă încalţ şi eu mai modern?". Ce puteam să-i spun? Aveam o sută de dolari la care nici nu m-am aşteptat, aşa că i-am dat pe nişte pantofi italieneşti. Nu trec două zile şi vede nevastă-mea la un magazin, un serviciu de cristal. „Nici nu ştii, îmi zice, de când îmi doresc eu aşa un serviciu de cristal, că madam Brodiciche are tot aşa unul şi-mi scoate sufletul de câte ori mă duc la ea, în fiecare zi". Spun eu, nu e mai bine să nu te duci la ea, decât să aruncăm banii pe sticlăria asta care e bună numai s-o ştergi de praf?  
 
Pe scurt, ca să nu mai lungim, am adus eu argumente foarte sănătoase şi, până la urmă, am cumpărat serviciul. Dar nu m-am amărât prea tare, vorba aia, dacă nu primeam o sută de dolari şi primeam cadou un serviciu de cristal, ce era?  
- Calul de dar...  
- Exact, cu toate că darul a mers pe pantofi...  
 
Numai că peste vreo două săptămâni, îmi spune Liuba că are o ideie. Chiar în clipa în care mi-a spus că are o ideie, am simţit aşa un junghi uşor în stânga, dar nu am vrut s-o sperii. „Tot am primit o sută de dolari la care nu ne-am aşteptat, zice ea, ce-ar fi să-mi cumpăr o haină de piele modernă?".  
- Înţeleg foarte bine... Şi aţi cumpărat haina de piele.  
- Exact! Dar să ştii că nu m-am omorât. Ce era dacă nu primeam cadou o sută de dolari? Ce era dacă primeam un pachet cu o haină de piele din Canada? Nu mă bucuram? Mă bucuram, noi să fim sănătoşi, alţii au necazuri mai mari...  
- Ferească Dumnezeu!  
- Da, dar nu m-a ferit, pentru că după o pauză de, hai să spunem o lună, ce crezi că-mi zice Liuba? „Ai văzut ce lănţişor cu diamante are madam Gurnişt? Ea işi poate permite şi noi nu? Vreau şi eu aşa ceva". Mamă dragă, i-am spus, ce rost are să cumperi la fel cu ea?  
- Bun argument,  
- Te cred. Chiar şi Liuba mi-a dat dreptate. Ai dreptate, mi-a spus, noi o să cumpărăm ceva mult mai grozav. Tot am primit o sută de dolari pe daiboj, o s-o înebunim pe madam Gurnişt!... Aşa că am cumpărat un pandantiv exclusiv.  
 
De atunci am rămas cu un sughiţ care mă apucă la serviciu. Şi ca să mă liniştesc îmi spun: ce era dacă nu primeam cadou o sută de dolari? Divorţam? Nu divorţam, cine are putere să divorţeze? Şi când mă gândesc aşa, sughiţul mă lasă... Acuma, hai să-ţi spun sfârşitul. Ieri am primit încă o sută de dolari. Am o mare rugăminte la matale. Eu îi schimb în shekeli, ţi-i dau matale şi, când o să fim împreună cu Liuba, eu cică te rog să-mi imprumuţi nişte bani, mata îmi plasezi suma şi gata!  
- Şi la ce o să ajute?  
- Cum la ce? Să ştie Liuba că am datorii până şi la unul ca dumneata... Îşi mai poate permite s-o facă pe cucoana?  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv  
19 februarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (27) – O SUTĂ DE DOLARI / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1517, Anul V, 25 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!