CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1514 din 22 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SAMI BRISS - AMINTIRI DIN COPILĂRIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Arta lui Sami Briss se remarcă în mod deosebit prin viziunea originală şi stilul său personal, prin fantezia surprinzătoare şi simplitatea aparentă. Exegeţii şi criticii de artă, care i-au urmărit strălucita carieră internaţională, au considerat că la baza majorităţii operelor sale stau lumea de vis si fantezie a pictorului, folclorul românesc şi israelian, arta icoanelor bizantine şi amintirile din copilărie. Tocmai această ultimă menţionată sursă de inspiraţie este subiectul cu care artistul se prezinta în expoziţia de la Tel Aviv.  
 
Şi de data aceasta avem ocazia să admirăm expresia pură, libertatea de creaţie în compoziţie şi nota discretă de umor care însoţeşte pictura sa. Sami Briss bate recorduri stilistice, are afinităţi elective cu Paul Klee, cu Victor Brauner, cu Marc Chagall, chiar şi cu icoanele bizantine sau cu muzica kleizmerilor, dar acestea rămân doar întălniri spirituale care îl situează în familia marilor creatori.  
 
Privitorul exponatelor descoperă o lume proprie, plină de fantezie, o atmosferă magică, ce însoţeşte visul amintirilor din copilărie. Compoziţia e densă, pictorul apelează şi la motive preluate din arta populară românească şi din legendele ebraice. Dorul de timpurile trecute lasă loc fundalului folcloric, încărcăturii poetice, farmecului, imaginaţiei, sensibilităţii.  
 
Un motiv fundamental în tablourile lui Sami Briss, componentă integrală a picturii sale, sunt peştele şi pasărea, figuri emblematice care adesea se confundă cu profilul uman. O unitate sugerată între sensibil şi spiritual. Pictează oare artistul român-israelian-francez în stil suprarealist, simbolist, cubist? Găsim puţin din toate, numai atât cât trebuie pentru ca imaginea să se transforme proteic în propriul său limbaj pictural, aparent atât de simplu, dar cu semnificaţii majore.  
 
Lucrările expuse sunt emblematice, au desigur încărcătură simbolică, lirism şi farmec care crează pe nesimţite o atmosferă de caldă intimitate. Ele subliniază personalitatea artistului şi relaţia lui cu lumea înconjurătoare, legăturile sale intuitive şi independenţa sa spirituală.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
20 februarie 2015  
Tel Aviv, Israel  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SAMI BRISS - AMINTIRI DIN COPILĂRIE / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1514, Anul V, 22 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!