CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1492 din 31 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (23) – PERSONAJE IMPORTANTE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Diana, care a apărut ca personaj important într-una din cărţile mele, a studiat la o facultate de la Politehnica din Bucureşti. În anul când ea a absolvit facultatea şi a primit diploma de inginer, un alt personaj mult mai important a devenit prima academiciană din ţară, ca poziţie ştiinţifică şi largă reputaţie internaţională, datorită studiilor fundamentale în chimie şi, în parte datorită soţului care avea serviciu în capitală. Academiciana se făcuse celebră prin cercetările ei în domeniul polimerilor, cercetări prin care a descoperit o surprinzătoare substanţa, numită de ea „codoi”.  
 
Continuând la paralele inegale destinul celor două personaje, trebuie să menţionăm că şi Diana fusese repartizată, după destulă alergătura, în localitatea în care îşi avea slujba soţul ei, care era medic specialist. Tânăra inginera fusese încadrată la o întreprindere industrială, alături de care funcţiona o şcoală care pregătea viitorii muncitori calificaţi. De înaltă calificare..! Aşa că de două ori pe săptămână, Diana era scoasă din producţie şi devenea vrând, nevrând profesoară.  
 
Se înţelege că academiciana, ca să revenim la ea, primise şi titlul de doctor, ce-i drept cu anumite dificultăţi, pentru că mai existau câţiva titulari de şcoală veche care nu apreciau contribuţia ei polimerizată. Se înţelege că aceşti academicieni au căzut în dizgraţie, câtă vreme nu aveau un minimum de deschidere la noile realităţi. S-au găsit, desigur, alţi membri ai comisiei care s-au dovedit sensibili la perspectivele care se deschideau în faţa lor, spre deosebire de acei cărora perspectivele se închideau. Pentru Diana era mult mai simplu: în oraşul acela de provincie se ştia că nevasta preotului este coană preoteasa, iar soţia doctorului doamna doctor. Fără comisie, examinatori şi atestate.  
 
Dacă trecem peste aceste amănunte, vom constata că atât tovarăşa academiciana cât şi tânăra absolventa a institutului politehnic erau îndreptăţite să se considere „profesor, doctor, inginer". Şi cum trebuie totuşi să fim drepţi, în urma unei analize exigente, vom afirma că una dintre cele două doamne purta aceste titluri absolut pe nemeritate. Ne referim, desigur, la Diana care o fi fost ea inginer pe bune, dar profesor devenise de nevoie, iar doctor nici de loc. Pe când tovarăşa profesor doctor inginer era şi academician...  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv  
27 ianuarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (23) – PERSONAJE IMPORTANTE / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1492, Anul V, 31 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!