CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1491 din 30 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - ITZHAK HANIT - ÎN LINIE DREAPTĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La Casa Artiştilor din Tel Aviv poate fi vizitată expoziţia permanentă a lui Itzhak Hanit. O expoziţie de gravură, monoprint şi imprimare, la baza fiecărui desen aflânu-se culoarea. Dar cine este Itzhak Hanit? Un om simpatic, popular şi modest, cu o biografie interesantă. Artistul s-a născut la Iaşi, se numea Suliţeanu, nume care ar fi echivalentul ebraicului Hanit. A învăţat întâi la Academia de artă Bezalel din Ierusalim şi apoi la Şcoala Superioară de Pictură din Tel Aviv. A lucrat la televiziunea israeliană ca director de imagine (cameraman) şi scenograf la televiziunea educativă. Îl regăsim acum la sediul Uniunii Artiştilor Plastici în atelierul de gravură.  
 
Până a se consacra gravurii, Itzhak a fost un bun pictor expresionist, figurativ şi parţial abstract, influenţat oarecum de avangarda rusă, de constructivism, de pictorii Paul Klee sau Kandinski. Şi a ajuns curând la concluzia că mai mult i se potriveşte, ca tip de exprimare, grafica în stil geometric-abstract care ar sta, de fapt, la baza modernismului. Încât a trecut la forme stilizate, cu un mesaj emoţionant, căruia i-a acordat un câmp vizual prioritar.  
 
În mod obişnuit, mijlocul principal de expresie al graficii este linia şi desenul, nu culoarea. Itzhak Hanit o reconsideră însă, cromatica oferind lucrărilor o aparenţă naturală combinată cu elemente de stilizare. Compoziţiile sale sunt geometrice, lipsite de disonanţă, sugerând spontaneitate în culori. Stilul lui este asociativ, vizual şi ideatic. Artistul ne invită în universul cosmic, în care predomină mişcarea, dinamica astrelor, firească apariţie a vieţii, evoluţia şi „creaţia" omului... Intuiţie şi spontaneitate, expresivitate şi impact imperativ asupra privitorului, abordare temerară, neconvenţională a temei - iată ce caracterizează lucrările acestui neobosit novator.  
 
Numai în ultimii ani, Itzhak Hanit a vernisat cinci expoziţii personale şi a participat la opt expoziţii de grup în ţară şi peste hotare.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
30 ianuarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - ITZHAK HANIT - ÎN LINIE DREAPTĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1491, Anul V, 30 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!