CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1485 din 24 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (22) – DĂ-TE JOS IMEDIAT !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ioel Fiselovici avea câţiva muşterii în măcelărie când madam Gurnist intra gâfâind, transpirată şi cu sufletul la gură:  
- Domnu' Ioel, lasa dracului totul şi da fugă acasă ca e nenorocire. Jean al matale s-a urcat pe acoperiş şi zice că se omoară! Aşa un băiat de nici douăzeci de ani şi zice că se omoară!  
 
Măcelarul rămase o clipă ca pălit în moalele capului, apoi înfipse cuţitul cel mare într-o pulpă de berbec şi, ştergându-şi mâinile de şorţ, începu să alerge spre casă. Adică, câteva blocuri mai încolo...  
Cu toate că era o oră neinteresantă, aşa cam pe la zece dimineaţa, în faţa casei se adunaseră o mulţime de tinere gospodine cu copii mici şi câteva gravide care lingeau îngheţată şi se uitau curioase spre acoperiş. Câţiva lucrători şi şoferul de la lactate căscau gura şi ei la Jean, un flăcău şaten cu mustăcioara blondă, care stătea liniştit pe casă.  
- Dă-te jos imediat! Strigă de cum se apropie Ioel Fiselovici. Ţi-ai pierdut minţile? Ce, vrei să cazi de la etajul opt?  
- Ei şi? Răspunse moale Jean. Tot am să mor...  
- Dă-te jos că altfel vin la tine. Praf te fac!  
- Şi ce? Spuse băiatul cu voce mică. Dacă mă arunc, nu mă fac praf?  
- Mă, eu vin la tine. Acuma vin!  
- Până să vii, eu mă spânzur, răspunse Jean.  
- De ce, mai Jenica? De ce?  
- De antenă de la televiziune...  
- Nu fii prost. Antena e centrală, e a blocului. Vrei tu să spună vecinii ca Ioel Fiselovici a crescut un măgar? Că le-a stricat antena?  
- Şi ce-mi pasă? Eu tot mor.  
- Dar la mine nu te gândeşti? La maică-ta nu te gândeşti? La ce o să spună lumea, nu te gândeşti? La sora ta cea mică, când o fi să se mărite, nu te gândeşti?  
- Dar ce, voi vă gândiţi la mine?  
- Ia auzi vorba... Dar eu pentru cine muncesc? Nu ai tu un trai bun? Nu te-am trimis în Creta pe şapte zile, unde neam de neamul tău n-a fost? Nu ţi-am cumpărat o maşină mică la mână două? Nu ai tu patru perechi de blugi cu nasturi şi fermoare, rupţi la genunchi cum ai vrut? Şi măcelăria a cui o să fie? Nu a ta?  
- Ce folos, spuse Jean, dacă sunt nefericit...  
- De ce să fii nefericit, mai nefericitule? Ce-ţi lipseşte? Vrei să mergi la discotecă? Du-te! Vrei aifon, sau smartofon, cum îi zice? Promit că-ţi iau! Ce mai vrei?  
- Vreau, spuse Jean, să mă însor cu cine vreau eu.  
- Asta nu! Strigă Ioel Fiselovici. Cu fufa aia?  
- Da.  
- Păi, nu are nici şapte clase!  
- Nu-mi pasă.  
- Şi e grasă!  
- Mie-mi place.  
- Şi taică-su e un pârlit de funcţionar cu o leafă amărâtă.  
- Ei şi?  
- Şi nici nu are vechime...  
- Nu contează!  
- O iei tu aşa, pe contul tău?  
- Da...  
- Atunci n-ai decât. Dă-te jos şi însoară-te.  
- Promiţi?  
- Am spus? Am spus. Ce să mai promit? Treaba ta. Dă-te jos.  
Jean cobora de pe acoperiş. Ioel Fiselovici se întoarse la măcelărie. Mamele cu copii se risipiră, gravidele terminară de lins îngheţată, lucrătorii şi şoferul îşi aprinseră câte o ţigară.  
- Ce s-a întâmplat? Întrebară întârziaţii.  
- Beee, veni răspunsul dezamăgit. Până la urmă nu s-a întâmplat nimic. Am pierdut vremea degeaba.  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv  
20 ianuarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (22) – DĂ-TE JOS IMEDIAT ! / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1485, Anul V, 24 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!