CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1477 din 16 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (21) – HAMSIN
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vă amintiţi de ultimul hamsin? A fost o arşiţă teribilă... Şi a ţinut câteva zile drăcia aia de căldură, nici măcar pe seara nu s-a răcorit... Ei bine, în zilele alea de cuptor s-a întâmplat ceva interesant. În prima seară, am simţit că nu-mi găsesc locul în apartament cu toate că am aparat de aer condiţionat. Aşa că am ieşit în părculeţul de lângă complexul comercial, la doi paşi de blocul nostru.  
 
„Bine că ai venit... m-a întâmpinat bucuros domnul Biton, vecinul de la opt. Sunt aici de un sfert de oră şi nu se iveşte nimeni să-l fac o tablă... Dacă vrei să nu simţi căldura, joacă table!”.  
 
Biton avea şi câteva sticle de bere, aşa că am acceptat. Nu au trecut nici cinci minute şi a apărut Menase cu un taburet. Apoi s-a înfiinţat Leopold Gurnist cu căţeaua... Nevastă-sa îl trimisese s-o plimbe... Când a venit Haim gruzinul în pijama şi cu o sticlă de vodka, eram deja bine dispuşi. Ca să nu lungesc povestea, cu un telefon, două plus un esemes, au coborât şi alţii, adică toată garnitură. Am petrecut aşa cam până la miezul nopţii...  
 
În a doua seară, am sosit cu toţii imediat după ştirile de la televiziune. Nu lipseau tablele, un joc de remi, reviste, băuturi răcoritoare, mă rog, tot ce trebuie ca să te faci că nu ţi-e cald. Era relativ bine, pe cuvânt... Şi atunci a apărut, nu ştiu de unde, un omuleţ îmbrăcat în negru - chiar mă întrebam cum naiba nu se sufocă în costum - şi s-a adresat grupului:  
- Autorizaţie de la Primărie aveţi?  
 
Noi am crezut că vrea să intre în vorbă, aşa că l-am lăsat în plata domnului, încă un chibiţ n-o să ne strice cheful. Dar el o luase în serios.  
- Unde e autorizaţia de la Primărie?  
 
S-a dovedit că-i un inspector însărcinat cu chestii din astea.  
- La ce dracu vrei autorizaţie? L-a repezit Biton... În casă ne coacem, ne trebuie autorizaţie ca să ne răcorim niţel?!  
- Vă răcoriţi sau nu, asta nu e treaba mea, a precizat omuleţul. Aţi deschis aici un club, jucaţi jocuri de societate, beţi bere, trebuie autorizaţie!  
- Ţine o bere şi întinde-o! A pus punct Biton. Şi să nu te mai prind pe-aici, că-ţi rup picioarele... Valea!  
 
În a treia seară, nici nu ne-am adunat bine în plen, că a apărut un poliţist.  
- Am fost sesizaţi că aţi deschis un club clandestin. Împrăştiaţi-vă!  
- Ascultă, domnule, i-a servit replică Haim Nasgatasvili, agitând nişte castaniete în buzunarul pijamalei. Nu e nici un club aici, aşa că fă bine şi părăseşte-ne. Berea e de acasă, ziarele le-am cumpărat cinstit, ne răcorim şi noi cum putem. Aşa că lasă-ne, că avem călduri.. Clac-clac.  
 
Omul ordinii a înţeles şi s-a retras strategic... Am făcut puţin haz pe chestia asta şi chiar ne întrebam cine o să ne mai viziteze mâine... Cel care a apărut, pentru că n-am scăpat, era un tip cu barbă şi cu redingota. Ne-a salutat cu bunăvoinţă şi a început să împartă cărţi de rugăciune.  
- Sunteţi mai mult de zece, a constatat el, aşa că e numai bine pentru rugăciunea de seară. Spuneţi după mine...  
 
Dânsul a început să se roage, aşa că încet şi discret, noi ne-am strâns catrafusele şi, vorba aia, am făcut paşi. Nu că ne-am teme de ceva sau de cineva, dar tocmai atunci, exact în clipa aia, s-a spart hamsinul. Şi ne mai aşteptau şi soţiile acasă...  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv  
13 ianuarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (21) – HAMSIN / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1477, Anul V, 16 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!