CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1470 din 09 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (20) – F... !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cam in acelaşi timp calendaristic, domnul Leopold Gurnişt primi inştiinţarea că va ieşi la pensie, iar Matilda, nevastă-sa, îi făcu un apropo elegant cu privire la data căsătoriei lor. Se împlineau exact patruzeci de ani de când îşi uniseră destinele la bine şi la mai puţin bine. Leopold analiză atent viitoarea pensie şi plusurile care i se cuveneau ca despăgubire, bonusurile cuvenite pentru ca nu fusese mult timp in concediu medical şi premiul pentru conştinciozitate şi ajunse la concluzia că îşi pot permite o cină festivă şi aniversară la restaurantul de lux "Luculus". Şi asta încă înainte de a primi cele cuvenite.  
 
Matilda roşi de plăcere şi se comportă ca o fetişcană, încercă aproape toate rochiile şi alese un şirag de perle autentice, care se îngălbeniseră parţial de atâta nepurtare. Leopold aerisi costumul cusut încă la Cernăuţi, dar care arăta ca şi nou, din cauză că nu-l folosea decât o data sau de două ori pe an, la vreo nuntă programată în sezonul rece. Cu oarecare emoţie, telefonă la prestigiosul restaurant şi rezervă o masă de două persoane pentru a doua zi...  
 
Conform unei recomandari ştiute încă din copilărie, cu aproximativ o oră înaintea evenimentului, cei doi mâncară câte un ou tare, cu scopul de a nu lăsa impresia celor din local, chelneri şi consumatori, că ar fi flamânzi. Mai ales că aveau de gând să comande lucruri bune, de le lăsa gura apă numai la ideie...  
 
Localul era într-adevăr select, oamenii erau eleganţi, (chelnerii mai ales), o muzică discretă mângăia atmosfera. Aşa că Leopold intră primul, cum citise mai demult în codul manierelor elegante, Matilda îl urmă demnă şi se lăsara conduşi la o masă centrală, care avea avantajul că puteai fi văzut din toate părţile. Chelnerul apăru imediat, era un om mai în vârstă şi Leopold se bucură, de parcă ar fi recunoscut un coleg din clasele primare.  
 
Afişând un soi de intimitate, Leopold îl întrebă ce le recomandă şi acceptă fără să protesteze, dar şi fără să înţeleagă, aproape tot ce le propuse specialistul. Oul fiert îşi făcu pe deplin datoria, pentru că, deşi mâncară încet şi pe îndelete, distins şi ceremonios, Matilda observă că pe la jumătatea porţiilor, amândoi abandonară cu regret partida. Fripturile erau grozave, garniturile speciale, destinate teoretic unor consumatori mai antrenati.  
- La cât costă, mare păcat să le lăsăm ăstora...  
- Vrei să-ţi spun ceva? Nici nu am prânz pentru mâine, şopti cu regret Matilda. Mare păcat! Venim o dată în paşti la Luculus şi lăsăm un sfert de pensie în farfurie...  
Lui Leopold îi veni o ideie grozava. Făcu plata, suplimentă un bacşiş de director adjunct si cu tonul cel mai firesc se adresă chelnerului: Nu ar putea dumnealui să împacheteze resturile pentru cei doi câini care aşteaptă cuminţi acasă?  
- Cum să nu?! se oferi îndatorat omul. Numaidecât...  
Şi luând farfuriile, dispăru după culise. Când reveni, era numai zâmbet şi bunăvoinţă. Avea in braţe pachetul, învelit cu grijă.  
- Mai poftiţi pe la noi.  
Şi cu un soi de complicitate, adăugă discret:  
- Am pus peste porţiile dumneavoastră o mulţime de oase şi resturi de la celelalte mese. Mai poftiţi pe la noi, veţi fi serviţi în mod special...  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv  
6 ianiaroe 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (20) – F... ! / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1470, Anul V, 09 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!