CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1433 din 03 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (15) – FĂT FRUMOS
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Făt Frumos - Fiul iepei era un flăcău chipeş, sănătos, destul de mintos şi nu învaţă rău de loc. Ba dimpotrivă... Maica sa atât de mult îl iubea, că îşi rupea bucăţică de la gură pentru dânsul, ca el să poată zburda în voie pe toloaca, să se hârjonească cu mânzele şi să crească armonios din punct de vedere anatomic şi fiziologic. Îl scarmăna prin cap, cu alte cuvinte, avea grijă de alimentaţia să raţională, îl înscrisese la cercul de tenis şi la cursul de pian, la gimnastică artistică şi la ceramică, nu există ceva care băiatul să vrea şi ea, mă-sa, să-i refuze.  
Cu toate că acesta e adevărul, nu era prea uşor pentru o vădana, pe vremuri destul de tânără, care trebuia să muncească dublu, numai ca să-şi păstreze numele bun nepătat şi veniturile orişicât onorabile. Aşa că, în timp ce flăcăul nostru creştea într-un an cât alţii în doi (la cursuri fără frecvenţă), iapa sărmana se înhama la cele mai grele munci, numai să-l ştie pe dânsul fără nici o grijă şi îndestulat. Şi iaca aşa au trecut câţiva anişori...  
 
Fat Frumos a terminat o şcoală din cele mai mari şi mai importante, dintr-un oraş mare şi important. I s-a dat o diplomă pătrată, cu o mulţime de semnături indescifrabile şi dreptul să ocupe un post conform cu patalamaua respectivă. Şi pentru că era şi mintos, şi chipeş la înfăţişare, a găsit o slujbă bine plătită la o societate de elită şi o perspectivă de viitor imediat nemaipomenit de promiţător.  
 
Buuuun... Şi cine s-a bucurat cel mai mult de succesele lui? Eu care nu-l cunosc de loc? Sau voi care aveţi problemele şi necazurile voastre? Sau vecinii de acasă? Mă rog, s-or fi bucurat şi dumnealor... Dar iapa, mama lui, tare s-a mai bucurat! Până într-atâta era de mândră şi bucuroasă, că arată oricui şi oriunde poze de-ale feciorului, de când era un mânz mic şi firav, de abia se ţinea pe picioruşe, până la fotografii de la studii, adică de la grădiniţă de copii unde fusese fruntaş, din şcoala primară, din liceu şi de la universitate şi o poză colorată frumos, unde un profesor respectabil îi strângea membrele anterioare şi îl felicita călduros, sincer şi formal.  
 
După o vreme, dacă i s-a făcut dor de fiul ei, iar el era aşa de ocupat şi prins cu treburile că nu avea cum şi când să ajungă la maică-sa, s-a hotărât iapa să-l viziteze. Măcar că nu fusese invitată. Dar ce, surprizele nu fac parte din viaţa vertebratelor?  
 
Aşa că a strâns iapa în doi desagi câte şi mai câte bunătăţi, din cele care ştia că-i plac feciorului, ovăzul cu bobul cel mai plin şi paiul cel mai proaspăt, cu miros de rouă şi culoarea lunii, colaci cu stafide şi fructe uscate, fistic rumenit în sare micro-granulată, frunze de mestecat şi dulceaţă de citrice... Şi s-a urcat în autobuzul care ajunge la oraşul cel mare, şi a ajuns cu bine după câteva ceasuri în cartierul cu căsuţe elegante şi pajişti păscute cu maşina, şi era cât pe-aci să nu-l nimerească pe propriul ei fecior, pentru că pe uşa era scris în chenar aurit: „Inginer Fat Frumos - Fiul Leului". Şi gata...! Ce, nu-i destul?  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv  
2 decembrie 2014  
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (15) – FĂT FRUMOS / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1433, Anul IV, 03 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!