CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1407 din 07 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (12) – OMUL POTRIVIT
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Când l-au eliberat pe Leopold Gurnist din sanatoriu, medicii au specificat „ameliorat", şi i-au recomandat activităţi uşoare, neepuizante şi care nu suprasolicită capacitatea intelectuală.  
Chiar a doua zi, Leopold s-a prezentat conştiincios la serviciu cu intenţia să-şi reia postul de contabil principal. Dar nu s-a putut. Directorul a privit gânditor hârtia, l-a rugat pe Leopold să aştepte câteva clipe în biroul secretarei şi s-a sfătuit cu inginerul şef:  
- Ce înseamnă „neepuizant pentru capacitatea intelectuală"? Nu cumva vor să spună că nu şi-a revenit complet? Că e puţin cucu?!  
- Nu ştiu, a răspuns inginerul şef. Ce e sigur însă, nu avem voie să-i dăm pe mâini lucrări de răspundere, cine ştie ce boroboaţă mai face. Să-i dăm ceva la care nu-ţi trebuie cap!  
- Păi, nu avem voie să-l retrogradăm. Sindicatul...  
- Nici vorbă. Cum o să-l retrogradăm? Cel mai bine ar fi să-l trimitem la un instructaj de o săptămână, la o casă de odihnă.  
 
Trei zile mai târziu, Leopold participa la cursuri de computere pentru marketing sau aşa ceva. Programul era plăcut şi reconfortant, masă excelentă, nu-l bătea nimeni la cap, adică nu avea şef, nu avea nevasta, nimic... Leopold reveni acasă şi la serviciu într-o foarte bună dispoziţie sufletească.  
Asta însă nu rezolvă problema... Directorul se sfătui cu adjunctul său şi ajunse la concluzia că, până una alta, întrucât există o invitaţie la o conferinţă internaţională în Cipru, cel mai nimerit ar fi Leopold să plece.  
În concluzie, instruit aproximativ, îmbrăcat elegant, cu cravată şi servieta diplomat, Leopold ateriza la Nicosia, fu aşteptat cu flori şi, pentru că era rândul Israelului, fu numit preşedintele conferinţei.  
Modestia lui Leopold fu apreciată de reprezentanţii a patruzeci şi şapte de state (trei state nu apreciară), iar felul calm, distins, îndatoritor cu care el dădea cuvântul vorbitorilor, făcând şi câte un compliment, lăsară o impresie excelentă.  
Nici nu ajunse bine Leopold la serviciu când sosi o invitaţie nominală la un congres în Belgia. Ceva mai târziu fu invitat, tot nominal, la un schimb de experienţă în Canada, aşa că direcţia fu nevoită să-i organizeze un circuit care să cuprindă şi Statele Unite, de unde aştepta o comandă importantă.  
Adevărul este că, cel puţin în America, Leopold nu trebui decât să predea un dosar şi să preia o hârtie, dar participa implicit la un dejun de afaceri, fu invitat de reprezentanţa noastră comercială unde cunoscu bussinesmani din Costa Rica, Monaco şi Nepal, iar seara şi-o petrecu, ca invitat de onoare, alături de Barbra Streisand la o adunare pentru strângere de fonduri. Evreii americani îl ovaţionară, farmecul modest al lui Leopold îi făcu să doneze înzecit, tocmai pentru că el zâmbea timid şi afirma „avem de toate, zău..., nu-i nevoie".  
Ajunse acasă însoţit de un milion de recomandări călduroase şi zeci de alte invitaţii. În consecinţă, directorul fu mutat la o altă unitate şi Leopold îi lua locul. Postul era absolut conform cu recomandările medicilor şi nu-i supralicita deloc capacitatea intelectuală.  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv  
5 noiembrie 2014  
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (12) – OMUL POTRIVIT / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1407, Anul IV, 07 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!