CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1365 din 26 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (8) – COAFURA ŞI IAURTUL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Doamna Gurnist ieşise profund nemulţumită de la coafor pentru că acesta nu ţinuse cont cu exactitate de indicaţiile ei şi şi-i scurtase prea mult părul la ceafă.
- Acum cine ştie câte luni o să mai treacă până o să se dreagă ce a stricat neisprăvitul ăsta!
Aşa că intră bodogănind în casă şi, găsindu-l pe Leopold senin, citind ziarul, îl luă în primire pe nerăsuflate:
- Sigur că da... Ziarul şi serviciul! Dumnealui nu are familie, nu are soţie, nu are nimic. Dacă ar trăi mamă, săraca, i-aş da dreptate, că doar ea mi-a spus că ce am găsit la tine...
- Dar bine, Matilduţa, îndrăzni Leopold. Cu ce-am greşit?
- Mai întrebi, domnule? Altele se coafează la Alexander, la Cleopatra de lux sau la maestrul francez Jean... Numai eu trebuie să-ţi fac ţie economie şi să merg la pârlitul de Haim chiorul. Nu mă scoţi la un local, nu mă duci la un dans, nu mi-am mai cumpărat o poşetă...
Leopold se retrase strategic în afară apartamentului, dar devenise un pachet de nervi. Zări, întâmplător pe Boris Israelovici Glazpapier, care era foarte bine dispus.
- Sigur că da! Izbucni Leopold. Halal preşedinte de bloc ne-am ales. Se usucă iarba în jurul casei, uşa de la intrare stă fără clanţa, oglinda din lift e spartă... Şi tu zâmbeşti, încasezi contribuţia lunară şi eşti fericit. Halal!
- O să iau măsuri, spuse moale Boris. Zău, ce ţi-a venit?
Leopold se simţi uşurat dintr-odată. În schimb, Boris Israelovici simţi că-i creşte tensiunea arterială şi colesterolul. Îl văzu pe Simon Seinerovici care tocmai venea, fluierând vesel, spre casă.
- Fluieră, fluieră! Îl mustra cu severitate. Ţara arde şi baba se piaptănă. Matale parcă n-ai locui în blocul ăsta!
- Dar ce-am făcut? Se bâlbâi Simon. Ce s-a întâmplat?
- Auzi întrebare, strigă Boris furios. Pe luna trecută ai plătit? La muncă voluntară ai fost? Flori în terasa ai pus? Ştii numai să arunci chiştocuri de ţigări pe trepte, dar în ce hal a ajuns un bloc în care locuiesc numai intelectuali, nu te interesează!
Boris mai continua câteva minute cu critica dar, de fapt, supărarea îi trecuse. Reuşise însă să-l pună la frigare pe Simon. Acesta îşi aminti că n-a cumpărat iaurt dietetic pentru cină, se duse la cel mai apropiat magazin şi, de cum intră, îl luă în primire pe băcan:
- Nu ştii decât să scumpeşti produsele din două în două zile. Uite numai la ce preţ a ajuns iaurtul. Şi ce, asta-i frigider? Te mai miri că se alterează totul în ţara asta?!
Băcanului îi dispăru zâmbetul amabil, înghiţi în sec şi cauta pe cineva ca să-şi descarce necazul. Mă găsi pe mine.
- Sigur că da! Vii să cumperi de zece şekeli, dar vrei să-ţi schimb o bancnotă de două sute. Parcă aş fi bancă naţională... Toată lumea are pretenţii, toţi vor lucruri bune dar să fie ieftine, nimeni nu ştie la ce oră mă scol şi la ce oră merg la culcare. Ştiţi numai să mă invidiaţi, să răvăşiţi rafturile, să număraţi restul exact, să-mi tocaţi nervii!
Băcanul tăcu uşurat. Şi eu? Eu când simt că-mi vine să iau pe cineva în răspăr, tac din gură, dar mă apuc urgent de scris. Şi scriu până îmi iese o schiţă cum ar fi asta. Şi mă liniştesc...  

Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
25 septembrie 2014
 

Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (8) – COAFURA ŞI IAURTUL / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1365, Anul IV, 26 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!