CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1319 din 11 august 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (4) – SĂ VORBIM PRIN FLORI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Iată cum apar lucrurile expuse într-un manuscris capsat şi numerotat, ajuns întâmplător, sau nu, în posesia noastră.
Preambul şi date concrete:
1. Starea vremii în Europa în ultimul trimestru.
2. Dr. Catan, medic pediatru, date biografice.
3. Horticultura israeliană, export.
4. Fixaţii şi mutaţii în mentalitatea societăţii de consum.
Fiecare va ajunge la concluzia absolut falsă că nu există nici o legătură între cele patru puncte ale expozeului. Şi totuşi, e exact invers.
 


Starea vremii în Europa
Ne amintim contrastul dintre vremea caldă şi plăcută care ne-a răsfăţat pe noi, în Israel şi timpul friguros, însoţit de vânt puternic, zăpezi viscolite şi ceaţa deasă care a stăpânit Europa. Era atât de riscant de ieşit din casă, încât până şi greva şoferilor francezi n-a interesat pe nimeni. O mulţime de cafenele s-au închis, întâlnirile galante au fost amânate, aniversările de asemenea...  

Doctor Catan, medic pediatru
În jur de 40 de ani, necăsătorit, lucrează în câteva localităţi rurale, prin rotaţie. Specializat în infecţii acute ale aparatului respirator superior şi tulburări de tranzit intestinal la preşcolari. Locuieşte singur într-un apartament de trei camere, din care una e folosită ca bibliotecă şi cabinet filatelic. Vegetarian, dar nu prea convins, mai ales când e invitat la masă.  


Horticultura israeliană
Creşterea florilor este o ramură importantă a agriculturii israeliene. Foarte apreciate la bursele de flori din Europa şi din alte continente, produsele serelor din Galilea, Neghev şi Şaron sunt cotate la preţurile cele mai bune. Aproape nouăzeci la sută din producţia florală este destinată exportului. Dar din cauza vremii mizerabile din Europa, mai ales în săptmânile dinaintea sărbătorilor de iarnă, a scăzut dramatic cererea de flori pe piaţă. Iar vremea călduroasă din Orientul Apropiat a determinat grăbirea procesului de înflorire.
Deci, pe de o parte un plus de producţie şi pe de altă parte piaţa închisă. În consecinţă, doctorul Catan, care lucrează la ţară, s-a trezit cu o mulţime de dovezi de dragoste şi apreciere din partea pacienţilor, exprimate sub forma unor generoase buchete de flori.
În prima zi, doctorul s-a bucurat, a plasat florile în chiuvetă din baie şi a uitat de ele. Când însă, în zilele următoare s-a pomenit cu cantităţi, a intrat în încurcătură. Nu e frumos să refuzi flori de la o fetiţă căreia i-ai oprit diarea, nu e deontologic să nu te bucuri de miros. Doctorul Catan începu să regrete că nu e însurat, că nu are o prietenă căreia să-i ofere flori, o cumnată, acolo...
Îşi încărcă mica maşină personală cu buchete şi porni spre casă. În drum, opri la băcănia unde făcea adesea cumpărături.
- Salut, îi spuse bucuros băcanului, ţine nişte flori pentru nevastă...
- Fii serios, domnu' doctor, o să creadă că o înşel. Douăzeci de ani nu i-am adus o floare şi acum, deodată, un buchet... Nici vorbă!  

Interesant, acelaşi răspuns îl primi şi de la alţi câţiva bărbaţi căsătoriţi. Împarţi buchetele cum se nimeri, la vecini, funcţionarei de la bancă, copiilor de pe stradă. După un timp, unele doamne începură să-l privească galeş şi-l dădeau ca exemplu... Domnii serioşi din cartier îi făceau cu degetul la obraz, iar copiii credeau că e puţin cucu.
Capitolul patru nu l-am mai citit...  

Dorel SCHOR
Tel Aviv
8 august 2014

 

Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (4) – SĂ VORBIM PRIN FLORI / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1319, Anul IV, 11 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!