CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

„Molima”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Molima” 
  
În curtea vilei lui Ciordelea, veselie mare. Se spunea că încheiase niște afaceri strălucite, care i-au adus o sumă imensă ca profit. Gurile rele vorbeau de niște contracte cu statul, dar ceva sigur nu se știa. Era radios și satisfăcut că îi „ieșise” lovitura. Avea invitați, voia să sărbătorească și să-și trateze oaspeții cu trabucuri scumpe, băuturi fine și să-i servească personal, așa că se dusese special pentru asta în casă unde erau rezervele pentru ocazii rare. Un strigăt de spaimă ieși din pieptul lui. Sertarele în care avea anumite acte, cutia de valori cu multe secrete de afaceri, erau trase și desfăcute. Parcă cineva căutase prin ele... Dar cine, cum le-a deschis ?! Casa era păzită destul de bine, iar mirarea era cu atât mai mare, cu cât își dăduse seama că doar acelea care conțineau cele mai importante secrete fuseseră răvășite. La urletul lui, o parte din bărbați năvăliră înăuntru să vadă ce se întâmplase. Unul din copii intrase primul și se uită la tatăl său care dădea semne de spaimă, cum privirile lui neliniștite se roteau din colț în colț, le îndrepta spre tavan, apoi spre ușă, doar, doar, de va pricepe ce s-a petrecut în încăpere. În cele din urmă se prăbuși pe un scaun, cu ochii ațintiți spre hârtiile împrăștiate. Fiul lui care pătrunsese înaintea tuturor, văzând dezordinea, se apucase să aranjeze și să ascundă rapid la locul lor documentele răvășite și să închidă sertarele. 
  
Au dat telefon la Salvare și toată lumea comenta incidentul. Între timp venise doctorul cu o asistentă, însoțiți de doi brancardieri. A urmat un consult sumar, l-au urcat în Salvare și cheful s-a spart, fiecare spunând că va da telefon să afle vești despre amicul lor și nu bănuiau ce va urma. În spatele Salvării gonea mașina lui Ciordelea, condusă de soție. Ajuns la spital, a fost luat în primire de medicul de gardă. Investigații, întrebări despre istoricul bolii și cum s-a întâmplat. Tensiunea era bună, analizele au ieșit bune și totuși... se întâmpla un fapt ciudat... 
  
Fața începuse să se strâmbe dându-i o înfățișare grotescă și apoi, nu mai putu nici să vorbească. Doar ochii se roteau în cap exprimând nedumerirea, șocul... 
  
Era un om de vază, bogat și toți se întrebau cum e mai bine să fie tratat. Au trecut aproape două săptămâni și nu se vedea nici-o ameliorare. L-au purtat prin diverse spitale, la specialiști de renume, 
  
dar rezultatul era același. Nimic ! Nu putea să vorbească și nici fața nu-i revenea la normal. Ce boală putea să fie ?! Vorba se împrăștiase repede, oamenii se adunau și comentau fiecare cum se pricepea, cu ură, sau simpatie, depinzând de legăturile pe care le aveau, interese, sau... 
  
În piață sosise un om, care povestea cum a plecat dintr-un oraș vecin și unde se petrecuseră lucruri asemănătoare. Ascultătorii stăteau cu gura căscată. Omul era rugat să descrie cât mai precis fenomenul pe care îl lăsase în urmă, când a fugit îngrozit de cele văzute acolo fiindcă avea și el ceva bani... Nimeni nu știa cum s-a întâmplat, doar atât că, în urmă cu câteva zile apăruse un „glob” ca de foc plutind pe cerul orașului. Se muta din loc în loc, apărea și dispărea unde nu te așteptai. Nu zăbovea mult și oamenii au observat cum din el, veneau niște raze ciudate, într-un mănunchi strâns însoțite de o vibrație continuă, sâcâitoare, care se coborau asupra vreunei vile. Același lucru se petrecuse și asupra casei lui Furatu, care era văr bun cu Ciordelea. Lumea era uimită și nu puteau să-și dea seama cum și de ce, sau dacă era vreo legătură între cele două apariții. Mașina Salvării venise, culesese bolnavul, apoi se văzu că aceleași simptome se găseau și la el. Ce să fie ?! Acest lucru era spus și de cel din piață. În orașul vecin se petrecuse același fenomen. În scurt timp sosea mașina Salvării, lua pacientul și cu sirena pornită gonea spre spital. Începuseră să apară diferite zvonuri cum că, persoanele transportate erau toate din lumea bogaților, în special a acelora treziți cu averi mari, peste noapte. Panica se instalase pentru că mai în toate vilele de lux se întinsese ca o molimă, iar întrebările erau acum despre când și cui o să îi vină rândul. Ce „boală” putea să fie aceasta, cine și de ce o pornise, ce semnificație avea ?! 
  
O ciudățenie, care năștea o teamă teribilă de strâmbarea hidoasă a feței și muțenie. Cine putea ști pentru ce și de unde apăruse acel „glob” ?! Unii mai hâtri spuneau că a venit pedeapsa lui Dumnezeu pentru toți cei care s-au îmbogățit din furt și minciună. Într-adevăr exista o selecție, dar cine o făcea și faptul că alegea numai pe cei cu averi ilicite, avea oare legătură cu spolierea țării ?! Se răspândise zvonul că trebuiau să plătească într-un fel comportarea lor rapace și trădarea de țară. Nimeni nu le dăduse permisiunea să-și bată joc de averea națională, iar ei se credeau infalibili, deasupra legilor, de neatins... 
  
Fusese poreclit „Tunaru” , era prieten bun cu Ciordelea și în urma unor „tunuri” grase pe care le dăduse, câștigase enorm. El împreună cu ai lui au auzit zvonurile ivite, iar frica îi cuprinsese și pe ei. Posedau arme nelegal și erau hotărâți să stea de pază ca să prindă pe acel făptaș care produsese atâta spaimă și teroare. Un șuier le vesti că „globul” apăruse și deasupra casei lor. 
  
Ascunseseră tot ce putea să îi compromită la un loc, într-o casetă mare așezată în mijlocul camerei, luată direct la țintă, iar ei s-au plasat care pe unde putea, având în mână armele pregătite să doboare cu ele la un semnal dat. Nu aveau motiv de ezitare, scurt și la „obiect”. Părul li se ridicase măciucă atunci când au perceput vibrația de care auziseră că preceda vizita entității necunoscute. O rază abia perceptibilă poposi pe parchetul camerei. Ochii măriți de groază urmăreau cum din acea rază, a început să se desprindă o umbră, luând forma unui corp omenesc, care acționa. Hârtiile erau scoase la vedere, răsfoite și aruncate în jur. Nu puteau să înțeleagă ce se petrece și ca la un semn au început să tragă în acea umbră. Groaza se declanșase, însă foile se mișcau în continuare, fără putință de a fi oprite. Era peste înțelegerea lor... Priveau cu uimire cum doi dintre ei căpătau direct acea strâmbătură groaznică, al treilea a rupt-o vitejește la fugă, fiind mai aproape de ușă. Cei de afară au zărit un chip galben, cu părul albit, care încerca să le vorbească. Răsufla greu și încerca să îngaime ceva, ce, nu se înțelegea. Au sărit să-i ajute pe toți, ajungând tot la mașina Salvării și apoi la spital, unde au întâlnit și pe alți afaceriști în aceeași situație, veniți mai înainte. Privind spre cer „globul” dispăruse, nu se știe unde... 
  
------------------------------------------------------------- 
  
Au !!! Săriți de mă ajutați ! Cu ochii largi privi tavanul, apoi pe soția de lângă el, care se trezise și sărise speriată de țipătul lui. Totul era la locul obișnuit, real, nu exista nimic deosebit, doar simțea că era lac de transpirație și răsufla greu, obosit. Își mișcă o mână, apoi pe cealaltă trecând-o peste față. Totul normal... Se uită spre cutia de valori care era la locul ei, sertarele nemișcate ...atunci ?! Oftă ușurat gândindu-se că a tras o spaimă și era fericit fiindcă doar visase... Bine că n-a fost adevărat pentru că mă „săltau” ăștia, dacă ar fi verificat ceva... Fusese un coșmar teribil, pe care voia să-l uite cât mai repede și să nu-și mai aducă aminte de el... Dar, mai poți să știi ?! 
  
de Dorel Dănoiu 
  
Referinţă Bibliografică:
„Molima” / Dorel Dănoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2742, Anul VIII, 04 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Dorel Dănoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Dănoiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!