CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Stihuri > Imaginatie >  
Autor: Domniţa Neaga         Ediţia nr. 1799 din 04 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Domniţa NEAGA - PROIECTUL INTERNAŢIONAL DE ARTĂ: „POESIA GRAFICA”

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sunt lucruri şi întâmplări, în viaţă, care nu te pot lăsa indiferent, oricât de grăbit ai fi, sau oricâte preocupări ai avea... Citim cărţi şi ne dăm cu părerea despre ele, vedem o piesă de teatru în premieră şi o comentăm cu prietenii, asistăm la vernisajul unei expoziţii de pictură, sau sculpută şi încercăm să ne explicăm ce a vrut artistul plastic să comunice prin culoare, prin modelarea lutului, sau prin cioplitul lemnului, pietrei... Oricât am părea de insensibili, o parte din sufletul nostru rămâne, fără să vrea, încă o vreme, să rătăcească printre manifestările de spirit ale creatorilor, unde el, sufletul, se simte bine... Călătorim prin lume, vedem lucruri pe care nu le-am văzut, auzim ce nu am ştiut până atunci, şi, fiind fiinţe umane, gânditoare şi creatoare, dorim să împărtăşim cunoaşterea cu semenii noştri...  
 
Aceste gânduri mi-au fost prilejuite de participarea la vernisajul unei expoziţii de artă plastică, absolut inedite, pe 13 noiembrie a.c., în „capitala culturală” a judeţului Teleorman, Roşiorii de Vede... Din cuvântul de deschidere rostit de artistul plastic, TUDOR ŞERBĂNESCU, am aflat că expoziţia face parte dintr-un Proiect cultural internaţional, denumit generic, „POESIA GRAFICA”, iniţiat în Spania, în cadrul „CENTRO PRO ARTE” din Madrid, unde graficianul român a petrecut mulţi ani şi unde a promovat valorile plastice şi literare româneşti, cu precădere pe acelea din sudul României, domnia sa fiind, la origine, teleormănean. Din partea spaniolă, proiectul poartă semnătura cunoscutului scriitor, DIEGO VADILLO LOPEZ, personalitate marcantă a vieţii culturale madrilene, recunoscut pentru deschiderea către valorile contemporane ale altor culturi.  
 
„Ideea a fost de a îmbina poezia cu grafica într-un tot unitar. Prin îmbinarea celor două arte, literară şi plastică, actul de creaţie capăta greutate şi individualitate, unicitate, şi pătrunde mai uşor în sufletul iubitorilor de frumos, chiar dacă aceştia nu cunosc limba în care este scrisă creaţia literară respectivă... Poezia şi grafica se completează una pe cealaltă, dar, în acelaşi timp, rămân valori culturale independente. Ele sunt ca nişte oglinzi paralele care se iluminează şi se potenţează reciproc. Creaţia literară inspiră o reprezentare, un desen grafic, iar grafica sporeşte, la rândul său, înţelegerea textului liric”, a ţinut să precizeze Teo Şerbănescu în cuvântul său.  
 
„Exponatele” din proiect sunt creaţii lirice de rezistenţă din opera a paisprezece poeţi din unsprezece ţări: Beatriz Rastaldo- Argentina; George Roca- Australia; Tales Jaloretto- Brazilia; Luis Arias Manzo, Rita Valencia Saldivia- Chile; Maggy Gomez Sepulveda- Colombia; Alexander Anchia-Costa Rica; Alba Azucena Torres- Nicaragua; Alvaro Torres Calderon- Peru; Elisei Virgil- România; Dusica Nicolic Dann- Serbia; Ana Jimenez Herrero, Blanca del Valle, Diego Vadillo Lopez- Spania. Aceste poezii sunt scrise în limba spaniolă (limba maternă a unsprezece dintre scriitorii amintiţi) şi sunt însoţite de o grafică de excepţie aparţinând artistului plastic român, semnatar al proiectului.  
 
Protocolul prezentării proiectului presupune şi recitarea, în limba spaniolă, a creaţiilor scriitorilor internaţionali, de către elevi, cadre didactice, oameni de cultură care cunosc această limbă, ceea ce s-a întâmplat şi la Roşiorii de Vede, cu ajutorul unui grup de elevi de la Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu”, îndrumaţi de profesorul şi prozatorul Mihai Petrescu. Copiii au tradus şi recitat câteva poeme din creaţia lirică a Florinei Isache, iar pictoriţa Eugenia Dumitriu, cunoscătoare a limbii spaniole, a dat curs recitării, în limba lui Cervantes, a unui grupaj de versuri semnate de poeta Domniţa Neaga . Fondul muzical nu a lipsit pe tot parcursul desfăşurării evenimentului cultural, ceea ce a creat o atmosferă plăcută, relaxantă.  
 
Ideea colaborării între poeţii reprezentativi din toată lumea, şi, la final, editarea unui volum bilingv, este generoasă şi apreciată atât ce cei implicaţi în proiect, cât şi de cei care au participat la prezentările proiectului, prezentări care vor continua şi în lunile următoare, după cum ne-a mărturisit Tudor Şerbănescu: „O primă prezentare a Proiectului internaţional POESIA GRAFICA a avut loc la Madrid, pe 31 iulie, 2015, la Espacio Ronda. A urmat o a doua prezentare, la Alexandria (România), pe 30 septembrie, 2015, la Galeriile de artă Pavel Temov, în organizarea asociaţiei Centro Pro Arte, iar a treia este aceasta, la care participăm astăzi, 13 noiembrie, la Roşiorii de Vede... Urmează Costa Rica, pe 29 ianuarie, 2016, Brazilia, 5 februarie, 2016...”  
 
„Culoarea este însuşi sângele picturii, aşa cum poezia este sângele poetului”, spunea, cu mai multă vreme în urmă, Mark Chagall. Alăturarea celor două arte, indiferent de forma sub care s-au manifestat acestea, nu este întâmplătoare, cum întâmplător nu este nimic sub soare... Prezentarea Proiectului internaţional „POESIA GRAFICA”, la care am participat, ne-a umplut inima de bucurie şi mândrie că avem printre noi români care fac cunoscute valorile noastre naţionale pe acolo, prin lume, pe unde îi poartă viaţa, ca nişte adevăraţi ambasadori culturali...  
 
Domniţa NEAGA  
Roşiorii de Vede, Teleorman  
Noiembrie, 2015  
Referinţă Bibliografică:
Domniţa NEAGA - PROIECTUL INTERNAŢIONAL DE ARTĂ: „POESIA GRAFICA” / Domniţa Neaga : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1799, Anul V, 04 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Domniţa Neaga : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Domniţa Neaga
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!