CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Doina Meiseles         Ediţia nr. 1408 din 08 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Doina MEISELES - UN „REGAL” LITERAR: DESPRE „DRAGOSTE ŞI PARFUM DE PORTOCALE” DE RONI CĂCIULARU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Roni Căciularu a scris o carte, „Dragoste şi parfum de portocală” care se adresează, deopotrivă şi sufletului şi minţii. E se adresează, cu succes, şi cititorului din Israel şi celui din România, prezentându-ne Tel Aviv-ul în lumini reale şi romantice, oamenii şi bucuriile lor, oamenii şi grijile ori tristeţile lor. Scopul autorului este să sublinieze normalitatea şimţirii şi gândirii noastre, a israelienilor, redându-ne imaginea noastră adevărată, în opoziţie cu cea deformată, pe care a creat-o o parte din presa de peste hotare, în goana ei după senzaţional, după stări conflictuale, astfel că israelianul le apare unora drept o fiinţă miltarizată, în permanentă stare de luptă. Despre umanitatea noastră vorbeşte Roni Căciularu. Dar, de fapt, sunt atâtea aspecte pe care, fără îndoială, cu plăcere cititorii le descoperă în această carte...  
 
Aşa se explică, printre altele, că la întrunirea de prezentare a cărţii lui Roni Căciularu, la Casa Scriitorilor din Tel Aviv, sala de conferinţe a fost arhiplină, mai aes că s-au menţionat în anunţul publicat anterior de noi, cei 75 de ani împliniţi de autor. Au vorbit despre deosebitele calităţi ale cărţii şi ale talentatului autor, o serie de valoroşi scriitori, precum Zoltan Terner, Ioni Tuvia, Magdalena Brătescu, Adrian Grauenfels şi, în final, însuşi autorul cărţii „Dragoste şi parfum de portocală”. La sfârşitul cuvântului său, poetul Adrian Grauenfels a citit şi o poezie dedicată acestui eveniment, intitulată „Oraşul lui Roni Căciularu”, proiectând şi un film pe care l-a făcut filmând imagini telaviviene, realizate pe urmele descrierilor din cartea prezentată. Magdalena Brătescu, după ce şi-a afirmat opinii deosebit de pozitive despre autor, a citit cu talent actoricesc un fragment din „Dragoste şi parfum de portocală”. Ioni Tuvia, cult şi inteligent, a apreciat şi el o serie de aspecte memorabile, desprinse din lectura deosebitului volum de proză la care ne referim, remarcând că: „Venind în descendenţa unor nume de răsunet ale genului (Felix Aderca, F. Brunea-Fox, Geo Bogza, Marius Mircu etc.) Roni Căciularu găseşte în reportaj modalitatea de expresie cea mai potrivită pentru comunicarea concentrată a decupărilor de realitate, care dobândesc consistenţa faptului trăit”.  
 
Spicuiesc, special mai la urmă, din cuvântul maestrului Zoltan Terner, spre a da greutate şi lumină rândurilor mele despre Roni Căciularu, la întâlnirea sa cu colegii de breaslă şi cititorii: „Roni Căciularu e un pasionat lucid. Niciodată sec, rece şi distant. Relaţia cu cititorul e menţinută într-o permanentă tensiune emoţional ludică, Il invită pe cititor să se „joace” împreună cu el. E poate principalul secret al farmecului care defineşte stilul lui Roni Căciularu. Reuşeşte performanţa de a scrie simplu, firesc, agreabil şi – în acelaşi timp – rafinat, elegant. Artistic. (...). Tot ce spune în cartea sa simţi că ţi se oferă cu o nedisimulată dărnicie. Roni Căciularu e un risipitor benign şi un pur. Tot ce scrie pare a fi impregnat, de la propria sa structură, cu puritate şi inocenţă. Simţim că se bucură scriind, şi ne bucurăm citindu-i scrisul. Ştiindu-l printre noi. Pentru că Roni Căciularu nu e numai un stilist de soi ales. E şi un om ales. E şi un om frumos. Iar „ Dragoste şi parfum de portocală” e o carte dăruită nouă de un literat cu har”.  
 
Farmecul şi eleganţa întrunirii de care vorbim au fost marcate şi de interveţiile unui violonist de talent, care nu ştia româneşte, dar a ştiut să cânte şi „Ciocârlia”, alături de câteva piese de muzică clasică, deosebit de potrivite cu atmosfera cărţii lui Roni Căciularu, ca şi cu cea a acestei deosebite întruniri.  
 
„Cireaşa de pe tort”, cum se spune, a fost prezenţa Ambasadoarei României în Israel, doamna Andreia Păstărnac, aplaudată cu căldură la sfărşitul intervenţiei sale, care după ce a însumat deosebitele realizări pe planul relaţiilor româno-israeliene, inclusiv pe plan cultural, în special din perioada unui an care a trecut de când domnia sa este în această înaltă funcţie reprezentativă, ea a amintit vechea legătură amicală cu autorul cărţii, încă din urmă cu ani, când doamna Andrea Păstârnac, a fusese Ataşat cultural al Ambasdaei Române din Israel, iar Roni Căciularu a fost Secretar general al Uniunii Originarilor din România (HOR) în Israel. Ambasadoarea României l-a felicitat cu căldură pe autorul cărţii, urându-i noi succese.  
 
Mulţi dintre cei prezenţi mi-au afirmat că o astfel de întrunire, echilibrată, serioasă, plină de conţinut literar, cu o bună atmosferă colegială şi de bun simţ – ei nu ţin minte să fi avut loc, în cadrul al Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Română. Asta şi pentrucă autorul, întotdeauna, şi-a respectat colegii şi cititori. Subscriu acestor realităţi şi mă bucur pentru colaboratorul ziarului meu, dorindu-i, la cei 75 de ani ai lui, viaţă lungă şi bună, cu noi succese în scrisul său, care-i şi al nostru. La mulţi ani, domnule Roni!  
============================================  
Sursa: JURNALUL SĂPTĂMÂNII  
 
Doina MEISELES  
Tel Aviv, Israel  
7 noiembrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
Doina MEISELES - UN „REGAL” LITERAR: DESPRE „DRAGOSTE ŞI PARFUM DE PORTOCALE” DE RONI CĂCIULARU / Doina Meiseles : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1408, Anul IV, 08 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Doina Meiseles : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Doina Meiseles
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!