CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Doina Drăguţ         Ediţia nr. 2062 din 23 august 2016        Toate Articolele Autorului

BISERICA-STATUL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Fiind lansate în spaţiul virtual, articolele d-lui Viorel Roman, în mare parte eseuri de interes major, ale Europei, în general, şi ale României, în particular, sunt dezbătute şi completate, adesea existând opinii diferite sau polemici incitante între autor şi partenerii de dialog. Găsim în carte articolele şi comentariile d-lor: Ioan Miclău (Australia), Ioan Geana (România), Dimitrie Grama (Danemarca/Gibraltar), Corneliu Vlad (România), Ion Marin Almăjan (România) etc. După 1990, Viorel Roman, în fiecare an, a publicat câte un volum intitulat „România, anul ...”, unde apar articole, interviuri, opinii în care se încearcă o deschidere spre cititor şi totodată o incitare la dialog.  
 
Plecat în Germania Federal, în 1972, Viorel Roman este profesor la Universitatea din Bremen, unde a devenit „consilier academic pe viaţă”. Este corespondent pentru „Vocea Americii”, Washington, expert al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi membru al Academiei Româno-Americane.  
 
În prefaţa acestei cărţii „Biserica - Statul”, autorul ne spune că scriitorul Corneliu Leu i-a propus, în urmă cu doi ani, să publice o carte împreuna. Au pornit de la un interviu, pe care Corneliu Leu l-a completat competent cu mai multe pasaje şi idei din articolele lui Viorel Roman şi l-a publicat în „Caietul Nr. 8” de „dezbateri, opinii şi considerente referitoare la nevoile României”. Dar, după cum bine ştim, Corneliu Leu a plecat din lumea aceasta, lăsându-i autorului povara de a duce la bun sfârşit proiectul. Se pare că Viorel Roman s-a achitat, onorabil, de obligaţie, publicând, anul acesta, cartea de care ne ocupăm şi pe care i-o dedică, în memoriam, prietenului său.  
 
În „Caietul Nr. 8”, Corneliu Leu afirma „... publicistica lui Viorel Roman circula astăzi foarte mult în cercurile academice şi printre românii de pretutindeni, oglindind punctul de vedere personal al unui om ce caută resursele unui posibil progres pentru neamul său, dar care se exprima altfel, nefiind legat de servitudinile, prejudecăţile sau obligaţiile guvernamental-administrative ale celor din ţară”.  
 
Cu un punct de vedere original, scriitorul şi istoricul Viorel Roman are o mare şi valoroasă capacitate de a analiza şi interpreta istoriceşte actualitatea şi, cu o amplă cunoaştere politică şi o critică obiectivă lucida, face un exerciţiu analitic asupra societăţii romaneşti raportate la fenomenul european şi la cel mondial. În „Statul şi Biserica, 2014”, citim: „Privit din Centru, realitatea românească nu se deosebeşte de cea din alte ţări de la Periferie. Altele sunt fireşte, perspectivă şi speranţa Periferiei, raportându-se la Centru, de unde vin toate impulsurile politice, culturale, socio-economice şi, nu în ultimul rând, cele teologice, cele hotărâtoare.”  
 
Credinţă, religia şi politicul, observa autorul, „se intercondiţionează pe plan naţional şi mai ales internaţional, după cum vedem în mereu actuala problema - Chestiunea Orientală, în care moldo-valahii (1774-) apoi toţi românii (1918-) sunt împărţiţi nolens, volens.”  
 
Referitor la Uniunea European, Viorel Roman spune că aceasta, fiind o federaţie de state foarte eterogene, cu trei religii - catolică, protestantă, ortodoxă - şi cu trei tradiţii de drept - roman, anglo-saxon şi bizantin -, este, ab ovo, „o construcţie şubredă care nu se mai bucura de credit”. Cum şi cât va rezista? Răspunsul este: „dacă această navă, la primă adiere de vânt de primăvară greco-ortodox, a intrat în derivă şi legile nu mai sunt respectate, tratatele trebuie deja revizuite, atunci, la prima furtună de toamnă a Chestiunii Orientale, se va scufunda la fel ca ambarcaţiunile de unică folosinţă ale refugiaţilor care traversează disperaţi Marea Egee sau Mediterană la fel de spectaculos că Titanic-ul, în timp ce orchestra de la bord cânta, seducător, până la dispariţia, în adâncuri, a colosului.”  
 
Mai departe, găsim reflecţii valoroase de mare îndrăzneală: „În ciuda aparenţelor, nu greco-ortodocşii sau refugiaţii musulmani şi idolatri, veniţi la munca de jos în Vest, sunt Calul troian din UE, ci Axa maritimă Washington-Londra-Ierusalim în concurenţă cu Axa continentala Paris-Berlin-Moscova”. Disensiunile dintre axa maritimă şi cea continentala sunt din antichitate în plan politic şi religios. Există o luptă şi pe plan economico-financiar: „marii economişti ai lumii sunt scoţieni sau evrei, de la fondatorii Adam Smith, David Ricardo până la Galbreith şi Ben Bernanke, de aceea a nu e surprinzător că în lupta dintre dolarul SUA şi EURO s-au refăcut fronturile. Cine va învinge, modelul EURO sau cel maritim, $? Incompatibilitatea e evident, dreptul roman este valabil în Europa, pe când în Anglia/SUA, precedentul e hotărâtor. (...) Anglia nu e EURO-Land şi profită de dificultăţile financiare ale Europei. (...) Dacă SUA decad şi se vor dezmembra ca URSS, evreii revin în Europa. La Berlin s-a refăcut deja comunitatea evreiască interbelica, la care se adaugă zeci de mii de israelieni, venii aici să nu piardă startul ascensiunii Germaniei.”  
 
Realitatea secolului XXI este descrisă astfel: „Noua generaţie revine la normal, elimina bunăstarea artificială, pe credit (PIIGS), renunţa la privilegiile din vremea luptei cu ortodoxo-comunismul, ajuns falimentar şi el din aceiaşi cauza, şi mai ales trebuie să promoveze competiţia şi inovaţia. În caz contrar, cetatea Europa pierde lupta şi se va destrăma în mici state clientelare slabe, dependente. (...) Individual, românii sunt competitivi în Europa, de ce nu sunt ei şi colectiv, la ei acasă?”  
 
Deşi trăieşte în Germania, Viorel Roman este un bun român şi un încrâncenat factor analizator al realităţilor româneşti, în contextul european şi mondial, şi, bineînţeles, un foarte bun cunoscător al istoriei şi religiei naţiunii sale, pe care o defineşte în felul următor: „România este singura ţară în al cărei nume se regăseşte Roma”.  
----------------------------------------  
Recenzie de Doina Drăguţ, redactor şef, al revistei de cultură universală "Constelaţii diamantine", Craiova, august 2016, p.3. Cartea apărută la Timişoara, Artpress, 2016, 168 p. este o lucrare „în mare parte colectivă”, cum mărturiseşte autorul, şi se deosebeşte de celelalte cărţi ale istoricului Viorel Roman, apărute în anii anteriori.  
 
Referinţă Bibliografică:
BISERICA-STATUL / Doina Drăguţ : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2062, Anul VI, 23 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Doina Drăguţ : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Doina Drăguţ
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!