CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

UMBRA BUNICII...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Îmi plăcea să împletesc umbra norilor ori de câte ori aveam ocazia,copil fiind,în satul adormit sub mușcăturile de hienă ale unui somn vremelnic înțărcat de plămădirea pământului..În grumazul răsăritului,bunicii scoteau mioarele pe pășunile întinse ale nesfârșirii smaraldice,lăsându-le să se răsfețe la primul căscat al zorilor de toată avuția lutului,setoși parcă de o stăpânire niciodată reală.Talanga batalilor străpungea creierii munților la picioarele cărora mă așezam cu tot dragul de bunica,femeie beteagă de viață în poalele căreia îmi așezasem speranța copilăriei.O priveam uneori pe furiș cu ochi-mi umezi ca de căprioară vrând parcă să fur din nerostirile ei,tainele anilor care-i desenase strâmb chipul,scălâmbându-i conturul cu niște linii înghesuite și aspre,ca o trecătoare șerpuită,și pe care i le ștergeam pe furiș mereu pe sub lacrimi,atât de dragă îmi era buna.  
 
...-Ța,ța,..răbufnea cu sfială glasul ei,veniți la mama!Și oile o ascultau vrăjite așa cum eu îi ascultam poveștile nicicând scrise de vreo mână aleasă.Se temea și de vântul pribeag care-i răscolea poalele atâta supunere de sine sălășluia în trupul ei fraged.  
 
...-Bunico îmi mai spui odată povestea aceea cu Dumnezeu și Sfântul Petru când mergeau ei pe pământ?- o întrebam eu cu duioșia unui picur de rouă,gata,gata să cadă de pe buzele vreunei flori.  
 
...-Desigur crăița mea,mă alinta ea și începea să povestească,mereu cu alte detalii,blândețea cu care aceștia propovăduiau binele printre muritorii de rând.Sfaturile ei îmi atingeau mereu sufletul și în nedumeririle mele de copil credeam întotdeauna că buna e cea mai deșteaptă ființă din susul plaiului unde locuia.Mâinile ei croșetau mai abitir decât fulgerul prin cosițele ierbii,împletind coronițe amestecate cu flori de nu-mă-uita și altele pe care știam doar a le mirosi înainte de a le afla și trebuința.  
 
...Deasupra opaițului aprins a înserare o fotografie plină de zațul timpului îmi potrivește pe obraji ploaia ce-mi cade în rafale fără a fi măcar nor.Las liberă mândria de femeie împlinită și mă spăl ca într-un vad adânc de toate păcătuirile mele de copil cu minte îngustă,de fărădelegile dospite în umbrele uitării de care fără să-mi zică vreodată ceva,în adâncul meu am știut mereu că m-a iertat.Pieptănul cu care-mi slobodea cosițele în razele ucigătorului de boli,adică soarele,zăcea nemișcat sub omătul de păr în care-și oblodise buna frumusețea.Și cât era de frumoasă!  
 
...-Bunico eu când mă voi face mare vreau să fiu ca matale de frumoasă!  
 
...-Ai să fii mult mai frumoasă crăița mea!...Crăița mea...îmi răsunau și acum,ca un alin,vorbele ei de femeie supusă de viață.  
 
...Soarele își răsfira ca și atunci,în copilăria mea,razele dar eu nu mai eram copilul căruia îi plăcea să împletească umbrele norilor pe sub acoperișul copacilor sau al caselor.Strângeam în mână ceea ce mai rămăsese viu de la buna.Țineam ca un acatist ghemul de păr și-l mângâiam cu candoarea copilăriei fără niciun fel de repulsie.Stingheră,fără buna,îmi ascultam pașii pe care îmi plăcea să-i înșir într-o cadență de soldat,doar ca să le ascult ecoul.Un tei îmi zâmbea printre florile-i parfumate,ațâțându-mă!Nu avea umbră dar în spatele meu cineva îmi sufla peste umeri.Am strâns ușor șalul bunicii cu care-mi acoperisem îngemănarea de oase,și am început să doinesc cântecul pe care ea mă învățase să-l murmur de câte ori mă simțeam singură.Florile și-au ținut pentru o clipă suflarea în palme!Umbra bunicii rătăcea peste umerii mei în neglijeul pierzaniei...  
 
Acest fragment face parte dintr-un volum în lucru intitulat,,Copilărie pierdută,,.Vor urma și alte fragmente...  
 
Lecturare plăcută!  
 
Autor Doina Bezea  
 
Referinţă Bibliografică:
UMBRA BUNICII... / Doina Bezea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1935, Anul VI, 18 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Doina Bezea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Doina Bezea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!