CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Diana Elena Neaţă         Ediţia nr. 1596 din 15 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Diana Elena NEAŢĂ - CORINA UNGUREANU-KISS: „DE LA INCEPUT AM FOST ATRASĂ DE LABIRINTUL MUZICII”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dr. Corina Ungureanu Kiss este o cunoscută pianistă, dar este teoreticiană şi muzicolog, de asemenea. A fost profesoară de pian la Liceul de Muzică Tudor Ciortea din Braşov, iar elevii ei au fost cu toţii premiaţi atât la festivaluri naţionale cât şi internaţionale. Ca pianistă a susţinut numeroase concerte în Europa şi SUA, a fost premiată la concursurile de pian Hariclea Darclée (Romania) şi Reinhold Gliére (Germania). In calitate de compozitoare a fost recunoscută, primind premiul II, la concursul de compoziţie din Siegburg, Germania. In prezent Corina Ungureanu-Kiss este profesoară în Düsseldorf.  
 
------------------------------------------  
 
Diana Elena NEAŢĂ: Care sunt pasiunile dvs.?  
 
Corina UNGUREANU-KISS: Pasiunile mele au fost mereu: muzica, filozofia, moda (in 1991 am fost Miss Brasov), patinajul artistic şi dansul.  
 
Diana Elena NEAŢĂ: De unde pasiunea pentru muzică? Aţi moştenit-o de la cineva?  
 
Corina UNGUREANU-KISS: Pasiunea pentru muzică a venit de la tatăl meu care şi el la rândul lui a fost muzician, clarinetist în Orchestra de la Ploieşti. De la început am fost atrasă de labirintul muzicii care m-a dus cu timpul într-o lume “abstractă” dar foarte frumoasă, de care nu m-am mai despărţit niciodată.  
 
Diana Elena NEAŢĂ: Cine este compozitorul dvs. preferat? Dar piesa preferată?  
 
Corina UNGUREANU-KISS: Compozitorii mei preferaţi au devint cu timpul mai mulţi. Am pornit la început de la Beethoven, Brahms şi am ajuns să-l înteleg şi să-i ascult muzica lui Anton Brukner, compozitor austriac. De acea am introdus piese de aceşti compozitori în noua mea partitură pentru pian. Însă, ca cel mai aproape de sufletul meu ramane romanticul german Johannes Brahms, el fiind continuatorul lui Beethoven, care a dezavoltat limbajul muzical. Iar pianul este pentru mine ca şi pentru Brahms instrumentul “major nedespărţit al serilor nesfârşite de trudă (de studiu) din copilărie şi adolescenţă”, un univers în care mă simt încontinuare eu însumi. Cele două Rapsodii pentru pian a lui Brahms vor fi mereu lucrările mele preferate în care mă voi putea exprima şi regăsi.  
 
Diana Elena NEAŢĂ: Spuneţi-ne câteva despre cartea sau cărţile dumneavoatră?  
 
Corina UNGUREANU-KISS: Am mai multe pentru muzică: Invăţăm să cântăm la pian, Solfegiii-Solfegio-Solfége, iar ultima Piese pentru pian la patru mâini. Toate editate la Editura Muzicala din Bucureşti. „Piese pentru pian la patru mâini”, (2015) am dorit neapărat să o scriu, deoarece este cea mai modernă formă în care s-a scris în sec. al 19-lea, plus afinitatea mea pentru cea mai intimă formă a muzicii de cameră (DUO). Această partitură muzicală este extrem de interesantă nu numai pentru specialisti, dar şi pentru melomanii pianului. Sunt lucrări inedite, sunt transpoziţii din lucrări corale cum ar fi Missa de Bruckner, dar şi piese clasice de compozitori mai cunoscuţi Schubert, Brahms, Ceaikovschi (Fragment din baletul Lacul lebedelor). Nu sunt multe, dar sunt superbe şi inedite!  
 
Diana Elena NEAŢĂ: Ce sfaturi aveţi pentru tinerii care vor să se apuce de muzică?  
 
Corina UNGUREANU-KISS: E greu de dat un sfat adecvat lumii de astăzi, dar voi încerca prin cateva cuvinte: Orice tânăr să încerce să se apropie de muzică, deoarece numai aşa va afla că spiritul uman se dezvoltă în această lume “abstractă” unde nu sunt cuvinte, dar sunt stări lăuntrice şi imagini emoţionale deosebite.  
------------------------------------------  
Interviul realizat de  
 
Diana Elena NEAŢĂ  
PR GoodRead.ro: Lumea carţilor  
24 aprilie 2015  
Mioveni  
 
Referinţă Bibliografică:
Diana Elena NEAŢĂ - CORINA UNGUREANU-KISS: „DE LA INCEPUT AM FOST ATRASĂ DE LABIRINTUL MUZICII” / Diana Elena Neaţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1596, Anul V, 15 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Diana Elena Neaţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Diana Elena Neaţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!