CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

Cronică scrisă de scriitoarea Lucia Patrașcu pentru cartea Îngrijitoarea - autor Daniela Gumann
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
 
  
ÎNGRIJITOAREA  
  
Daniela GUMANN  
  
Volumul de proză Îngrijitoarea – o poveste de viaţă trăită”, ( Editura Pim, Iaşi, 2018, ediţia a doua revizuită, 220 de pagini), semnat de Daniela Gumann este o carte ce porneşte de la valoarea de mărturie al cărei filon se revendică din lumea celor plecaţi de acasă, pentru a găsi în străinătate un loc de muncă mai bun, mai potrivit cu nevoile proprii şi, mai ales, pentru a-şi ajuta familia rămasă acasă.  
  
Scriitoarea face o analiză pertinentă pornind, de fapt, de la autoanalizarea situaţiei proprii, ca un om care a hotărât să reintre în sine, în amintirile începuturilor sale, să şi le explice, să le analizeze şi, la urma urmei, să le accepte. Făcând acest lucru în prima parte a cărţii, scrierea sa poate continua într-un fel de istorie exhaustivă a devenirii sale, ca într-o schiţă de portret comparativă între ceea ce a fost la începuturi (o îngrijitoare, la fel cu cele pe care le ajută acum prin sfaturile sale) şi ceea ce a devenit astăzi (nu doar lucrând într-o firmă ce se ocupă cu intermedierea unor astfel de servicii, ci şi o femeie realizată plenar: soţie, mamă, coordonator de firmă şi scriitor).  
  
Acest volum este semnat de o persoană cu multiple valenţe psihologice într-o alchimie a înţelegerii celor două ipostaze, de îngrijitoare, supusă unor reguli ale jobului, bine stabilite, şi de angajator cu experienţă proprie în acest domeniu, hotărât să limpezească clar şi corect potecile muncii în străinătate prin estomparea greutăţilor şi impunerea unor limitele de bun simţ şi bună convieţuire între localnici şi cei veniţi de acasă pentru un contract de muncă mai avantajos.  
  
Chiar dacă autoarea nu-şi propune acest lucru, această carte ar putea fi considerată un jurnal autobiografic, intim (în prima parte!), în care descrie cu nonşalanţă plecarea sa de acasă în străinătate, ca o simplă croitoreasă, periplul celor şapte ani lucraţi în Israel ca îngrijitoare de bătrâni, revenirea în ţară, timpul petrecut la muncă în ţară, unde a găsit „O Românie care se schimbă atât de încet că-ţi pierzi răbdarea, dar care uneori e atât de naivă şi de frumoasă încât o ierţi pentru nemăsurata ei indolenţă.” A urmat completarea studiilor, reîntoarcerea în străinătate şi devenirea sa ulterioară în Austria, unde: „Deşi trăim în Austria, în casă vorbim româneşte, mâncăm româneşte, sărbătorim româneşte şi, mai mult decât atât, am rezervat o cameră în casă care am decorat-o în stil tradiţional moldovenesc, cu covor ţesut, cuvertură ţesută de bunica, cu faţă de masă brodată de mama, cu mileuri croşetate, iar în subsolul casei avem o sobă exact cum avea bunica, care este şi funcţională.”. Totul descris cu o sinceritate frustă, constructivă şi plină de dragostea pentru originile pe care nu le-a uitat: „Prin venele noastre va curge mereu sânge de român, oriunde ne-am afla şi oriunde am trăi.”  
  
În acelaşi timp acest volum poate fi considerat (în a doua parte!) un manual de învăţătură, de comportament adecvat, plin de sfaturi explicite pentru femeile care caută în afara ţării plusul de bunăstare necesară familiilor proprii. În aceste situaţii sunt imperios necesare unele sfaturi şi autoarea le dă cu precizia unui cunoscător empatic: „…trebuie să vă amintiţi că de fapt această dependenţă în care se află pacientul nu a fost niciodată alegerea lui, iar aceasta îl poate dărâma. /…/ Durează să te adaptezi la noile responsabilităţi şi la tot ce este nou.”  
  
Explicaţiile din volum (de ce a plecat, de ce s-a întors, de ce a urmat studii superioare, de ce a înfiinţat o firmă şi de ce, iată, se simte pregătită să scrie despre toate acestea) constituie o încurajare pentru toate femeile care se află în această situaţie şi care trebuie să se ghideze după un singur gând: „…avem o putere extraordinară. Mintea noastră are o putere extraordinară. Nu aveţi idee câte puteţi face. Trebuie doar să credeţi şi să vă doriţi asta.” După atâţia ani Daniela Gumann se simte realizată şi de aceea spune cu satisfacţie: „Suntem o firmă de succes, care se comportă cu responsabilitate, integritate şi transparenţă, respectând standardele aşteptate pe bună dreptate din partea noastră.”  
  
Autoarea recunoaşte că „Migraţia este unul din fenomenele globale majore…”, însă chiar dacă acesta aduce modificări socio-economice şi culturale esenţiale, totul trebuie încadrat în măsura lucrurilor: „Nu îi înţeleg pe cei care au aşteptări când se întorc. Aşteptări ai când pui umărul să faci ceva, când participi. Nu îi înţeleg nici pe cei care o compară cu ţările dezvoltate unde au emigrat pentru bunele de acolo întâmplat fără participarea lor.”  
  
În parte a treia a volumului, analizele sociologice depăşesc aspectul general. Cu amănunte pe care le considerăm reale şi bine documentate, cifrele vin să confirme o realitate tristă: „Libertatea românilor, după 25 de ani…Sărăcie şi lipsuri! Paradoxul amar din viaţa românilor. Suntem săracii Europei, într-o ţară bogată.” Constatare ce vine să confirme cel puţin două cauze majore: proasta guvernare în toată această perioadă, dar şi motive individuale: „Românii de astăzi nu iau lucrurile în serios şi nu au simţ civic pentru că au fost constrânşi, de-a lungul timpului, să caute soluţii personale pentru a supravieţui.”  
  
O adevărată lecţie de viaţă, începând cu mama, despre care autoarea are cuvinte duioase (poate fi propria mamă lăsată în ţară, ori mama care-şi lasă copiii şi pleacă la muncă, ori mama cuiva din străinătate, care, bătrână sau bolnavă, are nevoie de ajutor) şi încheind cu îngrijitoarea pentru care „Îngrijirea persoanelor vârstnice la domiciliu poate fi considerată mai mult o vocaţie decât o profesie.”, născută dorinţa de a-i ajuta pe ceilalţi. Aceasta este volumul Îngrijitoarea – o poveste de viaţă trăită”, un volum de proză semnat de Daniela Gumann!  
  
 
  
Lucia Pătraşcu  
  
Brăila, 20 iulie 2018de viaţă  
  
Referinţă Bibliografică:
Cronică scrisă de scriitoarea Lucia Patrașcu pentru cartea Îngrijitoarea - autor Daniela Gumann / Daniela Gumann : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2760, Anul VIII, 22 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Daniela Gumann : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Daniela Gumann
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!