CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Daniela Gîfu         Ediţia nr. 2493 din 28 octombrie 2017        Toate Articolele Autorului

Odinioară, literatura de sertar. Acum, postările de sertar?!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Zilele trecute, mai mulți utilizatori Facebook s-au trezit cu conturile blocate! Printre care: Alexandru Petria, Constantin Gheorghe, Mirel Curea, Adriana Teodorescu,Yvone Corina Mcdougall și Patrik Andre Hillerin, scriitori, publiciști, oameni de talent și cu coloană vertebrală. După cum era de așteptat, aceștia, dar și mulți dintre cei cu care purtau discuții inteligente și tăioase pe pagina de Facebook, au dat de știre, așa încât isprava nu a trecut neobservată, ajungându-se încet dar sigur, și la cauze. Nu, nu a fost o defecțiune tehnică, a fost o măsură de blocare a liberei comunicări pe acest canal. Dar -atenție mărită!- o măsură care îi viza numai pe anumiți transmițători de mesaje. Mesaje critice care luau în țintă sistematicele derapaje de la normele unei democrații moderne, stabile, pe care respectivii au sesizat că se produc în activitatea unor instituții și personalități publice. Au sesizat și le-au sancționat prin comentariile lor.  
 
După câte am înțeles, urmărind ce s-a mai întâmplat, ulterior cu paginile celor menționați -dintre care, câțiva îmi sunt și prieteni de taclale pe Facebook- se pare că situația s-ar fi remediat, în sensul că administratorii paginii le-au ridicat embargoul sau că ei înșiși și-au făcut altă pagină. În tot acest interval de timp, cei care diriguiesc sau, mă rog!, administrează canalul Facebook, nu au găsit de datoria lor să vină cu o explicație cât de cât coerentă și credibilă asupra cauzelor (sau măcar a pretextelor) de pe urma cărora s-a creat situația. Ceea ce, însă, nu înseamnă că discuția trebuie clasată. Asta din cel puțin două motive:  
 
1) Pentru că este o măsură autoritaristă și arbitrară care îngrădește, fără niciun temei legal, principiul liberei circulații a informației și a ideilor;  
 
2) Pentru că este o măsură profund discriminatoare care vizează numai o anumită categorie de utilizatori și numai o anumită categorie de mesaje. Repet, numai pe cele critice la adresa unor stări reale de fapte, ca și asupra cauzelor și celor care se fac vinovați pentru ele.  
 
Mi se va răspunde, sunt convins, de către niscai avocați din oficiu, că motivul acestei măsuri cenzură este centrat pe derapajele de limbaj, adică unele expresii, hai să le spunem “neacademice”, pe care unii sau alții dintre respectivii utilizatori ai Facebook-ului le-au folosit. Atunci de ce nu s-a aplicat aceeași sancțiune și unor tefeiști care, mai ales atunci când se apucau să dea replică emițătorilor acestor mesaje puși acum sub obrânc, foloseau un limbaj extrem de vulgar și etalau o gândire de o intoleranță de-a dreptul patologică. Cu toată modestia cuvenită, trebuie să spun că și subsemnatul a fost gratulat cu asemenea complimente din specia înjurăturii și a proceselor de intenție, așa că am un argument în plus pentru ca să susțin cele scrise. De aceea, i-am și sesizat pe cei care se ocupă de administrarea paginilor de Facebook, drept pentru care m-am trezit cu pagina blocată! Pățania mea fiind, bineînțeles, doar una dintre nenumăratele isprăvi de felul acesta și despre care, cei vizați au adresat, la rândul lor, sesizări. Fără, însă, ca, severii cenzori, de bune moravuri facebook-iste, să le taie macaroana acelor categorii de utilizatori agresive, intolerante și abuzive. Dar, încă, se le blocheze accesul la pagină?! În acest caz, cum mai rămâne vorba despre dialog și toleranță, despre confruntarea de idei și despre voioasa liberă cugetare în ditamai societatea deschisă?  
 
Poate că nu aș fi scris aceste rânduri, dacă nu mi-ar fi atras atenția o anumită coincidență dintre blocarea paginilor de Facebook al unor anumiți utilizatori și recentele atentate la adresa libertății presei care au alertat, pe bună dreptate, opinia publică și despre care am scris și eu aici, în Jurnalul Național. Este vorba despre amenințarea lui Mircea Gâdea cu moartea -chiar pe o pagină de Facebook dacă nu mă înșel- despre cererea adresată CSM de faimoasa judecătoare Camelia Bogdan pentru închiderea publicației “Lumea Justiției” și despre puciul cu epoleți prin care se urmărește acapararea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și, pe această cale, învrăjbirea și manipularea presei libere. Pentru ca acum să intrăm în epoca cenzurii pe Facebook! Într-o sinistră descendență din cenzura vremilor de restriște, când singura soluție de rezistență și supraviețuire se numea literatura de sertar...  
 
Am intrat așadar, în vremea postărilor de sertar?  
 
Șerban Cionoff  
 
Referinţă Bibliografică:
Odinioară, literatura de sertar. Acum, postările de sertar?! / Daniela Gîfu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2493, Anul VII, 28 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Daniela Gîfu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Daniela Gîfu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!