CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Daniela Gîfu         Ediţia nr. 2448 din 13 septembrie 2017        Toate Articolele Autorului

Daniela GÎFU - O VICTORIE EXEMPLARĂ A SOCIETĂŢII CIVILE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vineri, 8 septembrie 2017, între orele 11:00-15:00, la Amfiteatrul 1 al Academiei de Ştiinţe Economice Bucureşti (ASE) a avut loc Adunarea Generală Extraordinară (AGE) a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), convocată statutar de preşedintele Doru Dinu Glăvan. A fost o victorie a onestităţii împotriva minciunii, imposturii şi feloniei, juridic şi moral vorbind. Mai mult, reprezentativitatea acestei Adunări afirmă victoria profesioniştilor împotriva amatorilor prezenţi la pseudo-adunarea din 2 septembrie. Desigur, fără a-i trece cu vederea pe acei puţini profesionişti rătăciţi (a se citi dezinformaţi sau manipulaţi), la cea din urmă, numărul copleşitor al participanţilor de marcă de la Adunarea Generală Extraordinară de la ASE vorbeşte de la sine despre calitatea şi cantitatea reprezentativităţii (66 cu mandate de vot şi un total de aproximativ 200 de membri prezenţi, printre care: Neagu Udroiu, Nicolae Dan Fruntelată, Octavian Ştireanu, Dan Constantin, Octavian Andronic, Paul Dobrescu, Ovidiu Ioaniţoaia, Lucia Popescu Moraru, Smaranda Livescu, Şerban Cionoff, Geo Raeţchi, Coca Cozma Teohare, Ion Andreiţă, Corneliu Vlad, Mircea M. Ionescu, Ioan Erhan, Mircea Dogaru, Valeriu Pricină, Gheorghe Văduva etc.). A fost o victorie a societăţii civile împotriva celor care încearcă să o distrugă sau să o atomizeze.  
 
La o analiză atentă a toate câte se întâmplă în UZPR de trei luni încoace, se poate limpede observa că nu Doru Dinu Glăvan este ţinta acţiunii „puciul”, ci Uniunea Ziariştilor însăşi. Căci - nu trebuie să uităm - aceasta ajunsese la un nivel de prestigiu şi de notorietate fără precedent, iar avalanşa de înscrieri din ultimul timp „risca” să transforme UZPR într-o structură puternică şi organizată a societăţii civile (şi nu orice fel de structură, ci una a ziariştilor!) care poate reacţiona ferm şi la unison împotriva acţiunilor de destabilizare a României sau la trădările şi compromisurile antinaţionale ale celor care conduc statul român.  
 
În aceste condiţii, UZPR devenise o structură „non grata”, cu atât mai mult cu cât îşi alesese, la iniţiativa preşedintelui Doru Dinu Glăvan, ca reper profesional fundamental al breslei, personalitatea jurnalistului Mihai Eminescu. În această cheie, lucrurile capătă un alt înţeles... În concluzie - aşa cum remarca jurnalistul Miron Manega într-unul dintre articole sale - s-a declarat „stare de urgenţă” şi s-a dat „ordinul de zi pe unitate”: dezbinare generală! Tactica de luptă: circul. Şi, vorba unui fost şef CIA, dacă te pricepi să manipulezi atenţia oamenilor şi pui în stânga lor un spectacol de circ, nu vor observa portavionul din dreapta. În cazul de faţă, circul din stânga este scandalul artificial dintre puciştii membri ai Consiliului director şi preşedintele UZPR, iar portavionul din dreapta este artileria îndreptată împotriva Uniunii Ziariştilor Profesionişti. Care trebuie spulberată, atomizată, înjumătăţită, orice, numai să stea în banca ei, nu să tulbure apele Parlamentului cu numele lui Eminescu şi ziua de 28 iunie - Ziua Ziaristului Român.  
 
Am spune că scenariul celor 5 colonei (iniţial, 3) a eşuat. Adunarea Generală Extraordinare a fost o exemplară demonstraţie de forţă a normalităţii. Şiiii… se poate! Normalitatea poate învinge, chiar şi atunci când anomaliile o sugrumă, în fel şi chip, mai puţin în chipul legalităţii sau legitimităţii.  
 
O asemenea victorie este posibilă, însă, cu condiţia consensului public. Ei, bine, acest consens s-a manifestat în 8 septembrie, în pofida micilor sau marilor animozităţi individuale, care, de data asta, n-au mai reuşit să dezintegreze unitatea profundă a Uniunii... Pe parcursul acestei manifesări, conform art. 33, alin. 2, lit. b), preşedintele a prezentat un raport de activitate pe perioada 1 aprilie-7 septembrie 2017, precum şi informaţiile reale privind puciul pus la cale de militari infiltraţi. A fost, de altfel, prima situaţie în care Doru Dinu Glăvan a fost lăsat să se exprime şi să demonteze, punct cu punct, pe baza documentelor, toate acuzaţiile care i-au fost aduse, începând cu data de 18 iunie 2017 şi până în prezent, de aşa-zisa „conducere colectivă”.  
 
În acest context, AGE i-a reacordat preşedintelui votul de încredere. Nu era necesar, conform Statutului, dar, având în vedere contextul, preşedintele l-a cerut. Şi i s-a acordat. Au urmat celelalte puncte ale ordinei de zi, respectiv “inventarul” erorilor, lacunelor şi al altor imperfecţiuni ale Statutului UZPR, care îngreunează chiar aplicarea acestui act normativ de bază, expunerea punctelor de vedere privind blocajul funcţional al structurilor UZPR etc. Surprinzătoare şi demnă de apreciat a fost atitudinea ziariştilor militari Mircea Dogaru, Valeriu Pricină, Firiţă Carp şi Valentin Uban. Aceştia s-au delimitat ferm de acţiunea destabilizatoare a coloneilor „pucişti”, care nu reprezintă nici haina militară, nici profesia de ziarist. Dimpotrivă, le compromit pe amândouă. Riposta militarilor împotriva militarilor? În fapt, a fost o ripostă a acestora împotriva dezbinatorilor de orice fel, cu sau fără uniformă.  
 
S-a votat retragerea calităţii de membru al UZPR tuturor celor care s-au făcut vinovaţi de uzurpare de autoritate, de confiscare prin rapt a paginii web a Uniunii, de confiscare, de asemenea prin rapt, a sediului şi însemnelor UZPR, de lansare în media a unor atacuri incalificabile împotriva preşedintelui Uniunii, de încălcarea flagrantă a îndatoririlor prevăzute la art.15, lit. e) şi f) din Statut şi de convocarea nestatutară a unei aşa-zise „adunări generale”. Au fost votate, de asemenea, noile structuri de conducere ale UZPR, după cum urmează: Consiliul Director: Mădălina Corina Diaconu, Daniela Gîfu, Mihaela Albu, Rodica Subţirelu, Miron Manega, Vasile Vancea, Nicolae Dabija, Mihai Milca, Nicolae Băciuţ, Gheorghe Văduva. Supleanţi: Mihai Ogrinji, Răzvan Onesa, Ovidiu Ioaniţoaia. Comisia de Atestare Profesională: Ovidiu Marian, Valentin Uban, Sorin Stanciu. Teodora Marin, Ovidiu Zanfir. Juriul de Onoare: Gheorghe Coandă, Şerban Cionoff, Firiţă Carp, Mioara Iordache Vergu, Petre Răcănel. Comisia de Cenzori: Daniela Cristina Tobă, Mariana Rotaru, Ilie Cristescu  
 
În perioada imediat următoare, va fi trimisă o circulară prin care toţi membrii UZPR vor avea posibilitatea să facă propuneri de îmbunătăţire a Statutului privind necorelările şi contradicţiile între diferitele articole care au dat naştere la blocajul funcţional.  
 
--------------------------  
Daniela GÎFU  
Bucuresti, 9 septembrie 2017  
Uniunea Ziariştilor Profesionişti  
Bd. Gral Gh. Magheru, nr.28-30, etaj I  
Oficiu Poştal 22 Cod Poştal 010336, Bucureşti  
Telefon ( +40 ) 021.317.92.25 Fax ( +40 ) 021.313.06.72  
Telefon mobil – secretariat 0746.137.914  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Daniela GÎFU - O VICTORIE EXEMPLARĂ A SOCIETĂŢII CIVILE / Daniela Gîfu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2448, Anul VII, 13 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Daniela Gîfu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Daniela Gîfu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!