CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  

Phure vorbi purane. Proverbe vechi din bătrâni
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lumea tradițională, față de cea „digitalizată” în mod masiv, în plină postmodernitate, se află într-un regres „valoric” continuu, devenind tot mai bagatelizată. A doua tinde să o înlocuiască pe prima, fiindcă spiritul tânăr al epocii noastre se îndreaptă de câteva decenii spre trăiri mult mai intense decât spiritul vechi, trăiri considerate „nefirești” pentru cei din generațiile bunicilor sau părinților noștri. Cu toate acestea, forme de înțelepciune tradițională întâlnim și acum, de pildă, în vorbirea curentă, în literatura scrisă și – rareori – orală, în muzica tradițională, în îndeletniciri din viața rurală, dar și urbană etc., deoarece acestea au rămas în subconștientul nostru colectiv și, în același timp, influențează unele dintre activitățile noastre fizice, intelectuale, morale etc. pe care le întreprindem în mod curent. Cele mai multe forme de înțelepciune tradițională se vor pierde în timp, iar altele vor suferi transformări majore, din toată această bogată înțelepciune păstrându-se componentele cu adevărat esențiale: identitatea noastră etnică, spirituală ș.a.  
  
Phure vorbi purane. Proverbe vechi din bătrâni, scrisă de Valerică Stănescu și publicată în ediție bilingvă, așterne în câteva pagini o mică parte din înțelepciunea tradițională rromă, pentru a fi descoperită de generația tânără și redescoperită de generațiile care au început să o uite.  
  
Iată 12 proverbe vechi din bătrâni selectate din culegerea lui Valerică Stănescu:  
  
 
  
1. Toți se bucură de bucuria nopții, dar să nu te prindă somnul ei – păcatul.  
  
Ai grijă de viața ta!  
  
2. Bătrânețea vine, dar ferice de acela care nu o bagă în seamă.  
  
Înțelepciunea nu îmbătrânește.  
  
3. Cine e om frumos, să fie și om deștept.  
  
Frumusețea este și înțelepciune!  
  
4. Când nu îți uiți limba, nu-ți uiți părinții.  
  
5. Mintea nu este în buzunarul tău, ci în capul tău.  
  
6. Omul fără nevastă este ca un om fără picioare.  
  
7. Cine nu vrea să îmbătrânească, să uite de necaz.  
  
Necazul nu te ajută.  
  
8. Cine gândește mult, nu face nimic în viață.  
  
Gândește puțin și fă mult!  
  
9. În lemnul putrezit stă șarpele, dar în inima neagră stă prostia..  
  
Ferește-te de amândouă!  
  
10. Pălăria nu acoperă mintea, ea îți acoperă capul.  
  
Vezi cum faci!  
  
11. Nu sufla în gura copilului tău ca să-i treacă foamea, dă-i pâine ca să trăiască.  
  
Unde nu-i minte, nu-i cap!  
  
12. Bea vin cu cana, nu cu butoiul, ca să nu te înghită butoiul.  
  
Vezi cu ce bei!  
  
 
  
_____  
  
[Nr. 280/ 10.07.2016, publicat pe: www.literaturadeazi.ro]  
  
[sursa foto: www.rosemarysheel.com]  
  
Referinţă Bibliografică:
Phure vorbi purane. Proverbe vechi din bătrâni / Daniel Samuel Petrilă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2224, Anul VII, 01 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Daniel Samuel Petrilă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Daniel Samuel Petrilă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!