CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Daniel Marian         Ediţia nr. 3724 din 12 martie 2021        Toate Articolele Autorului

Daniel MARIAN - ADRIAN MUNTEANU - FLUVIUL NĂVALNICELOR TRISTEȚI

 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Adrian MUNTEANU  
„Paingul orb”  
Editura Arania, 2020  
 
Venit din lumea străvezie, de pe planeta nu ştiu care sau mai degrabă din umbra ei. Tresare, pâlpâie, te împresoară, sare, muşcă. Este fiinţă sau doar închipuire de fiinţă. Purtând după sine o soartă dintr-un timp încremenit, special rezervat pentru asta.  
 
„Paingul orb”, epopeea caznelor şi zbaterilor continue. Memorabilă şi nefericită arătare, formă şi expresie de viaţă făcută să bântuie. Te fereşti de el, îi dai ocol, te zbârnâie ideea unei nepermise apropieri. Dar ajungând să-i cauţi privirea, aşteptându-te să găseşti acolo lame ascuţite, ucigaşe, dai de albul inofensiv şi împăciuitor care îţi cere iertare.  
 
Neîndoielnic, Adrian Munteanu este un autor excentric, pentru cine nu l-a mai citit înainte, el se dovedeşte capabil de a-şi susţine în mod necondiţionat ideile, mergând într-un ciclu invers, până la a concepe şi măiestri o editură şi un format aparte, cu tot cu asperitatea şi nuanţa hârtiei, cât şi cu fontul literei. Precum în industria artelor analizată la scenă deschisă, s-ar schimba brusc regulile jocului, prin inventarea unui set special de instrumente, în stare să promoveze un nou design.  
 
Îndreptându-ne strict înspre poezie, constatăm, de asemenea pe fondul presupusei ingeniozităţii native, dublate de inginerii debordante, caracterul special al scrierii, cu accente dramatice ascuţite, de lirism. În sacralitatea atelierului, sau să fie a laboratorului poetic, domneşte atmosfera secretă necesară pentru astfel de practici. Un fel de ocultă se manifestă, la braţul metalimbajului şi metafizicii, în concordanţă cu apăsarea şi nesfârşirea ideaticii fulminante.  
 
Ipostazele de înfăţişare sunt diverse, dar păstrând caracteristici în cheie fixă, cu finisaje personalizate până la filigran. Poemul fluent al unei desfăşurări fluviale, în care rima îmbrăţişată, obsesiv-repetitivă, pe ritm neobosit, dă senzaţia de aventură fluctuantă, oferă plus de acurateţe asociat bogatelor imagini. Tragicul: „mi-au împlântat un ac în spate/ în insectar rămân supusă urmă/ mă zbat şi urlu hăituit în turmă/ mă-njunghie eternele păcate/ picioare slabe-n tencuială scurmă/ descriu un cerc dar nu se pot abate/ mă lupt cumplit să scap de sub lăcate/ durerea-n pieptul ţeapăn nu se curmă/ cu cât încerc să ies de sub strânsură/ cu-atât se cască rana mai uşor/ şi-n oase simt o crâncenă arsură/ iar zborul slobod e amăgitor/ îmi intră zgura nemilos în gură/ şi-n juru-mi fluturi cu duiumul mor”.  
 
Perseverăm în acest periplu vast, înarmaţi cu curajul celor ce înfruntă genuni ale gândirii şi încercând să lăsăm pentru o vreme deoparte senzaţii, automatisme, frici. Astfel: „cum să mă lupt cu tine moarte cum e/ să-ţi smulg rărunchii să-ţi sugrum gâtlejul/ ai asmuţit în dans tălâmb vârtejul/ ce din nesomn pustiitor se suie/ de ce izbeşti cu-nverşunare vrejul/ de vagi chemări şi-mi baţi în tâmple cuie/ mi-ai frânt nădejdi în trup sfârşit duduie/ şi-ai aruncat în jar nebun gâtlejul/ ce ai de-mi râcâi josnic pe la uşă/ şi nu-mi laşi soaţa să se culce lin/ ci te lipeşti de ea ca o căpuşă/ şi-i sfarmi tăcerea-n necurat suspin/ ia-mi mie hâdo trupul de cenuşă/ şi nu-ţi mai car poveri ca un asin”.  
 
Unghere ale nesomnului care se aplică chiar şi materiei, bănuindu-i şi căutându-i până la despicare urme de respirare, prefaţează şi însoţesc stări incerte, aproape comatoase... „palme pe geam răsfrânte sunt plăcere/ nimic nu am mai mult decât răsuflul/ incert pe-un zbor despovărat ca puful/ şi adâncit mecanic în artere/ aerul pur şi-a desumflat burduful/ ca să păstreze-n vid o adiere/ de taine scurse-n lacrimi efemere/ ce tulbură în mlaştini sumbre stuful/ poate că-ţi place noaptea care-ţi strânge/ fructele-n pomii descojiţi din jur/ i-i-i-i cel obsedant mai plânge/ în tâmpla serii fără de contur/ taci din cadavrul clipei curge sânge/ inel de taină ruginit şi dur”.  
 
Încifrarea sau/şi descifrarea unor neguri, întâmplări aparte dintr-un teritoriu aproximat la delir. Adrian Munteanu este un poet de nişă, care adună la nivel molecular trăiri spectaculare. Poezia sa este una de sorginte tactică, suficient de pretenţioasă, grea de dus. Aşadar, încumetaţi-vă!  
------------------------------  
* Cronică la „Paingul Orb”, publicată de Daniel Marian în Actualitatea Literară/februarie 2021  
Daniel MARIAN  
Deva, Hunedoara  
martie 2021  
 
Referinţă Bibliografică:
Daniel MARIAN - ADRIAN MUNTEANU - FLUVIUL NĂVALNICELOR TRISTEȚI / Daniel Marian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3724, Anul XI, 12 martie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Daniel Marian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Daniel Marian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!