CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

MINCIUNELE DE CASA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MINCIUNELE DE CASA  
 
Ca oricărui copil, și mie mi- au placut dulciurile, dar cu măsură. Bunica făcea gogoși cu lingura, o minunăție , se mâncau pe loc, erau fragede si bune. Și, cred, de post. Ea ținea toate posturile fără să ne spună nouă, copiilor, fără să se vaite. O femeie de o ținută morală cum rar întâlnești, pe care viața a călit- o de mică. Au fost două surori. Una blondă cu ochi căprui, bunica și una bruneta cu ochi negri, mătușa Lisăndrina. Fetele au fost date de suflet din motive pe care doar le- au bănuit.
Bunica povestea că acolo, la familia ei adoptivă, a venit intr- o zi o doamnă s- o vadă, ca i- a adus bomboane, o femeie tânără și foarte frumoasa. Despre care n- a mai aflat nimic până spre maturitate. Părinții i- au murit de tineri, părinții biologici, mama ei, simțind probabil că se duce, a dat fetele. Și ele s- au descoperit târziu, prin soții lor. Bunica era din Hăbud, a fost infiată de o familie din Burias și acolo s- a și măritat cu bunicul, un bărbat înalt, plăcut, cu zece ani mai în vârstă. Ea era o copilă, avea 17 ani când s- a măritat. Între timp, părinții adoptivi care o luaseră pentru ca nu aveau copii, au dobândit doi băieți. Și viața ei a devenit un chin. Era trimisă pe câmp cu vaca, cu oile, cu mâncare puțină și apă care se încălzea în câteva ore. Așa că maritisul era salvarea, era frumoasă bunica cu pielea ei albă , o carnatie pe care o admiram și eu , copil fiind. Nu avea un fir de păr de prisos. Cu bunicul și- a făcut casă, o casă mândră în care au apărut copiii. Au murit unii, alții au trăit și i- au adus satisfacții. Apoi am apărut noi. Și am început să le cunoaștem destinul, traind lângă ei. Bunica făcea cele mai gustoase mâncăruri. Deși condițiile erau primitive față de ceea ce aveau părinții noștri sau ce avem noi acum. Și totuși, în fiecare sâmbătă se tăia găină și se făcea ciorbă, tocăniță, friptură. Făcea bunica și niste gogoși răsucite, numite minciunele, pe care , mama, la rândul ei, mi le făcea, la București. Și mama Monicăi le făcea în fiecare duminică în timp ce unchiul meu, venit de devale, de la fotbal, își aducea prietenii coechipieri. I se spunea "Dibaciul". L- am văzut și noi, copiii jucând. Era aclamat pentru golurile pe care le dădea. A făcut mereu sport. A mers pe bicicletă, a făcut naveta, a jucat fotbal până după patruzeci de ani. A fost mereu atent cu fizicul lui. Ceilalți doi frați s- au mai îngrășat, el, nu.
Gogoșelele pufoase erau mereu pe masa noastră. Nu mă omoram după ele.
Târziu, când am terminat facultatea și am luat repartiția guvernamentală, plecam lunea dimineață încărcată cu unt, cașcaval, cafea, carne de pui, minciunele. Aveam o pungă întreagă ce- mi ajungea 3-4 zile. Eu n- am făcut niciodată, așa cum până în toamnă, nu făcusem mâncare de gutui. Copilaria deșteaptă în mine trăiri pe care nu le bănuiam, boboci neștiuți ai gândurilor pleznesc cu fiecare imagine,amintire, cuvânt .Prilej de evocare a celor mai frumoase amintiri, păstrate atât de bine în cutele sufletului meu. Suntem niște recipiente în care Dumnezeu varsă, în marea lui bunătate, risipă de frumusete, tandrețe, inteligență, omenie, rostuind astfel lucrurile încât să existe o simetrie în viață noastră. Acest amalgam de sentimente care ne copleșesc, ne bulversează, ne invadează și pe care fiecare dintre noi încearcă să le oprească intr- un fel. Unii prin cuvânt meșteșugit ori frust, altii prin culoare pe pânză, prin muzică, modelarea lemnului și a pietrei. E o lucrare amplă, simt mâna divină și harul revărsându- se în cuvant, la semenii mei, la mine, la copiii pe care- i formez. N- am fi nimic dacă n- ar trebui să fim. Duhul Sfânt ne dăruiește simțire, har, bucuria trăirii. Dumnezeu- Tatăl ne- a creat, Fiul ne- a mântuit. Ne rugăm Sfintei Treimi, lui Iisus Hristos și Maicii Domnului pentru diverse lucruri, zilnic, îi impovarăm cu necazurile noastre. Dar nu vedem partea ascunsă, lucrarea sfânta de formare, migală prin care devenim încet-încet, oameni după chipul și asemănarea Lui.  
Referinţă Bibliografică:
MINCIUNELE DE CASA / Dania Badea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1941, Anul VI, 24 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dania Badea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dania Badea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!