CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  
Autor: Dan Teodorescu         Ediţia nr. 2897 din 06 decembrie 2018        Toate Articolele Autorului

Dan TEODORESCU - LA IAȘI S-AU ANIVERSAT 100 DE ANI DE LA UNIREA BUCOVINEI CU REGATUL ROMÂNIEI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Muzeul Municipal Iaşi, sub conducerea doamnei director dr. Aurica Ichim este o gazdă generoasă pentru orice eveniment cultural de amploare, iar cel din 28 noiembrie 2018 a avut şi un puternic impact istoric şi emoţional, deoarece în acea zi s-a aniversat 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Regatul României.  
 
În acest context, SOCIETATEA PENTRU CULTURA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ ÎN BUCOVINA – Filiala IAŞI, a organizat ediţia a 86-a din cadrul manifestării denumite "AMIAZĂ CULTURALĂ BUCOVINEANĂ", cu mai multe obiective culturale pe ordinea de zi. Astfel, într-o manifestare moderată de dr. Liviu Papuc, preşedintele filialei ieşene, dr. Vasile Diacon, a conferenţiat despre "28 noiembrie 1918, ziua revenirii Bucovinei la Țara Mamă", iar conf. univ. dr. ing. Niculai Șorea a prezentat cartea editată de Olimpia Nandriș-Iliescu, sub titlul "Familia Nandriș. Gheorghe și Vasile Nandriș, agronomii familiei Nandriș din Mahala" - volumul 8, Reșița, Editura Graph.  
 
Conform "Wikipedia", putem menţiona şi faptul că, la 1 mai 1862, la Cernăuți (astăzi în Ucraina), în condițiile revenirii la un regim constituțional în Imperiul Habsburgic, un grup de boieri și intelectuali în frunte cu frații Gheorghe și Alecu Hurmuzachi, sprijiniți de preoțimea românească a Bucovinei, au înființat „Reuniunea pentru Leptură”. Reuniunea avea să-și schimbe denumirea în Societatea pentru Literatura și Cultura Română în Bucovina în 1865, pentru a deveni, începând din 1869, Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina (SCLRB), nume sub care s-a reactivat în martie 1990, cu sediul central la Rădăuţi, dar şi cu o puternică filială la Iaşi.  
 
Reuniunea bucovinenilor de la Muzeul Municipal Iaşi, din 28 noiembrie 2018, a debutat cu balada lui Ciprian Porumbescu, ascultată cu multă emoţie de publicul participant, după care, dr. Vasile Diacon a menţionat: "De Ziua Bucovinei, vă urez La mulţi ani! La mulţi ani bucovineni, La mulţi ani Bucovina! Pe 28 noiembrie 1918, Bucovina, ţara "pădurilor de fagi", s-a unit cu Regatul României în primul rând datorită lui Iancu Flondor, preşedintele Consiliului de la Cernăuţi. Asta după ce, pe 27 martie 1918, Basarabia s-a unit cu România, iar pe 1 decembrie 1918 Ardealul se uneşte cu România, rezultând Marea Unire. Deci astăzi, pe 28 noiembrie 2018 aniversăm cei 100 de ani de la unirea Bucovinei cu Ţara Mamă".  
 
În continuare, Vasile Diacon prezintă aspecte importante din Bucovina din urmă cu 100 ani, în cadrul conferinţei cu titlul menţionat anterior. După unele aspecte istorice inedite puse pe tapet şi de dr. Liviu Papuc, Vasile Larco, membru al Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi şi membru în Uniunea Scriitorilor din România, a recitat în faşa adunării câteva epigrame şi poezii, iar aplauzele au fost pe măsura talentului scriitorului ieşean.  
 
În continuare, conf. univ. dr. Niculai Şorea a detaliat câteva activităţi culturale bucovinene petrecute recent la Rădăuţi şi Suceava, la una dintre ele fiind prezent şi preşedintele Klaus Iohannis, prezentând în continuare vol. 8 al cărţilor despre familia Nandriş.  
 
A fost prezentată şi lansată în public cartea doamnei Olimpia Nandriș-Iliescu, editată sub titlul "Familia Nandriș - Vol. 8. Gheorghe și Vasile Nandriș, agronomii familiei Nandriș din Mahala" - Reșița, Editura Graph. Autoarea are în prezent 92 ani, locuieşte la Craiova şi este fiica lui Gheorghe Nandriş. A fost ajutată în carieră de acad. Iorgu Iordan, pentru a nu se retrage din facultate şi a putea continua studiile universitare la Bucureşti, a povestit Niculai Şorea.  
 
Din rândul publicului au mai luat cuvântul prof. Cazimir Bohosievici şi Niculae Chiţan, care au menţionat alte aspecte în legătură cu unirea Bucovinei de Regatul României, din urmă cu 100 ani. Înaintea "pozei de grup", jurnalistul Dan Teodorescu a invitat asistenţa la alte două manifestări din prima decadă a lunii decembrie 2018: pe 8 decembrie, la ora 17.00, la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, la spectacolul de gală cu piesa de teatru "Protecţia animalelor", de scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă, în regia lui Emil Gnatenco şi pe 9 decembrie, la ora 12.00, la Cercul Militar Iaşi din Dealul Copoului, la o manifestare culturală şi spectacol artistic dedicate Centenarului Marii Uniri.  
 
După "poza istorică de grup", directorul dr. Aurica Ichim a invitat pe cei prezenţi din nou la Muzeul Municipal Iaşi (din str. Zmeu nr. 3, în casa-monument istoric "Burchi-Zmeu") în data de 1 decembrie 2018, atunci când, de la ora 13.30 va fi arborat steagul regal, iar în continuare vor avea loc mai multe evenimente culturale, precum: Vernisajul expoziției de medalistică ”Ctitori de neam și țară” - din colecția Iulia-Claudia Antăluță (ora 14.00); Colocviu cu tema ”Elogiu eroinelor Războiului Reîntregirii Naționale”, în organizarea Primăriei Municipiului Iași - Departamentul Centenar, Muzeului Municipal Iași, Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române - Iași, ANCMRR ”Henri Coandă” - Filiala Iași (ora 14.30). Va urma prezentarea albumului ”EROINELE ROMÂNIEI MARI. DESTINE DIN LINIA ÎNTÂI” - Editura Muzeul Literaturii Române, Bucureşti, 2018. Prezintă:prof. univ. dr. Adina Berciu Drăghicescu şi dr. Mihail Ipate (ora 16.00). De la ora 16.30 va avea loc Vernisajul expoziție ”Doamne. Jertfă și faptă în realizarea Marii Uniri”, în organizarea Primăriei Municipiului Iași - Departamentul Centenar, Muzeului Municipal Iași şi a Biroului Relaţii cu Societatea Civilă Iași.  
-----------------------------  
Dan TEODORESCU  
membru UZPR  
Iași, decembrie 2018  
 
Referinţă Bibliografică:
Dan TEODORESCU - LA IAȘI S-AU ANIVERSAT 100 DE ANI DE LA UNIREA BUCOVINEI CU REGATUL ROMÂNIEI / Dan Teodorescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2897, Anul VIII, 06 decembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Dan Teodorescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Teodorescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!