CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  

Moartea maestrului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Autorul articolului este domnul care semnează la final cu pseudonimul Răzvan...Îmi cer scuze că fără a cere aceptul mi-am permis săl fac cunoscut, doarece mi-a plăcut mult...probabil influențat de prezentul anotimp !!
Primavară, soarele prinde putere cu fiecare clipă, cu fiecare ceas, cu fiecare zi. Se culcă în fiecare seară pentru ca dimineața să fie mai puternic, iar căldura lui să dezveleasca munții, pădurile, câmpia, să spargă lanțurile gheții care țineau captive râurile și lacurile. Gâzele se trezesc din adormire, ghioceii îi spun zăpezii că e timpul să plece. Doar eu sunt trist în toată această bucurie.Îmi văd maestrul, acest învățător și prieten drag cum se topește pe picioare.Câteodată cred că mintea îmi joacă feste, îmi spun că de fapt acest om nici nu există, nu e real ci este doar o plăsmuire a imaginației mele. Totuși azi îl simt diferit, mai apropiat ca niciodată. Puterile lui legendare s-au topit precum neaua. Ufff… de ce a trebuit ca acea mamă să ne găsească? De ce soarta e atât de crudă? Copilul ei bolnav ce acea boală cumplită nu putea fi oare vindecat și altfel?
Când l-am auzit pe bătrânul meu maestru că o să ia asupra lui boala copilului și acesta va fi sănătos, am crezut că glumește. Așa ceva nu se poate. Mintea mea refuza această posibilitate, dar, iată că maestrul a avut ca de fiecare dată dreptate. Încă de atunci știa că trupul lui bătrân nu va putea învinge boala, știa că se sacrifică. Mama aceea și copilul ei nu au știut, și nu vor afla niciodată prețul pe care el l-a plătit pentru sănătatea copilului.Acum e întins în pat, răsuflă greu.
– Mâine n-o să mai fiu aici, îmi spune el privindu-mă în ochi.
– Nu pleca maestre, nu mă abandona, ce mă fac eu fără tine?
– Sunt pe patul de moarte și tu mă faci să râd cu întrebările tale prostești.
– Nu mă pot abține, iertare maestre.
– Ești un om bun, ai fost un elev ascultător. E momentul să-ți predau ultima lecție. Vreau să reflectezi la cuvintele mele mult timp după ce eu nu voi mai fi.
Eu plâng la capul patului. Lacrimile îmi curg șiroaie și ascult, fără să-l întrerup, așa cum am făcut-o de atâtea ori.
– În mintea ta este o sămânță, un miez, o esență. În jurul acestui miez nu numai că se învârt toate și acesta este chiar materialul primordial din care este creeată mintea. Această sămânță nu este născută și nici nu are cum să moară. Nu îmbătrânește, și nu se alterează în niciun fel odată cu trecerea timpului, nu este de o anumită culoare sau formă, dar, totodată, nu este nici vidul care cere să fie umplut. Această esență nu cunoaște nici plăcerea nici suferința.Astăzi, ești lângă mine ca elev, dar și ca prieten, și în final, ca martor al trecerii mele. Nu este cazul să suferi, nu ai de ce. De fapt, mă uit la tine și mă pufnește râsul, pentru că tu pari în aceste clipe mai bolnav decât mine, iar eu mai am doar câteva ceasuri de trăit. Eu râd, tu plângi. Oare cine suferă cu adevărat și pentru ce? Aceste întrebări au răspuns. Caută prin meditație, prin concentrare și vei afla tot ceea ce interesează. Totuși, acestea sunt niște întrebări mici, neimportante. Ceea ce vreau să te întrebi cu adevărat este: „Care este esența minții, din ce este alcătuit cu adevărat miezul ei?” Dacă te concentrezi la asta, nu ai nevoie de mai mult. Poftele îți vor dispărea, pacea minții te va cuprinde, vei vedea sfârșitul infinit și când te vei topi ca un fulg de zăpadă care se dizolvă în aerul pur al dimineții, vei înțelege totul.
Autor: Răzvan  
  
Referinţă Bibliografică:
Moartea maestrului / Dan Petrescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2273, Anul VII, 22 martie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Dan Petrescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Petrescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!