CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

MOȘ MACHE CAP. V. SFÂRȘITUL LINIȘTII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dar au venit vremuri tulburi, care anunțau conflagraţia mondială. În scurt timp s-a declanşat primul război mondial. 
  
Într-o zi, poştaşul a bătut în poartă şi le-a dat o scrisoare pentru Mache. 
  
Când a venit Mache de la magazin,pentru a servi masa de prânz, i-au dat scrisoarea şi aşteptau să le spună care erau veştile. 
  
Mache s-a întunecat la faţă şi le-a anunţat că este ordinul de mobilizare şi că în termen de trei zile trebuie să se prezinte la cazarma unităţii militare din oraş. 
  
Maria s-a aşezat pe un scaun şi a început să plângă. 
  
Mache şi doamna Alexandrescu au încercat să o liniştească, dar Maria le-a zis: 
  
- Mă încearcă o teamă ciudată, presimt că se vor întâmpla lucruri rele, mai ales că am impresia că sunt iar însărcinată. 
  
Deşi încerca să o liniştească, Mache era şi el îngrijorat, deoarece îşi imagina ce greu trebuie să le fie celor două femei cu atâţia copii, plus afacerea, în lipsa lui. Le zise: 
  
- Să sperăm că nu va ţine mult.- Voi încerca să rămân pe aici, la intendenţă, pentru a fi mai aproape de voi. Mai am trei zile şi voi face totul să vă las pregătite, astfel încât să vă descurcaţi cât mai bine, o perioadă mare de timp. Mâine mă duc la pădure să cumpăr lemne pentru doi, trei ani. 
  
Ziua următoare, Mache se duse la casa pădurarului, din pădurea ce se afla la câţiva kilometri de Slobozia, căruia îi plăti pentru lemnele ce trebuiau sa fie tăiate şi transportate la casa lui. 
  
Pentru a-şi aduna gândurile şi a găsi un pic de linişte faţă de grijile ce îl încercau,o lua uşurel spre casă pe o cărare mai întortocheată din pădure.Deodată gândurile i-au fost întrerupte de un foc de armă, ce părea că fusese tras în imediata lui apropiere. La scurt timp s-a auzit un vaiet şi un strigat de ajutor. Mache a ascultat cu atenţie şi a început să caute. Nu departe, a găsit culcat la pământ un om,în care, când s-a apropiat de el, a recunoscut un mare moşier din zonă, domnul Redeanu. Era conştient, dar avea la piciorul stâng o rană urâtă, care sângera puternic. 
  
Mache şi-a rupt cămaşa şi i-a legat strâns rana. La luat în spinare şi a pornit spre conacul moşierului. Noroc că acesta un era prea gras, aşa că ajunsese destul de repede la conac, unde îl lasă şi fugii în oraş să cheme doctorul.În timp ce îl căra, moşierul apucă să-i spună că venise în pădure la vânătoare se porci mistreţi care mai dădeau târcoale, pe la conacul lui, aflat un departe de pădure, dar din neatenţie agăţase cocoşul pustii de o creangă.Glonţul declanşat întrucât ţinea puşca cu ţeava în jos, i-a pătruns în pulpă. 
  
Medicul, care a venit urgent, a extras glonţul şi l-a asigurat pe moşier, că se va vindecă, deoarece a fost chemat la timp, dar s-ar putea să rămână cu ceva sechele,deoarece la o prima evaluare, crede că glonţul i-a atins osul. 
  
Mache i-a urat sănătate şi a vrut să plece spre casă. Domnul Redeanu i-a mulţumit călduros că a fost acolo la momentul potrivit, pentru a-i salva viaţă. În final îi zise: 
  
- Domnul Marinache, nu voi va uită niciodată ce ai făcut pentru mine, şi dacă în viaţa dumitale vei avea probleme, să un eziţi, să apelezi cu încredere la mine. 
  
Mache se prezentă la cazarmă şi se duse cu ordinul de mobilizare la comandantul unităţi, pe care îl cunoştea din vedere, deoarece era clientul lui, la magazin. Încercă să-l determine să îl repartizeze la intendenţă, unde ar putea să se ocupe de aprovizionarea trupelor trimise pe front şi va putea să rămână o perioadă mai mare de timp, în spatele frontului. 
  
- Domnule Vasilescu trebuie să înţelegeţi că suntem în război şi un pot să fac rabat de la disciplina militară. Batalionul de intendenţă este deja format şi nu mai am locuri. 
  
- Pot să te mai ţin pe aici trei luni, dacă dumneata, care ai ceva carte, rămâi la să faci şcoala de gradaţi, unde trebuie să pregătim un pluton de cercetaşi. 
  
Mache, căruia nu-i plăcea să se plângă şi milogească, acceptă. Se mulţimi, că mai avea trei luni în care va putea să lase lucrurile bine puse la punct. Cele trei luni trecură repede şi într-o zi aflară că în ziua următoare vor pleca să susţină trupele care erau pe frontul de la graniţa dintre judeţelor Gorj şi Mehedinţi.O perioada de timp plutonul lui rămase ceva mai în spatele frontului, pentru a se acomoda cu situaţia fierbinte din locurile în care se înfruntau cele două armate. După ce terminase şcoala de gradaţi, Mache devenise plutonier şi fusese pus să conducă plutonul de cercetaşi. 
  
Într-o zi ordonanţa şefului de batalion, veni şi îl chema pe Mache la punctul de comandă al batalionului.Colonelul care era şef de batalion, îi zise după ce Mache lua poziţia de drepţi şi salută: 
  
- Plutonier Vasilescu, iei cu tine patru din cei mai buni cercetaşi din pluton, încercaţi să treceţi în spatele armatei duşmane şi să-mi aduceţi informaţii despre amplasamentul infanteriştilor şi a armamentului de mare calibru. Ai aici o harta sumară a terenului pe care trebuie să te deplasezi. Aveţi la dispoziţie două zile, după care te aştept să-mi raportezi. 
  
- Trăiţi, am înţeles! zise Mache luând poziţia de drepţi, după care pleca în grabă spre locul unde era dispus plutonul lui. Alese patru dintre camarazii din pluton pe cei care îi ştia mai isteţi şi puternici, pentru o astfel de misiune. Le spuse ce misiune trebuie să îndeplinească, şi întrucât aveau puţin timp la dispoziţie, imediat să facă pregătirile, pentru a pleca în câteva minute, în misiune. Studiară cu atenţie harta, Mache verifică echipamentul camarazilor şi alegând o cale care i-se păru mai sigură, plecară în misiune.Cu simţul lui de organizare, Mache luase cu el un creion şi o hârtie pe care vroia să schiţeze cât mai precis informaţiile despre armata duşmană. Aşteptă să se întunece pentru a se strecura printre liniile duşmane. După ce trecură de ele, când începu să se lumineze, găsiră un loc unde se puteau ascunde pentru a nu fi observaţi 
  
Mache privea prin binoclu şi schiţa pe hârtie ce vedea în poziţiile armatei duşmane. 
  
Noaptea următoare schimbară poziţia, pe o altă latură a duşmanului şi după ce la lumina zorilor Mache aşternu pe hârtie, noutăţile din teren, ale poziţiile armatei adverse, se pregătiră să se întoarcă la locul unde era amplasată armata română.Se strecurară pe burtă printre poziţiile duşmanului, dar când mai aveau câteva sute de metri pentru a fi în siguranţă, constatară cu surpriză, că deşi fuseseră destul de atenţi, asupra lor duşmanul dezlănţuise un tir de foc, ucigător. 
  
Mache analiză cu iuţeala, situaţia şi le spuse camarazilor: 
  
- Unul din voi va lua această hârtie, şi va rămâne ascuns, în tranşeul duşmanului, în timp ce eu şi cu ceilalţi trei, ne vom deplasa în direcţii diferite pentru a le distrage atenţia de la cel care trebuie să ducă informaţiile..dacă va fi nevoie îi vom lasă să ne facă prizonieri. 
  
Strategia reuşi, dar Mache a fost prins şi făcut prizonier. Conform Convenţiei, prizonierii nu erau împuşcaţi, ci erau duşi într-un lagăr. După ce au încercat să obţină de la el, ceva informaţii despre armata română, fără reuşită, Mache a fost dus într-un lagăr din Serbia. Aici era chemat periodic la anchetă pentru a da informaţii. I se promisese că dacă o va face, îl vor elibera la schimb cu prizonierii lor capturaţi de armata română.Cum Mache refuză categoric, a rămas în lagăr peste un an. Studia cu atenţie terenul şi căuta o modalitate să evadeze. Aflase că duşmanul ocupase Bucureştiul, iar guvernul se mutase la Iaşi. Tot aici află că se dau lupte crâncene în Moldova, unde români se lupta cu dârzenie.Din acest moment observă că atenţia paznicilor slăbise şi că dacă are puţin noroc, poate evada. 
  
Referinţă Bibliografică:
MOȘ MACHE CAP. V. SFÂRȘITUL LINIȘTII / Dan Petrescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1615, Anul V, 03 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dan Petrescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Petrescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!