CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Scrieri >  

Un om cu greutate
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dragă Ina, ai pomenit de Murphy, aşa că ai auzit cu siguranţă de una din legile lui: "Toate lucrurile bune sunt ilegale, imorale sau îngraşă". Dupa vârsta de 50 ani m-am hotărât să nu mă mai abţin atât de la lucrurile bune, că doar o viaţă are omul. Fiind eu om cu frică de lege şi de Dumnezeu, am ales să mă îngraş. În doi ani am pus pe mine vreo 15 kilograme. În următorii s-au mai adăugat câteva, aşa că de atunci, greutatea a devenit marea problemă a vieţii mele. N-am ajuns încă la performanţele unui fost coleg de serviciu, care ne spunea de câte ori venea vorba: “Dorinţa mea cea mai fierbinte este să ating suta.” El avea 120. Dar suta a ajuns şi la mine un număr fatidic.  
 
Trecut-a parcă o eternitate  
 
De când voiam, din fragedă pruncie,  
 
S-ajung şi eu un om cu greutate...  
 
Constat că nu e nicio bucurie.  
 
La început părea uşor să te lupţi cu greutatea. Am studiat problema pe google, am găsit acolo o aşanumită dietă disociată, pe care am aplicat-o, plin de entuziasm, împreună cu Leni. În două luni am scăzut 16 kile. Uşurat, şi la propriu şi la figurat, am renunţat la dietă, că nu era să mă chinui toată viaţa. În următoarea lună am pus toate kilogramele la loc. Parcă eram un balon pe care îl dezumfli, apoi îl umfli la loc. Am reluat dieta disociată. Degeaba, organismul capătă un fel de imunitate şi-ţi răspunde: “S-o crezi tu, a doua oară nu mă mai păcăleşti!”  
 
Acum doi ani, prin mai, pe o vreme superbă, fiica mea s-a hotărât să facă jogging dimineaţa, pe malul mării, împreună cu soţul ei.  
 
- Nu vii şi tu?  
 
Cam bănuitor, am întrebat:  
 
- Cât timp alergaţi?  
 
- A, puţin, 15-20 minute.  
 
- Hai că vin.  
 
Şi câteva săptămâni mi-am dat toată silinţa. Mă trezeam cu o oră mai devreme, mergeam pe malul mării, pe plajă şi, în şort, tricou şi adidaşi, înotam prin nisip. Plaja era pustie, rar mai apărea câte o pereche sosită să admire răsăritul din mare sau invers, câte un beţiv întârziat care n-avea putere să meargă la culcare. Numeric, câinii ne depăşeau de câteva ori şi, ai naibii, alergau în jurul nostru cu o vioiciune care ne spunea că ei, şi nu noi, formează rasa de alergători din areal. Ajungeam acasă transpirat, făceam un duş şi mă târam la serviciu. Unde nu mai aveam chef de nimic. Mai obosit ca în săptămânile alea n-am fost niciodată în ultimii ani. Când am aflat că fiică-mea a rămas însărcinată şi că renunţăm la alergare, m-am bucurat teribil... că voi fi din nou bunic.  
 
Anul trecut, după sărbători, am citit disperat, pe cadranul cântarului - 102. M-am speriat atât de tare, încât în două zile am coborât la 99. Greutate la care am stat liniştit până prin noiembrie, când am mers la un prieten de-al meu, medic de familie. După ce m-am plâns:  
 
- Am probleme cu mijlocul. Şi după un efort, cam încep să gâfâi ...  
 
mi-a răspuns ferm:  
 
- Toate astea au o singură cauză – burta!  
 
M-a convins. Începând cu 1 ianuarie sunt alt om. Merg la sala de forţă. Merg zilnc pe jos. Am renunţat la dulciuri, la pâine, la BEREE! Aici recunosc, trişez un pic - beau o bere pe lună, în prima duminică din luna respectivă. Pe care o aştept precum însetatul urma de cal plină cu apă de ploaie. E drept, din dietă face parte vinul roşu sec - asta am voie, cică are antioxidanţi.  
 
Să mă vezi la sală. Sunt singurul bărbat cu părul alb (mă refer nu la chelie, ci la barbă) care trage de fiare, printre multe alte fiare care, în mod clar, se antrenează pentru concursuri de box, arte marţiale sau culturism. Toţi îşi etalează un trapez de invidiat. Eu am o singură dorinţă – să scap de trapezul meu, cu baza mare în jos.  
 
Am slăbit două kilograme şi am început deja să fac socoteli, să-mi schimb sau nu garderoba de iarnă? Pentru hainele de primăvară- vară nici nu ştiu ce să fac, oare cât mă costă o garderobă completă?  
 
Am înţeles că, de când te-ai lăsat de fumat, ai şi tu mici probleme cu greutatea. Cât de mici? Îţi propun să ne ţinem reciproc la curent.  
 
 
(Din volumul "Gondola de Constanţa - Cu inboxul la vedere", scris împreună cu scriitoarea din Veneţia Ina-Simona Cîrlan)  
 
 
Constanţa 20 ianuarie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Un om cu greutate / Dan Norea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1337, Anul IV, 29 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dan Norea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Norea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!