CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Burlacul
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dragă Ina, ţi-am dat nu beep, ci beep-beep-beep-bip-bip-bip-beep-beep-beep. Trei lungi, trei scurte, trei lungi, adică S.O.S. Ştii, auzisem că sfârşitul lumii, preconizat pentru 2012, începe să se anunţe încă din 2011. Dar nu mă aşteptam ca primul semn să îl am încă din prima zi a anului. Stai să vezi.  
 
Cu două zile înainte de Crăciun, Cristiana –fiica cea mică, studentă la Cluj- a alunecat pe gresie şi şi-a fracturat o mână. A făcut Crăciunul cu noi şi a plecat imediat înapoi, pentru că un profesor ţicnit le fixase un examen pe 3 ianuarie.  
 
Leni, nevastă-mea, a mai stat două-trei zile ca pe ace, după care pe 1 ianuarie, direct de la Revelion, s-a suit în tren:  
 
- Dane, înţelege, Cristiana nu se poate îmbăia, nu se poate îmbrăca, trebuie neapărat să merg s-o ajut.  
 
- Şi cât stai?  
 
- Până îi dă ghipsul jos.  
 
Am oftat, din proprie experienţă ştiam că asta poate dura peste o lună.  
 
Şi uite aşa m-am pomenit într-o situaţie în care nu mai fusesem de prin 1972, proaspăt inginer stagiar, repartizat departe de casă. Adică burlac. Burlăcia nu e dată de acte. Burlăcia e o stare de spirit. Care presupune multe – libertate, independenţă, decizii de unul singur... Dar, din păcate, mai înseamnă şi că eşti obligat să te ocupi de tot felul de probleme gospodăreşti, pe care până acum le rezolva altcineva. Senzaţia era cea a unui animal ţinut ani de zile în cuşcă, hrănit, spălat şi expus publicului. Odată eliberat, are o perioadă de derută, ceva de genul:  
 
Stând în captivitate,  
 
Simţeam că viaţa-i grea.  
 
Acum am libertate...  
 
Dar ce să fac cu ea?  
 
Destul de repede, am ajuns la concluzia că abia atunci când dai de greu eşti obligat să apelezi la organizare, planificare, programare. Şi, evident, la respectarea strictă a agendei. În momentul asta am în cap (parţial, şi pe hârtie) trei liste paralele „To do”. Una la serviciu, alta cu probleme „literare” şi a treia cu treburi gospodăreşti.  
 
Şi să ştii că le fac pe toate la timp, mai bine decat înainte. E adevărat –paradoxal- dorm mai mult, ca să mă pot concentra. La fel de adevărat - nu mă mai uit aproape deloc la televizor, nu mă mai joc pe calculator... Aşa am reuşit să duc la bun sfârşit câteva proiecte literare pe care le amânam de peste un an. Printre ele, volumul meu de epigrame, ţi-am povestit de el. Mai am puţin şi îl duc la editură.  
 
Cu mâncarea mă descurc. Dimineaţa şi seara e simplu. La prânz, merg la Monica, fata cea mare, să mănânc o hrană caldă. Dar cu treburile gospodăreşti, mi-am făcut mii de draci. După ce dulăpiorul cu rufe murdare s-a umplut de nu se mai închidea uşa, am cerut prin telefon lecţii de spălat, pentru că eu nu butonasem niciodată maşina. Mi-a plăcut aşa de mult încât, în prima duminică liberă, am tras patru şarje una după alta, pe culori. Am umplut până la refuz sârmele din balcon şi, la ultimele două şosete, a căzut suportul din tavan. Evident, rufele s-au murdărit la loc, fiindcă pe jos era un praf de două degete. M-am supărat până la Dumnezeu şi se pare că expresia nu e gratuită. A doua zi, colegele de serviciu mi-au explicat că El a provocat dezastrul, pentru că am spălat duminica.  
 
Ideea e că toate lucrurile astea sunt complet noi pentru mine şi au o doză de mister. Ca un exemplu, după ce am împerecheat şosetele spălate, am constatat că mi-au rămas câteva care n-aveau nicio treabă una cu alta.  
 
Mâine, sâmbătă, duc la curăţătorie o tranşă nouă de cămăşi, nu pentru spălat ci pentru călcat. Am încercat în tinereţe să calc, dar până şi batistele rămâneau cu nişte cute oblice. Le îndreptam foarte uşor, dar apăreau altele. Munca lui Sisif.  
 
După spălătorie merg la Carrefour la cumpărături, iar după amiază mai bag nişte rufe în maşină. M-am învăţat minte, nu mai spăl duminica. Mai am de plătit întreţinerea şi de cumpărat mâncare de căţel pentru Codiţă. Aoleo, să nu uit, trebuie să schimb apa la broscuţe.  
 
Cu ocazia asta mi-am dat seama că "dorul", cuvântul atât de plin de lirism, are şi o latură mai prozaică. Dar te rog, nu-i spune lui Leni, să nu şi-o ia în cap. Abia aştept să mă însor la loc.  
 
 
(Din volumul "Gondola de Constanţa - Cu inboxul la vedere", scris împreună cu scriitoarea din Veneţia Ina-Simona Cîrlan)  
 
 
Constanţa, 25 ianuarie 2011  
Referinţă Bibliografică:
Burlacul / Dan Norea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1328, Anul IV, 20 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dan Norea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Norea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!