CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Porcăria
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ina, ce-mi povesteşti tu pare nu din altă ţară, ci de pe altă planetă. Am tot ţâţâit eu până mi-am adus aminte că prin Bucureşti, între cele două războaie, exista meseria de ţuţăr - un bărbat prezentabil, care se posta în faţa unei vitrine şi exclama, admirând marfa: “Ţţ, ţţ!”. N-aveţi pe acolo un post de ţuţăr?  
 
Nu de altceva, dar eu de curând am intrat într-o porcărie. Stai să vezi.  
 
Ieri am ajuns într-o comună pierdută undeva, prin Dobrogea. Mai exact, am fost la un combinat de creştere a porcilor, cu care avem un contract de software. Cum opreşti maşina la poartă, te trăzneşte mirosul. Un miros intens, prin care, ca să răzbeşti, îţi trebuie o doză mare de inconştienţă. Atunci am înţeles de unde vine termenul de porcărie. Porcii ca porcii, dar oamenii de pe acolo ce păcate or fi comis, Dumnezeule?  
 
În birouri se mai putea respira, stăteau cu geamurile închise. Dar am mers la toaletă. Am intrat pe uşa pe care scria Bărbaţi. Mirosea cumplit a porci ... era geamul deschis. Mi-am amintit un cântecel care se termina cu “les femmes aiment les cochons”. Şi am venit cu continuarea.  
 
Sunt porci bărbaţii şi se ştie,  
 
Oricum o dai, oricum o-ntorci,  
 
Femeile-i iubesc pe porci ...  
 
Dar nu la ei în porcărie.  
 
După o scurtă discuţie cu directorul, am înţeles de ce fusesem chemat – voiau nişte programe care să preia informaţii de la cântare. Cântare pentru porci. Tot atunci am înţeles de ce i s-a spus, pe vremuri, “Cântare României”. Doar porcii erau alţii.  
 
Mi s-au dat în dotare un halat şi un inginer şi am plecat pe teren. La primul cântar ne-am oprit, l-am studiat, am constatat că poate fi conectat la un calculator şi, ca o dovadă supremă că funcţionează, inginerul s-a aşezat pe cântar. M-am gândit: “De ce nu?”. Am ocolit clădirea, foarte joasă şi m-am urcat pe cântar în locul inginerului. De fapt, locul era al porcilor şi s-a văzut imediat. Speram să aibă o abatere în minus, dar ţi-ai găsit, tot cât un porc arăta - peste sută. Am ocolit clădirea înapoi, impetuos şi am simţit că-mi crapă capul. La propriu. Mai exact, am luat curba prea strans şi, clădirea fiind joasă, m-am izbit cu fruntea de o grindă din acoperiş. Dar lovitura a fost atât de puternică (de parca eu stăteam şi grinda mă lovea) încât am căzut în fund.  
 
Când m-am ridicat, inginerul şi cantaragiul nu ştiau ce să-mi facă. I-am spus inginerului, cu un pic de vinovăţie în voce:  
 
- Îmi pare rău, era cât pe-aci să stric grinda.  
 
N-avea deloc simţul umorului.  
 
- Dă-o dracu' de grindă, azi o tai, că nu sunteţi primul care se loveşte.  
 
„Păi atunci de ce dracu' n-ai tăiat-o după prima lovitură ? Probabil erau persoane mai puţin importante” îi spun eu, în gând.  
 
Am mers mai departe, am trecut cu stoicism printre coteţele cu purcei de lapte, porci pentru carne şi grăsime, scroafe gestante şi vieri, am studiat la faţa locului o moară automată pentru nutreţ şi un cântar pentru cereale, apoi m-am întors la birouri. M-am uitat într-o oglindă, aveam nişte zgârieturi deasupra sprâncenelor şi o julitură mare, acolo unde ar fi început părul, dacă n-aş fi avut chelie. Când a văzut ce am în frunte, contabila şefă a înlemnit. Ulterior mi-am dat seama că îi era teamă de un posibil accident de muncă - nu îmi fusese făcut, cu semnătură, instructajul de protecţia muncii. Am liniştit-o psihic, iar ea m-a liniştit fizic, aplicându-mi o spălătura cu apa oxigenată şi un plasture cu rivanol.  
 
Odată întors la mine la serviciu, a trebuit să răspund de nenumărate ori la întrebarea „Ce-aţi păţit?”. Cum nu-mi place să mă repet, am dat răspunsuri diverse:  
 
- Am ajuns, în sfârşit, un om însemnat.  
 
- Am vrut să semăn cu Gorbaciov.  
 
- Aşa păţeşti dacă intri într-o porcărie.  
 
- M-am dat cu capul de toţi pereţii, ca să rezolv problema.  
 
Numai acasă, lui Leni, i-am răspuns diferit:  
 
- Mi-am creat un loc special, ca să ai unde să mă... baţi la cap.  
 
Constanţa, 17 noiembrie 2009  
 
(Din volumul "Gondola de Constanţa - Cu inboxul la vedere", scris împreună cu scriitoarea din Veneţia Ina-Simona Cîrlan)  
 
Referinţă Bibliografică:
Porcăria / Dan Norea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1322, Anul IV, 14 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dan Norea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Norea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!